Počitnice ob morju: "To pomeni, da uživaš, se sprostiš in znebiš stresa"

Tina Murko Gajšek
16.07.2019 16:19

Celjski trgovec Tuš je do letošnjega poletja v 17 letih na morje peljal že 8600 otrok. To poletje se bo število povečalo še za 500 osnovnošolcev, ki so za teden dni odšli na Debeli rtič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na havajskih slikah so bruhali vulkani. 
Tina Murko Gajšek

To pomeni, da uživaš, se sprostiš in znebiš stresa, Tevž, ki vstopa v najstniška leta, razloži havajsko temo letovanja. Havajsko je obarvano letošnje letovanje otrok iz socialno šibkih družin, ki jih na Debeli rtič pelje celjsko trgovsko podjetje Tuš. V prvi skupini je bilo na morju 146 otrok iz Štajerske, Prekmurja in dela Koroške. Do konca poletnih počitnic bo teden dni na Obali preživelo 500 otrok.

Treba je preseči izključenost

Otroke, ki jim letovanje pripada, izbirajo območna združenja Rdečega križa, pri tem pa jim pomagajo še centri za socialno delo in strokovne službe po osnovnih šolah. Na morje jih nato odpeljejo različni donatorji, od Zveze prijateljev mladine do zasebnikov, kakršen je tudi Tuš. Po zadnjih podatkih Rdečega križa v Sloveniji pod pragom revščine živi 44.000 otrok. Tovrstne donacije jim pomagajo predvsem pri tem, da se počutijo bolj vključeni v družbo.

Otroci so izdelovali havajske ogrlice. 
Tina Murko Gajšek

Glavna je socializacija

Na Debelem rtiču, pravijo najmlajši, se veliko kopajo, plešejo, se igrajo ter izdelujejo cvetlične havajske ogrlice in slikajo havajske slike, na katerih upodabljajo morje, peščene plaže, sonce in vulkane. Pri tem jih vodi osebje Mladinskega zdravilišča in letovišča z Debelega rtiča. Z njimi se ukvarjajo ciljno, poudarja Mikuževa, saj vedo, kaj otroci potrebujejo. "V prvi vrsti socializacijo in občutek sproščenosti, da se lahko vključujejo v vse dejavnosti. Vsakemu skušamo na svoj način pomagati, da zaživi polno in preživlja čim bolj sproščujoče dneve," pravi.

Na počitnicah je otroke obiskal tudi raper Nipke. 
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta