Premogovnik Velenje ima nov požarni rov, edini takšen v Sloveniji

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.07.2024 17:00

Starega, ki se je nahajal med Škalskim jezerom in deponijo odpadkov, so morali zaradi del in aktivnosti, ki na tem delu potekajo zaradi izgradnje nove hitre ceste proti Koroški, likvidirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mesecu maju so v novem rovu že uspešno izpeljali prvo vajo. 
Foto: Boris Sotler

V Premogovniku Velenje so na industrijskem območju področja sanacije ugreznin Leženj za potrebe urjenja tamkajšnje jamske reševalne čete ter premogovniških gasilk in gasilcev izkopali in uredili novi požarni rov. Prejšnjega, ki se je nahajal med Škalskim jezerom in deponijo odpadkov, so, kot so pojasnili v sporočilu za javnost, morali zaradi del in aktivnosti, ki na tem delu potekajo zaradi izgradnje nove hitre ceste proti Koroški, likvidirati.

Prva reševalna vaja jamske reševalne čete je potekala sicer že v mesecu maju. Kot so sporočili iz Službe za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje, je bila vaja uspešna, pogoji v rovu pa so zelo realno ponazorili dejanski požar v jami. "Glede na to, da smo zgradili rov, ki je edini takšen v Sloveniji, so zanimanje zanj izkazale tudi druge institucije, kot so gasilci, civilna zaščita ...," poudarjajo.

Sicer pa bo jamska reševalna četa Premogovnika Velenje v tem letu praznovala že 117 let delovanja. V Rudarsko reševalno službo, znotraj katere deluje tudi jamska reševalna četa, je vključen 101 član. Od tega je 81 aktivnih jamskih reševalcev in 20 drugih članov, med njimi so oskrbniki, tehnično vodstvo in vodstvo, ki so podpora omenjeni službi. Premogovniški reševalci delujejo predvsem v okviru Premogovnika Velenje. V primeru potrebe pa lahko priskočijo na pomoč tudi v drugih rudniških in jamskih objektih v Sloveniji in tudi v tujini, saj je Rudarska reševalna služba Premogovnika Velenje že vrsto let vključena tudi v sistem civilne zaščite, ki deluje v okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta