Pritisk v Laškem dvigujejo razprtije okoli prizidka zdravstvenega doma, ki ga še kar ni

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.07.2020 06:00

Zaradi podjetja, ki ga je predlagal župan, dela okoli prizidka k Zdravstvenemu domu Laško še niso stekla, županu očita direktorica doma. Župan vrača žogico, da je podjetje izbrala sama, podjetje pa ne želi biti grešni kozel sprtih strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Laško se že skoraj deset let sooča z veliko prostorsko stisko. 
Rozmari Petek

Ne samo v Rimskih Toplicah, kjer se že tri leta borijo, da bi v kraj dobili dva zdravnika, ne le enega, zdravstvo tudi v matični občini Laško precej dviguje pritisk. Razlog je prizidek k Zdravstvenemu domu Laško (ZD), ki ga po letih moledovanj zdravnikov, da delajo v izjemni prostorski stiski, še kar ni. Zakaj ne, je v odprtem pismu opisala direktorica doma Janja Knapič. Sodu je namreč dno izbilo dogajanje na predzadnji seji občinskega sveta, kjer naj bi župan Franc Zdolšek na vprašanje svetnika, kaj se dogaja s prizidkom k domu, dejal, da je dom le enkrat izrazil potrebo po dodatnih prostorih, sam pa da je to direktorici večkrat ponujal.

Podjetje zahteval župan

Kot opisuje v pismu, je od leta 2013, ko je nastopila funkcijo vodenja doma, opozarjala na prostorsko stisko v domu. Najprej so načrtovali gradnjo dodatnega nadstropja, čemur je nasprotoval zavod za varstvo kulturne dediščine, zato so to idejo morali opustiti. Odločili so se za gradnjo prizidka, za katerega pa je, tako direktorica, župan naročil, naj jim idejno zasnovo naredi podjetje Esplanada. "Seznanili ste me, da je podjetje Esplanada zaupanja vredno, da bodo hitro in kvalitetno opravili projektno dokumentacijo ter da brez njih prizidka ne bomo dobili," v pismu, naslovljenem na župana, opisuje direktorica. Podjetju je nato ZD novembra 2017 plačal dobrih 18 tisoč evrov za izdelavo idejne zasnove, a če sami ne bi sodelovali pri pripravi, bi izdelovalci idejne zasnove pozabili na očitne potrebe doma, kot so denimo parkirni prostori za reševalna vozila, opisuje direktorica, ki delo podjetja, ki ga je izbral župan, ocenjuje kot nestrokovno.

Zdravstveni dom Laško se že skoraj deset let sooča z veliko prostorsko stisko. 
Rozmari Petek
Zdravstveni dom Laško 
Rozmari Petek

Župan trdi, da je bila samovoljna direktorica

"Očitki, ki so navedeni v odprtem pismu direktorice, so neutemeljeni, ZD Laško (torej direktorica) je sam izbral projektanta in z njim podpisal pogodbo in vodil nadaljnje aktivnosti pri pripravi dokumentacije. Prav tako pa ni želel koristiti pomoči strokovnih služb Občine Laško," na očitke direktorice odgovarja župan in pomirjevalno dodaja, da so na to temo z vpletenimi že opravili sestanek in se dogovorili za nadaljnje aktivnosti glede investicije. Na vprašanje, kdaj bo laški zdravstveni dom dočakal prizidek, nihče ni želel biti preciznejši od direktorice. Kdaj prizidek bo, je tako še vprašanje brez jasnega odgovora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta