Projekt Donirana hrana: "Zdaj lahko mirno pojem kos kruha"

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.01.2019 15:05

Kruh, meso in priboljški iz trgovskih centrov, ki bi končali med odpadki, obogatijo mize ljudi, ki so na meji revščine ali že pod njo. Brez požrtvovalnih prostovoljcev ne bi šlo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sredin tandem Društva Invalid Konovo pri pripravi paketov hrane sta Boris in Slavko. 
Rozmari Petek

Možakar je v sredo prvič že navsezgodaj stopil do prostorov krajevne skupnosti Konovo. Vedel je, da tam ob sredah in petkih delijo hrano ljudem, a da bi sam, četudi včasih v še hujši stiski, kot so nekateri, šel tja, ni zmogel. "Sram me je bilo. Ko me je zadnjič Slavko nagovoril, naj vendar pridem, sem končno naredil ta korak. Še zdaj ne morem verjeti, da so mi res dali hrano. Da je nekdo lahko tako dober," opisuje s solznimi očmi. Odkar je vdovec, težko shaja skozi mesec. "Kupujem le tisto, kar je najbolj poceni, dostikrat pa še tega ne," pove. Prostovoljec Ladislav Bračič ali Slavko, kot ga kličejo domačini, ob tem tudi sam obstane. "To je naša napaka. Včasih se družimo, a določenih stvari ne opazimo, ne znamo, ne zmoremo pa si jih povedati," postoji, medtem ko skupaj s prostovoljcem Borisom pripravlja pakete za okoli 24 sokrajanov. "Včasih tudi iščeš pravi trenutek, da nekomu to ponudiš. Sama sem že pred časom rekla njegovi sosedi, ki tudi prihaja, naj ga povabi, a si ga ni upala. Saj to res ni preprosto," mi potiho primakne njegova žena Olga Bračič.

O hiši dobrote ...

Zakonca Bračič iz Konovega v Velenju sta se v okviru Društva Invalid Konovo projektu pridružila že v samem začetku. Donirano hrano sta takrat razdeljevala kar v svoji hiši. "Hiša dobrote smo ji pravili," se nasmehne Olga. "Morda je bilo kar prav, da sva v začetku to delala doma. Nekako so ljudje lažje prišli, kot če bi morali stopiti v kakšno institucijo," doda Ladislav.

Komu kaj dati, kdo bo česa zelo vesel, Slavko že natančno ve. 
Rozmari Petek

Iskreno hvaležni za vsak kos hrane

Boris medtem na vreče s hrano pripne priponko z imenom tistega, ki jo bo prejel. Spet zato, da ne bi kdo slučajno ostal brez paketa. Kmalu zatem pridejo uporabniki s svojimi vrečami. "Jaz sem redno prihajam že dve leti. To mi ogromno pomeni. Kar prejmem, je dovolj za polno preživetje kakšna dva, tri dni, kruha pa imam včasih dovolj za ves teden," pojasni zadovoljni prejemnik donirane hrane. "Zaradi zdravstvenih težav sem trenutno brez rednega prihodka, brez službe. Za vse, kar tu prejmem, sem hvaležen. Vse pojem," srečen doda.

Vsak prejemnik enkrat tedensko prejme eno polno vrečo hrane. 
Rozmari Petek
Hrana, ki je zjutraj počakala prostovoljca Društva Invalid Konovo 
Rozmari Petek

Velika pomoč občine

Ravno ta občutek je zakonca Bračič že pred leti povsem prevzel. Prav zato vedno znova pomagata in poskušata najti še dodatne vire hrane (denimo od Banke hrane). "Ko pomagaš človeku pri takšni zadevi, si res zadovoljen. Spomnim se ženske, ki je, ko je k nam hodila vsega kakšnih 14 dni, dejala, da zdaj pa lahko končno mirno poje kos kruha, ne da bi pomislila, kaj bo drugi dan jedla. Tega preprosto ne morem pozabiti. Da lahko to slišimo še v 21. stoletju. Precej časa pa sem sam osebno domov vozil hrano starejši gospe, ki mi je dejala, da še nikdar v življenju ni pojedla toliko mesa, kot ga zdaj. Včasih res ostaneš brez besed."

Logistika je pri projektu Donirana hrana utečena. Zvečer hrano poberejo eni prostovoljci, naslednje jutro jo naprej razdelijo in razvozijo drugi prostovoljci. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta