Razblinjene sanje vlagateljev v sklad obrtnikov in podjetnikov

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.05.2019 16:14

Leta so vplačevali v sklad SOP z namenom, da bodo pokojnine znosnejše, sedaj pa jim grozi, da bodo morali pozabiti na velik del privarčevanih sredstev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtnica je 33 let mesečno plačevala v sklad za mirnejšo starost. Neuspešno.
Igor Ovsyannykov

Modna oblikovalka iz okolice Žalca Tanja Basle je ena tistih podjetnic, ki "grejo na ziher". To pomeni, da se je že ob začetku samostojne poti odločila, da bo mesečno varčevala za svojo starost. Kot mnogi drugi se je odločila, da bo z namenom, da bo ob upokojitvi pokojnina znosnejša, plačevala v Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP).

SOP je bil ustanovljen leta 1956 kot nekakšen vzporedni zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, saj ti v času po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot drugi državljani.
Arhiv Večera

Odločno proti znižanju pokojnin

Po njenem mnenju bo najbolj usodna ponovljena skupščina, ki bo 13. maja, zato so se obrtniki s širšega Celjskega nekoliko bolj organizirali in zahtevali sestanke s tistimi, ki so njihovi predstavniki na skupščini. Na zadnji aprilski skupščini je bil namreč izid neodločen.

Plačevali so v sklad, zdaj bodo očitno dobili mnogo manj od pričakovanega.
Nick Karvounis

Bolje znižanje ali likvidacija?

Nad člani skupščine visi pritisk uprave, naj sprejmejo znižanje, sicer poslovanje kot doslej ne bo mogoče. Med tistimi, ki so leta v sklad plačevali, pa se poraja vprašanje, kdo jim zagotavlja, da se ponovno znižanje ne bo morda že naslednje leto ponovilo. Oziroma ali bi bilo mar bolje sredstva, ki so sedaj še v SOP, razdeliti.
"Realno druge možnosti kot znižanje pokojnin ni. Če se pokojnine ne znižajo, se bo porabil denar mlajših generacij in ogroženo bo bodoče poslovanje z novimi produkti," trdi Jean. Na vprašanje, koliko bi vplačniki zavarovanj prejeli, če bi SOP šel v likvidacijo, pa pravi: "Vsa sredstva bi se sorazmerno s pravicami razdelila članom. Torej bi za poklicna pokojninska zavarovanja razdelili toliko, kot je sredstev, okvirno bi šlo za 70-odstotno poplačilo."

Sanje o mirnem uživanju v pokoju so se očitno razblinile.
Gina Manzeck
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta