Rifnik so za eno popoldne vrnili Keltom

Tina Murko Gajšek
21.06.2020 19:13

Ob poletnem solsticiju je na Rifniku spet zaživelo keltsko mesto. Organizatorji so želeli tako predvsem ljudem predstaviti zgodovino, ki se je pisala na Rifniku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavili so tudi nekaj iger iz časa Keltov.
Tina Murko Gajšek

To popoldne so na Rifniku nad Šentjurjem vrnili življenje keltski naselbini. Ob arheoloških najdbah so se sprehodili v čas od 4. tisočletja pred našim štetjem do 6. stoletja našega štetja, ko je bil Rifnik poseljen. Med njegovimi poznejšimi prebivalci so bili tudi Kelti. "Keltska civilizacija je bila zelo razvita. Med drugim so imeli lončarsko vreteno in žrmlje, v nekaterih pogledih so jih spet dohiteli šele v 18. stoletju," pripoveduje Alenka Testaniere, turistična vodnica, sicer pa vodja šentjurske ljudske univerze.

Kelti pa za sabo niso pustili le ostankov svoje naselbine. Njihov jezik naj bi še danes odzvanjal v nekaterih besedah, kot so breza, gora, gozd, kamen, kapa, kuhinja in morje, pa tudi v nekaterih priimkih, med drugim tudi v Areh, Auer, Bele, But, Cukjati, Gale, Kalan, Karničar, Marolt ali Vindiš, našteva Alenka Testaniere.

Obiskovalci so lahko zapečatili ovojnice.
Tina Murko Gajšek
Organizatorju upajo, da bodo prireditev lahko ponovili tudi v prihodnjih letih.
Tina Murko Gajšek
Klement Aslinški in Aljoša Begunski sta se pomerila z meči.
Tina Murko Gajšek
Obiskovalci so se lahko naučili nekaj plesnih korakov.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta