"Rus", ki je težko prišel do Rusov

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.05.2019 15:05

Lastnik Rimskih term namerava letos v obnovo vložiti več kot pol milijona evrov, povprečno zasedenost kapacitet pa dvigniti na 80 odstotkov. Kljub povezavi z Rusijo je šele pred kratkim dosegel ruske goste

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rimske terme
Valerij Arakelov, direktor Rimskih term, v sobi s savno 
Rozmari Petek

Čeprav je že ob nakupu Rimskih term, v katere je država za oživitev posredno vložila 50 milijonov evrov, malce potarnal, da določene stvari arhitekturno niso optimalno zgrajene, Armencu Valeriju Arakelovu, desetletja živečem v Rusiji, še danes ni žal, da se je pred petimi leti odločil za nakup objektov (zanje je odštel 8,5 milijona evrov). Bo pa še letos v praktično nove terme ponovno vložil vsaj pol milijona evrov. Posodobili bodo velnes, kavarno, recepcijo, razširili telovadnice in savne, modernizirali garaže, prenovili nekatere sobe. "Za to smo se odločili, ker opažamo, da gost vse to potrebuje. Moramo spremeniti strukturo, jo postaviti na višji nivo. Naša konkurenca tudi vseskozi investira, ne moremo si privoščiti, da bi bili pri tem za njimi," pravi Arakelov.

Rimske Terme

Rusi so poznali le Rogaško Slatino

Glede na to, da so v zadnjih mesecih končno uspeli pritegniti tudi goste iz drugih držav, ne le okoliških, med njimi tudi ruske, cilj postaja bolj realen. "Do sedaj so pri nas prednjačili italijanski, avstrijski, nemški gostje ter gostje iz držav nekdanje Jugoslavije, predvsem Hrvaške in Srbije. Šele pred kratkim pa smo, tudi zaradi ugodnejših letalskih vozovnic, zabeležili tudi porast ruskih gostov," opisuje lastnik. Ker je sam dolga leta živel v Rusiji, se je pričakovalo, da bodo ruski gostje kmalu po njegovem nakupu odkrili Rimske Toplice, a se to ni zgodilo. "Malo smo imeli nesreče z našim predstavnikom v Moskvi. Ni bil dober. Tako ali tako je destinacijo Slovenija težko prodati Rusom, ker jo najpogosteje zamenjajo za Slovaško. Ko omeniš, da je to del nekdanje Jugoslavije, pa se ustrašijo, češ da je tam vojna. Ko končno uspeš razložiti, za katero državo gre, pa jim je prva asociacija Rogaška Slatina," pripoveduje Arakelov in poudarja, da so ključne pri tem tudi cene vozovnic in velikosti letal, ki vozijo v Slovenijo. Tudi zato opažajo kar 40-odstotno rast ruskih gostov.

Največ gostov starih od 45 do 55 let

So pa Rimske terme uspele dobro izkoristiti sejemsko promocijo, ki so jo izvedle v Izraelu. Porast izraelskih gostov v Rimskih termah je celo 30-odstoten. "Ruskim gostom so denimo zelo pomembne kakovostne zdravstvene storitve, termalna voda, fizioterapije. Izraelcem sta glede na razmere v njihovi državi pomembni predvsem varnost in prijaznost osebja, radi odkrivajo tudi lokalno okolje. Ti so nas spoznali predvsem preko sejmov. Čez leto beležimo individualne goste, poleti pa iz teh in iz arabskih držav prihajajo skupine. Sploh slednje poleti pri nas iščejo hlad." Tudi druge svoje goste so podobno segmentirali. Kot pravi Arakelov, avstrijske goste privlači predvsem visok standard velnesa in drugih storitev, starejši oddih radi izkoristijo še za pohode in odkrivanje okoliških krajev. Italijani so gurmani in hedonisti, uživajo v kakovostnih velnes storitvah, srbski in hrvaški gostje imajo radi luksuz in udobje, torej nadstandardne storitve, s katerimi se radi pohvalijo prijateljem in znancem. Opažajo pa še, da si turisti vedno bolj želijo individualne obravnave, unikatnih in nepozabnih izkušenj, ki izstopajo iz povprečja.

Mnogi gostje cenijo prestiž, pravi Arakelov, zato želijo praktično nove Rimske terme še nadgraditi.
Rozmari Petek
Rimske Terme
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta