Sedem županov že odpira šampanjce

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.10.2018 21:30

Marsikje so kandidati tik pred zdajci napovedali kandidaturo za župana – gre za taktiko ali cincanje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Vitanju letos mlada kandidata za župana, kar da upati vsaj na to, da bodo mladi tokrat resneje vzeli lokalne volitve. 
Rene Gomolj

Že zgolj z vložitvijo kandidatur za župane so nekateri že postali tudi župani. No, teoretično gledano bo vsaj en volivec moral na glasovnici za župana obkrožiti njegovo ime. In še bolj teoretično je ta glas lahko tudi od samega kandidata. "Kljub temu bomo morali natisniti okoli 7400 volilnih lističev," je ob tem pojasnila tajnica občinske volilne komisije v Vojniku Vesna Poteko. Poleg vojniške občine, v kateri lahko že pred volitvami proslavlja župan Branko Petre, so se včeraj veselili še župan Dobja Franc Leskovšek (slednji sicer običajno ni imel takšne sreče, da ne bi imel kakšnega glasnega protikandidata ali protikandidatke), župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, župan Nazarij Matej Pečovnik, župan Podčetrtka Peter Misja, župan Polzele Jože Kužnik ter župan Radeč Tomaž Režun.

Upokojitve in afere

Oddahnili so si tudi aktualni župan Rečice ob Savinji Vincenc Jeraj, župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket ter Anton Grobler, ki so se odločili izpreči iz županskih vozov. "Vedno sem dejal, da ko bom dosegel pogoje za upokojitev, bom to tudi storil," je dejal Jeraj. Šket in Grobler sta sicer občini vodila le en mandat, pa sta vseeno imela dovolj. Sploh v Šmarju je bilo v zadnjem mandatu izredno burno. Afere so, predvsem v začetku mandata, bile stalnice. V tistem času so zamenjali tako ravnateljico vrtca kot direktorico zdravstvenega doma. Poskušali so sicer tudi z zamenjavo vrha knjižnice, kjer sedi Šketov predhodnik, a neuspešno. Prav zato je v tej občini pričakovati trd predvolilni boj. Med kandidati je namreč tudi David Stupica, ki je aktualnega župana pravzaprav predlagal, sredi mandata pa sta se njuna videnja razvoja občine razšla.

Vitanjski povratnik

Skorajda še trši boj se obeta v Vitanju, kjer je ozračje že nekaj časa volilno pregreto. Obenem se na politični parket vrača nekdanji župan Slavko Vetrih, ki je na zadnjih lokalnih volitvah v tekmi s tedanjim prišlekom Mirkom Polutnikom za 21 glasov izgubil županski stolček. "Močno sem bil presenečen, ker je letos v Vitanju postalo vroče že zelo zgodaj, kar je dalo slutiti, da občani z aktualnim občinskim vodstvom niso zadovoljni. Že na pragu poletja so se namreč name pričeli obračati številni občani s prošnjo, naj ponovno kandidiram," o svoji kandidaturi pravi Vetrih. Aktualni župan Polutnik pa dodaja, da sam čuti še dovolj moči in volje in da ima še vizijo, kako naprej, zato bi rad še vodil občino. Že videnemu tandemu se letos priključujeta še dva mlada protikandidata, kar da upati vsaj na to, da bodo mladi tokrat resneje vzeli lokalne volitve.
Skorajda povsod drugod je videti, da bodo aktualni župani – bodisi zaradi volilne apatije bodisi zavoljo dejstva, da so že izredno dolgo na političnem parketu - z lahkoto opravili s tekmeci. Voda na njihov mlin je tudi minulo delo, saj so v večini zadnje dni vsi polnili občinska glasila, celjski župan Bojan Šrot pa je za predvolilni čas najel bodoče občinske prostore na najbolj frekventni lokaciji v Celju. Posebnež je tudi župan Laškega Franc Zdolšek, ki je kar občinskim uslužbenkam naročil, naj novinarje povabijo na predstavitev njegove vnovične kandidature.

Kakšna je taktika SDS?

Za eno večjih presenečenj letošnje tekme za županska mesta pa je poskrbela stranka SDS. Več kje so kandidati SDS zadnji hip oddajali kandidature. Še posebej napeto je bilo v Velenju, kjer bi po uspehu, ki ga je ta stranka imela na letošnjih državnozborskih volitvah, pričakovali, da bodo na lokalnih volitvah vendarle resneje poskušali ogroziti vladavino SD. Voda na njihov politični mlin bi lahko bila tudi vzpostavitev integracijske hiše v Velenju, kateri so ravno v tej stranki najbolj nasprotovali. Namesto da bi se pripravljali na volitve, so se ubadali sami s sabo. Med drugim so izvedli celo anketo, ki je pokazala več podpore nekdanjemu direktorju Premogovnika Velenje Milanu Medvedu kot članom SDS. Na koncu so končno dovolili kandidaturo Suzani Kavaš, ki je na državnozborskih volitvah prejela več podpore kot kandidatka SD Andreja Katič.
Še za eno presenečenje je poskrbela SDS. V Slovenskih Konjicah za župana kandidira poslanec SDS Bojan Podkrajšek. Videti je, da je zdaj vse tri kandidate volitev celo strah; poleg Podkrajška in aktualnega župana Mirana Gorinška se za župana poteguje še Darko Ratajc; slednjega podpira nekdanji župan Janez Jazbec. Poslanec z izvolitvijo izgubi poslansko plačo in pristane na nižjo, župansko, Ratajc kot direktor Zdravstvenega doma s tem tvega zamero sedanjega župana in s tem posledično sankcije v smislu zamenjave direktorskega stolčka, Gorinšek pa – tako kot vsak župan - te funkcije ne bi rad izgubil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta