Šmartno ob Paki: namesto dopusta na likovno delavnico

Tina Murko Gajšek
15.08.2019 06:35

Že 33. leto ustvarjajo ljubiteljice umetnosti. Tokrat se poigravajo s prostorom, dimenzijami in barvami, saj je tema letošnje delavnice geoforma. Ustvarjeno bo septembra na ogled v Velenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnje dni na delavnici pripravljajo skupni umetniški izdelek. 
Tina Murko Gajšek

Ta teden so tla Mladinskega centra v Šmartnem ob Paki prekrita z debelim rjavim papirjem. Nad mize se s čopiči, ravnili in lepilnimi trakovi sklanja osem ljubiteljic umetnosti. Razmišljajo o ploskvah, likih, barvah in abstrakciji. Na 33. likovni delavnici pod mentorstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja ustvarjajo na temo geoforme.

Geometrija je neizogibna

Na delavnici, ki traja dober teden dni, so najprej ustvarjale lastne izdelke. Izbrale so fotografijo iz revije ali časopisa. "Nato smo naredile skice. Vsaka je morala biti bolj poenostavljena, stilizirana, geometrična. In smo na koncu dobile podobe," postopek opisuje ena od udeleženk Alenka Venišnik in pokaže na svoji sliki – elemente je odvzemala figurama dveh ljudi med drevesi. Na eni sta figuri med drevesnimi debli še prepoznavni, druga na drevesa spominja le še z zeleno barvo in oblikami, podobnimi listom. Pri geoformi je geometrija s svojimi abstraktnimi oblikami, kot so krog, trikotnik ali kvadrat, neizogibna. "Izhajamo iz konkretne predloge, ki jo skušamo transformirati. Najprej s stilizacijo in potem transformacijo v geometrijo, ki pripelje v polje abstrakcije, kjer se izgubi prepoznavnost. Ostanejo le odnosi med obliko, barvo in inovativnost v kompoziciji," razlaga Dušan Fišer, preden ustvarjalkam da nove napotke za skupni umetniški izdelek.

Letos v okviru teme geoforma raziskujejo prostor in barve.
Tina Murko Gajšek

Abstraktni origami

"Delavnica je učni proces, kako od enostavnih nalog prehajati k bolj kompleksnim, premišljenim in dodelanim. Ki vključujejo različne načine izdelave in raziskovanje forme," pravi Fišer. Kljub skupni nalogi pa na delavnici udeleženke spodbuja, da znotraj nje poiščejo svojo smer ustvarjanja. V skupni instalaciji iz dvodimenzionalnega prostora prehajajo v tridimenzionalnega. Zanjo najprej v različne odtenke barvajo papirnate trakove, ki jih bodo nato prepletle, da bodo dajali občutek tridimenzionalnega. "Neskončno lahko prepletaš barve in trakove ter iščeš kombinacije. To je bistvo vaje. Pa kaj vidimo in kaj si predstavljamo, ker možgani tudi v abstrakciji želijo vedeti, kaj to je. Ampak včasih se moramo le prepustiti občutkom," razmišlja Irena Hribar Schmidt. Izbrala je globoki modro in zeleno – svoji barvi, pravi.

Pomembno je, da imajo za ustvarjanje pravi čas in prostor, poudarjajo udeleženke. 
Tina Murko Gajšek

Življenje približuje ustvarjanju

Prav ker je ljubiteljski kulturi vsak posameznik pripravljen posvetiti različno količino časa in energije, so delavnice za takšne umetnike posebej pomembne. "Ta delavnica je šolski primer ljubiteljskega ustvarjanja na višjem nivoju, kjer so ljudje bolj motivirani, iščejo nove izzive, raziskujejo in jim ni dovolj, da jih pohvalijo le v domačem okolju. To je tista prava ustvarjalnost," je prepričana Monika Ivančič Fajfar, producentka za področje likovne dejavnosti na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki organizira delavnico. "Življenje te odteguje in približuje ustvarjanju," pravi Pika Seničar. Prav zato je pomembno, da obstajata prostor in čas, ki sta namenjena le ustvarjanju.

Delavnice že skoraj tri desetletja vodi akademski slikar Dušan Fišer.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta