Sodna odisejada opuščenega igrišča za golf pri dvorcu Jelšingrad

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.02.2022 06:20

Medtem ko naj bi občina tudi z Damjanom Gobcem našla skupni jezik pri prodaji zadnjega deleža dvorca, šestletni pravdi zaradi zemljišča še ni videti konca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelšingrad iz časa, ko je bilo okoli njega še urejeno golf igrišče. Sedaj se na njem lahko le pasejo krave.
Božo Zorko

Reševanje dvorca Jelšingrad se, kot kaže, bliža srečnemu koncu. Občina Šmarje pri Jelšah, ki se je na pobudo občinske svetnice Lucije Čakš Orač (Naša občina Šmarje) lani odločila, da odkupi dvorec in ga tako reši pred zagotovim propadom, je odkupila že skoraj vse lastniške deleže.

Zatikalo se ji je le pri odkupu triodstotnega deleža, ki je bil uradno v lasti matere Damjana Gobca, zastopnika Golf kluba Jelšingrad, s katerim je občina že od leta 2013 v sporu. Gobčeva je v nasprotju s preostalima dvema triodstotnima lastnikoma, ki sta svoja deleža ocenila na 33 tisoč evrov, za svoj delež zahtevala 100 tisoč evrov. A kot je pred kratkim na sodišču dejal Gobec, so z občino vse zadeve razrešili.

Najem je bil prekinjenKaj je Damjan Gobec sploh delal na sodišču? Že od leta 2016 se Gobec in občina pravdata zaradi 22 hektarjev velikega zemljišča okoli dvorca. Pred več kot desetletjem je Gobec zemljišče imel v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč in na njem uredil igrišče za golf. Kasneje je lastništvo prešlo na občino, Gobec pa naj bi bil nehal plačevati najemnino, tudi igrišča ni več urejal, zato mu je občina jeseni 2013 odpovedala pogodbo.

Dvorec Jelšingrad
Franc Kramer

Pred šestimi leti je vložil tožbo zoper občino in od nje zahteval povračilo vlaganj v golf igrišče v višini dobrega 1,6 milijona evrov. Na sodišču se je zvrstila že plejada prič, angažirali so tudi sodna izvedenca. Prvo mnenje, pod katero se je podpisal Bogomir Amon, je bilo v prid občini, drugo, ki ga je na zadnji obravnavi minuli teden predstavil 81-letni sodni izvedenec Ivan Devjak, pa v prid Gobcu in njegovemu golf klubu. Ker sta mnenji diametralno nasprotni, je sodnica Maja Turnšek Mesarič odredila soočenje mnenj. Vse pa kaže, da bo treba angažirati še tretjega sodnega izvedenca, je napovedala sodnica.

Sporna izvedenska mnenja

Kot je mimogrede komentiral Gobčev odvetnik Drago Đuragić, naj bi bil Amon v kazenskem postopku zaradi krive izpovedi, ki naj bi jo bil kot izvedenec podal v nekem drugem primeru. Občinski odvetnik Marjan Feguš pa je navrgel, da je Gobčev izvedenec mnenje izdelal na osnovi fotografij, ki jih niti ni v spisu (izvedenec celega zemljišča sam ni prehodil, ker je teren prestrm).

Feguš sicer že od začetka trdi, da je sporno že samo vprašanje izvedencu, ki se glasi, za koliko se je na osnovi vlaganj povečala vrednost zemljišča. Znova je ponovil, da je v najemni pogodbi jasno zapisano, da mora najemnik ob prenehanju najema zemljišče vzpostaviti v prvotno stanje. "Lahko bi v zemljišče vložil sto milijonov, pa ne bi nič dobil. Mi pa se tu o tem pravdamo že sedem let. To ni neupravičena obogatitev! Amen! To bom trdil do nezavesti!"

Potem ko se je debata med odvetnikoma in Gobcem v sodni dvorani pošteno razgrela in prešla že na osebni nivo, je Gobec dejal, da naj se Feguš raje pozanima, kaj je pred dvema dnevoma dejal šmarski župan Matija Čakš. Zatrdil je, da je župan dejal, da so se pripravljeni z njim poravnati, a da trenutno za to nimajo denarja. Zunaj dvorane je Gobec na naše vprašanje, ali so tudi pri odkupu dvorca že kaj bližje s ceno, dodal, da so se tudi glede tega pogovarjali.

"Gospod Gobec je res pred dvema dnevoma bil na občini, vendar zaradi prenosa lastništva dvorca Jelšingrad in ne zaradi navedene tožbe. Glede navedenega spora pa so potekali zgolj neformalni pogovori, ki še ne pomenijo rešitve, so pa vse opcije odprte. Vsekakor pa se bomo pred kakršnokoli odločitvijo posvetovali z našim odvetnikom," nam je minuli teden odgovorila direktorica občinske uprave Patricia Goručan.

O odkupu dvorca pa so dogovori v sklepni fazi, je dodala. "Dokončni prenos lastništva na občino pričakujemo do konca tega meseca. Seveda je pri sanaciji dvorca pomembno, da je občina stoodstotna lastnica. Prav tako je občina izvedla manjša nujna sanacijska dela, predvsem za odpravo posledic, ki jih je dvorcu zadal potres na Hrvaškem, s čimer so se vsi lastniki dvorca tudi strinjali."

Če se medtem uradno sprte strani ne dogovorijo drugače, se bo obravnava 18. marca nadaljevala s soočanjem mnenj, kar bo tožnika za zdaj stalo dodatnih 500 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta