Splošna bolnišnica Celje: Pred izbiro novih direktorjev visoka izguba

Gordana Possnig Gordana Possnig
01.03.2023 11:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Arhiv Sb Celje

Dogajanje v celjski bolnišnici se je v minulem letu velikokrat znašlo v središču pozornosti javnosti. Bolnišnico je zaznamovala ob menjavah v vodstvu bolnišnice tudi septembrska afera ob zamenjavi identitete bolnikov. Pesti pa jo tudi slabo poslovanje, ki se je kazalo že v začetku minulega leta. Ob koncu je bolnišnica, ki ima od sredine novembra le vršilca dolžnosti na mestu poslovnega in strokovnega direktorja, poslovno leto zaključila z 8,3 milijona evrov izgube. Izguba se je od leta 2021 več kot podvojila, tedaj je namreč znašala nekaj manj kot štiri milijone evrov. Poslovanje bolnišnice, ki je tretja največja v državi, so obravnavali tudi člani sveta zavoda (SZ) bolnišnice. Člani sveta zavoda pa so na seji obravnavali tudi poročilo o izvajanju dodatnega programa za skrajševanje čakalnih dob ter razpis prostih delovnih mest direktorja in strokovnega direktorja bolnišnice.

Kako poslovni izid komentira svet zavoda

Vprašanje smo naslovili na službo za odnose z javnostmi bolnišnice, v odgovoru so zapisali: "Leto 2022 so Splošno bolnišnico Celje zaznamovale menjave vodstva bolnišnice, ki so večkrat za krajši čas destabilizirale bolnišnico in vplivale na njeno delovanje. V prvih mesecih lanskega leta je redno izvajanje zastavljenega programa dela še vedno onemogočala epidemija covida in tega zaostanka bolnišnica tudi v naslednjih mesecih ni v celoti nadomestila. Po reorganizaciji iz covidne bolnišnice so se v maju in juniju dodatni programi dela sicer izvajali v večjem obsegu, vendar pa so bili zaradi poteka soglasja za izvajanje dodatnih programov dela konec junija prekinjeni." Dodali so, da je novosprejeta zakonodaja omogočila sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi za izvajanje dodatnih programov dela zunaj rednega delovnega časa šele proti koncu leta. "S temi pogodbami smo pospešili aktivnosti za zagotavljanje čim večje realizacije zdravstvenih programov na vseh področjih. Decembra smo tako zunaj rednega delovnega časa izvajali več operativnih programov, specialističnih ambulantnih programov in diagnostičnih programov. Ozko grlo pri hitrejši širitvi teh programov pa je pomanjkanje kadra zdravstvene nege. Eden glavnih vzrokov lanskoletnega negativnega poslovnega rezultata je tako nedoseganje pogodbenega programa z Zavodom za zdravstveno zavarovanje in s tem celotnega načrtovanega prihodka. Pomemben negativni dejavnik pa je vpliv inflacije na višino vseh stroškov predvsem na področju energentov. Priznani dvig cen je namreč skozi vse leto zaostajal za dejansko povečanimi stroški," pojasnjujejo negativno finančno stanje v celjski bolnišnici. V minulem letu so prihodki tako znašali 134,6 milijona evrov in so bili za 1,67 odstotka nižji od načrtovanih. Celotni odhodki so znašali 142,9 milijona evrov in so bili za 4,39 odstotka višji od načrtovanih. Končni poslovni rezultat bolnišnice tako znaša 8,3 milijona evrov primankljaja, kar pomeni 6,16 odstotka izgube v celotnem prihodku.

Število pacientov se je lani malo zmanjšalo

V obdobju od 1. januarja lani do 1. januarja letos se je skupno število čakajočih pacientov na zdravstvene storitve v bolnišnici zmanjšalo za 240 oziroma za 0,3 odstotka. Največ pacientov, 52,5 odstotka, čaka na kontrolni pregled, sledijo čakajoči na prvi pregled (20 odstotkov), na diagnostično-terapevtski postopek (18 odstotkov) in na operativni poseg (9,5 odstotka).

Franc Vindišar bo novi predstavnik zaposlenih v svetu zavoda bolnišnice. 
Gordana Possnig

Svet zavoda se je na seji seznanil tudi s prvimi rezultati izvajanja dodatnega programa v lanskem decembru in z vplivom tega programa na skrajševanje čakalnih dob. V decembru so tako zunaj rednega delovnega časa izvedli 102 dodatna operativna posega na področju ortopedije, travmatologije, splošne kirurgije, žilne kirurgije in kardiologije. Ob tem pa so opravili še 647 specialistih in diagnostičnih pregledov na področju okulistike, gastroenterologije, kardiologije, revmatologije. "Z izvajanjem dodatnega programa dela zunaj rednega delovnega časa smo na vseh področjih konec decembra zaznali kratkotrajno skrajšanje čakalnih dob, ki pa se je z vpisovanjem novih čakajočih večinoma vrnilo na prvotno raven. Z dodatnim izvajanjem programa dela v januarju in februarju se pozitivni trend skrajševanja čakalnih dob krepi, vendar pa vsakokratno skrajšanje čakalnih dob povzroči povečan priliv novih pacientov," še sporočajo iz celjske bolnišnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta