Strah pred karanteno denarja ne povrne. Čemu torej služi vplačilo zneska za riziko odpovedi?

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.08.2020 05:15

Čemu doplačila za tveganje? Zavarovalnice korone ne priznavajo kot višjo silo, ki bi upravičevala odpoved dopusta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pandemija covida-19 je močno okrnila posel turističnih agencij.
Sašo Bizjak

V petek pred vikendom, ki je "grozil" z uvedbo karantene turistom, ki dopustujejo na Hrvaškem, je bila v turističnih agencijah popolna zmeda. Ljudi je skrbelo, ali naj že vplačani dopust izpeljejo ali ne. Odpoved namreč v tem času zanje pomeni, da do vrnitve denarja v večini primerov niso upravičeni. Vendar ne zaradi turističnih agencij, temveč zaradi zavarovalnic.

Epidemija po zavarovalniško

Čemu torej služi vplačilo zneska za riziko odpovedi? "Večinoma potniki vplačajo za primere zdravstvenih težav ali drugih višjih sil, ki potniku preprečijo potovanje. A zavarovalnice so zavzele stališče, da covid-19 ni višja sila. Celo asistenca v tujini ga ne krije, razen če plačaš višjo premijo. Še več: rizika odpovedi, če potnik zboli za covidom-19, zavarovalnica najbrž ne bo vrnila. Veste, kako težko to povem strankam," opozarja predstavnica celjske turistične agencije, ki že več kot 30 let organizira potovanja za skupine in posameznike.
"Če je bilo v času epidemije zaradi stanja v Sloveniji in v državi destinacije turistično potovanje nemogoče in ga je odpovedala turistična agencija, se mora skladno z zakonom o varstvu potrošnikov potnik s svojim zahtevkom obrniti neposredno na svojega organizatorja potovanj. V teh primerih z odpovedjo potovanja s strani turistične agencije ni več predmeta zavarovanja in posledično ni zavarovalnega kritja," pa prakso razlagajo v Zavarovalnici Generali. "Če turistična agencija potovanje lahko zagotovi, pa se ga zaradi strahu pred okužbo ali zaradi same okužbe s covidom-19 potnik ne želi oziroma ne more udeležiti, se upoštevajo splošni pogoji zavarovalnice, po katerih pa je tovrstna situacija izključena iz zavarovalnega kritja, saj zavarovalni pogoji izrecno izključujejo odškodninske zahtevke, če je razlog odpovedi povezan z epidemijo ali pandemijo. Kljub temu da epidemija v Sloveniji trenutno ni razglašena, pa je pri Svetovni zdravstveni organizaciji pandemija še vedno razglašena. Prav tako imajo epidemijo razglašeno nekatere druge države," še pojasnjujejo.

Zboliš pa še lahko ...

So pa ob tem v zavarovalnicah zatrdili, da če potnik pred potovanjem zboli za covidom-19, krijejo stroške odpovedi potovanja. "Prav tako krijemo stroške, če zboli zavarovančev ožji svojec (zakonec, zunajzakonski partner, istospolni partner, starš, krušni starš, otrok, krušni otrok, brat ali sestra), pa zavarovanec zaradi potrebne nege ali hospitalizacije teh oseb ne more na potovanje," so pojasnili v Zavarovalnici Triglav.

Splošni pogoji zavarovalnic izrecno izključujejo izplačila pri odpovedi iz subjektivnih razlogov.
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta