Svetnica odgnala direktorico Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah?

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.05.2021 06:18
Jasna Žerak se v lokalne politične igre ni želela spuščati. Razpis je že odprt, lobiranje pa tudi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah spet iščejo direktorja.
Andrej Petelinsek

Zdravstveni dom (ZD) Šmarje pri Jelšah je znova brez direktorice. Že pred petimi leti smo bili priča mučnemu iskanju primernega direktorja javnega zavoda. Dotedanja direktorica Irena Nunčič nekaterim na matični občini ni bila povšeči, zato so sledile serije anonimk. Medtem se ji je iztekel mandat, in ko se je že četrtič neuspešno prijavila, je obupala, v peto pa so nato pred štirimi leti izbrali Jasno Žerak iz Rogaške Slatine, ki je z župani občin soustanoviteljic - teh je kar šest - dobro sodelovala. Dober odnos je zgradila tudi med zaposlenimi. Aprila so ji nov štiriletni mandat podelile že štiri občine, podelili bi ji ga tudi v Šmarju pri Jelšah, a so nato točko umaknili z dnevnega reda, postala je brezpredmetna. Žerakova je namreč na občinski seji v Rogaški Slatini podala odstopno izjavo.

​Noče biti del političnih iger

Čemu? "Ko gre za politične igre, je za razumnega človeka bolje, da se umakne. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je zame predlagala vedejevstvo, ampak če bi sprejela te pogoje, bi se prava saga šele začela. Sploh prihodnje leto, ko so nove volitve za župana, bi bil ZD vseskozi na tapeti. Nočem, da kdo nabira politične točke na moj račun ali na račun ZD. Zaposleni potrebujejo mir, ne vlačenja po medijih," pravi Žerakova. Na seji občinskega sveta v Rogaški Slatini se je namreč pri njenem imenovanju zapletlo že na začetku.

Predsednica komisije in svetnica SD Andrejka Flucher je menila, da Žerakova na seji ne bi smela imeti možnosti predstavitve programa, kar so ji kasneje z glasovanjem dovolili. In četudi bi se svetniki skoraj zagotovo odločili drugače, kot se je komisija, saj naj bi se bili medtem celo nekateri člani komisije premislili, je Žerakova po koncu predstavitve podala odstopno izjavo.

​Ni vrnila dežurne službe

Kaj pa je tisto, kar je komisijo in njeno predsednico Flucherjevo, sicer večkratno izzivalko župana Branka Kidriča na lokalnih volitvah, tako zmotilo? "Bistveno je, da je občina plačevala za dežurno službo ob vikendih in praznikih dodatna sredstva, okoli 40 tisoč evrov, storitev pa ni bila opravljena na tej lokaciji. Poslanstvo javnih zavodov je, da skrbijo za izvajanje nalog v javnem interesu, ne pa za ustvarjanje dobička. ZD ga je v letu 2020 ustvaril okoli 90 tisoč," pravi Flucherjeva. "Direktorica je že na podlagi sklepa komisije izdala odstopno izjavo. Kasneje se je sicer prišla predstavit, a je na koncu ponovno izjavila, da od kandidature odstopa. Tako do glasovanja niti ni prišlo, odločitev je bila zgolj njena." Dodaja, da je predstavitvi na seji nasprotovala le zato, ker to nikoli ni bila praksa niti ne bi bilo po poslovniku. "Sploh pa sem v komisiji sprva bila za to, da jo kot edino kandidatko potrdimo, a so me kolegi opomnili, da že leto dni sprašujemo, kdaj se bo vrnila naša dežurna služba."

Zdravstveni dom je v času korone preoblikoval delo dežurne službe. Po novem je bil en dežurni zdravnik prisoten v šmarskem domu, drugi pa je obravnaval urgentna stanja po terenu. Vsak dan sta bila torej na voljo dva, občine pa so plačevale le dejansko oddelane ure, pravi Žerakova. "Z odstopom sem zaščitila tudi svoje zdravnike, ker smo rekli, da bomo drugače organizirali dežurno službo. Torej da gremo v dispečarski center, obenem smo tik pred tem, da se bo gradil satelitski center, kjer bo za urgentne primere res dobro poskrbljeno. A nekdo, ki ima druge percepcije, nas ni slišal. Meni so zdravniki jasno povedali, da ne bodo delali tega, kar so v Rogaški Slatini zahtevali," doda Žerakova.

"Zelo težko bo prišel kak direktor - ne velja le za nas, temveč za celo državo -, ki bi lahko uresničil vse želje županov, občinskih svetov, doktorjev, medicinskih sester in pacientov. Takšnega ni. Z direktorico smo bili po eni strani vsi zadovoljni, po drugi pa bi še vsak nekaj imel. Menim, da bo želje ​enkrat treba združiti, ker drugače ne moreš razdeliti bonbončkov. Je pa zelo težko dobiti direktorja, da bi bilo tako, kot je bilo tu - dobra komunikacija med zaposlenimi, pomlajevanje kadra in vse ostalo. Skratka, po moji oceni bo težko zopet dobiti direktorja, s katerim se vsaj meni cel mandat ne bi bilo treba skoraj nič ukvarjati," komentira župan Podčetrtka Peter Misja.

Razpis se izteče v začetku junija, kar nekaj kandidatov je v iskanju podpore že potrkalo na vrata županov. "ZD je finančno zelo stabilen, kadrovsko in investicijsko smo stvari tudi uredili. Zapuščam ga v res dobri kondiciji," poudarja Žerakova. Kam gre, še ne ve, skoraj zagotovo pa nazaj v gospodarstvo, ker tam političnih iger ni in je kultura na veliko višjem nivoju, poudarja. Do izbire novega direktorja (neuradno naj bi se za to mesto znova zanimal nekdanji prvi mož Tuša in Petrola Aleksander Svetelšek) bo dom vodila Natalija Klun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta