Tožba Evropske komisije: Bukovžlak bo še (po)čakal

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.02.2023 16:01

Okoljsko ministrstvo je pred izbiro izvajalca. Ko bo ta enkrat izbran, bo v najboljšem primeru sanacija končana v 16 mesecih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanacija Bukovžlaka, območja z odpadki s področja stare cinkarne, se naj bi letos le začelo.
Andrej Petelinsek

V tem tednu je Evropska komisija sporočila, da bo da bo Slovenijo ponovno tožila, ker ni izpolnila naloge v zvezi s sanacijo celjskega Bukovžlaka, ki jo ji je sodišče naložilo že 16. julija 2015. Kaj vse je nekdanje Ministrstvo za okolje in prostor obljubljalo, smo že opisali v četrtek. Zakaj se je zataknilo in kakšni so novi plani, pa so deloma pojasnili na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. "Aktualno vodstvo ministrstva je aktivno pristopilo k reševanju omenjene kršitve. Primer nikakor ni bil enostaven, saj je moralo ministrstvo pridobiti vsa soglasja lastnikov zemljišč za izvedbo terenskih preiskav ter soglasja upravljavcev vseh infrastrukturnih vodov na parceli," so uvodoma obrazložili.

Dodali so, da je nekdanje ministrstvo lani poleti pridobilo gradbeno dovoljenje, izdelali so projekt za izvedbo del. "Finančna sredstva za izvedbo projekta so bila zagotovljena v državnem proračunu, z rebalansom v oktobru 2022. Javno naročilo za izvedbo sanacije je bilo objavljeno na javnem portalu 20.12.2022. Odpiranje ponudb bo 1.3.2023. Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo bomo takoj po izboru izvajalca podpisalo pogodbo, seveda pod pogojem, da bomo na javnem naročilu dobili ustrezne ponudbe in da na odločitev o izboru izvajalca ne bo uveden revizijski postopek," poudarjajo. Če pritožb ne bo, bodo dela končana v roku 16 mesecev, saj gre, kot dodajajo, za zelo zahtevno sanacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta