Trije gospodarstveniki, tri vizije Velenja

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.10.2020 06:14

Izpostavljena brezplačna plakatna mesta, prepogosto pojavljanje podžupana na številnih dogodkih, obrtna cona in sosežig odpadkov v TEŠ

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati Peter Dermol (SD), Benjamin Strozak (Dobra država) in Darko Koželj (SDS, GAS, SLS, NSi in SMC) na Večerovem soočenju
Andrej Petelinsek

V Večeru smo v tem tednu pripravili prvo soočenje treh kandidatov za velenjskega župana. Že na začetku tega je podjetnik Benjamin Strozak ob vprašanju, kako bodo v zadnjem tednu še poskušali prepričati volivce v že tako kratki predvolilni tekmi, izpostavil, da njegovih plakatov po mestu ravno ne bo veliko. Razlog pa je jasen: "Velenjska oblast je pravila prilagodila tako, da so razpis za brezplačna plakatna mesta zaprli, preden je potekel datum oddaje prijave za kandidata za župana. Kar je tako, kot bi rekli, dajmo imeti tekmo, prijavite se do petka, startajmo pa v sredo." "Ti postopki so že 25 let identični," je na to odgovoril Peter Dermol. "Mislim, da vsak kandidat, ki se spusti v kandidaturo, mora spremljati javne objave."

Velenje - Sončni park - Vila Rožle - Politika - Soočenja - Soočenje kandidatov za župana občine Velenje - Peter Dermol, Benjamin Strozak, Darko Koželj - Občine -
Andrej Petelinsek

Slaba volja med kandidati pa je tudi zato, ker Peter Dermol kot tisti, ki po smrti župana Bojana Kontiča začasno opravlja župansko funkcijo, ni izpustil niti ene priložnosti, da se ne bi v tej funkciji družil z občani. Priložnosti pa je bilo zaradi občinskega praznika ogromno. "Ne glede na volilno tekmo smo poskušali pričarati to praznično vzdušje, takšno, kot se za Velenje spodobi, kot si ga občani zaslužijo," je dejal Dermol. Na pripombo, da vseh prireditev pa res ne bi bilo treba izpeljati tik pred volitvami - denimo sprejema za prostovoljce, ki so se izkazali spomladi -, pa je dejal, da gre za sprejem, ki ga vsako leto izpeljejo septembra.

Z božjo pomočjo?

Tudi kandidat Darko Koželj, podjetnik, ki je sedaj v pokoju, je v minulem tednu bil nekoliko bolj izpostavljen. Razlog: darovanje svete maše "za zdravo pamet pri volitvah za župana". A kot je pojasnil Koželj, to ni bila njegova ideja, sam se je maše le udeležil. "Verjetno je nenavadno še kaj drugega. Verjetno tudi to, da je podžupan bil prisoten pri vseh prireditvah, vseh dogodkih, sprejemih. Že res, da je to vloga nekoga, ki je na občini, vendar higienično bi pa bilo, da bi ob določenih trenutkih občino zastopal tudi kdo drug, kajti kot kandidat za župana je tukaj izkoristil tudi svojo pozicijo, ne nazadnje tudi svoje sodelavce," je izpostavil Koželj.

Peter Dermol ni nikoli razkril, da je delovni spor s Tešem izgubil. Podrobnosti, zaradi katerih je moral zapustiti mesto direktorja v Tešu, skriva tudi HSE. 
Andrej Petelinšek

Strozak in Dermol se nista strinjala niti glede ureditve poslovne cone. Natančneje, dostopa do nje. "Ta se ureja že več kot deset let, vlaga se vanj denar, zaživi pa ne. Če se denimo iz Slovenj Gradca pelješ proti Dravogradu, opaziš skoraj vsaka dva meseca novo zgradbo, delavnico. Mi pa nismo privabili novih firm, da bi zaživele. Z novimi kolesarskimi stezami smo uničili dostop do te cone za tovornjake. Z zoženjem Ceste talcev smo tovornjake speljali mimo šole Antona Aškerca in Mihe Pintarja Toleda. Torej je velenjski koncept 'dajmo 30-tonske tovornjake, da se vozijo mimo šol'. Uničili smo cestno infrastrukturo do industrijske cone. Kako boš potem prodal halo, če ni normalnega dostopa?" je izpostavil Strozak. "Poslovna cona se gradi štiri leta, ne deset let, prodana so štiri zemljišča. Tovornjaki se skozi Jenkovo ne smejo voziti, dovoz je speljan po Šaleški in Kidričevi cesti," je odgovoril Dermol, Strozak pa je vztrajal, da so ureditev poslovne cone sprejemali že v času, ko je bil tudi sam svetnik, pa je od tega že deset let.

Sosežig odpadkov - da ali ne

Kandidati imajo različna mnenja tudi o sosežigu v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), temi, ki je trenutno najbolj aktualna v občini. "Moje mnenje bo takšno, kot bo mnenje občanov. Konkretizirano bo, ko bomo dobili rezultate enih in drugih," je dejal Koželj. "Se bomo pa vsi prebivalci Slovenije, ne le te doline, morali vprašati, kaj bomo s smetmi, ki jih imamo, naredili. Ampak o tem naj odloči stroka. To ni moja pristojnost," je dodal. "Treba je izmeriti vse pline. Pojavljajo se tudi nekateri plini, ki jih sedaj ne merijo, so pa škodljivi za zdravje ljudi. Tu je tudi vprašanje priprave teh frakcij. Vemo, da so to smeti, danes je v smeteh nečesa več, drugi dan česa drugega. Ni recepta, da bi to vedno enako pripravljal, tako kot na primer kuhaš golaž. To se bo razlikovalo," je izpostavil Strozak, ki se je načeloma strinjal s Koželjem. "In naslednje vprašanje - kaj se bo zgodilo, ko se bo premogovnik zaprl. Ta elektrarna je bila narejena za sežig lignita, zato imamo tam elektrarno. Kaj nam bo torej ostalo - sežigalnica odpadkov?" je dodal.

"Trenutno sem proti," pa je dejal Dermol. "Presoja vplivov na okolje, ki je bila narejena, je bila za moje pojme narejena nestrokovno, področja zdravstva se pravzaprav sploh ne dotika. Če se me danes vpraša, sem proti in bi pristal le pod tremi pogoji: najprej, da ugotovimo, da je projekt okoljsko neoporečen, da je zdravstveno neoporečen in da ne vpliva negativno na okolje. Če bi bili odgovori pozitivni, šele potem bi se bil sploh pripravljen pogovarjati o tem, ali sosežig da ali ne in pod kakšnimi pogoji. Pomembno vprašanje, eno najpomembnejših, pa je, kaj pravzaprav pomeni sosežig za razvoj turizma. Danes govorijo, da bo ustvaril sosežig eno delovno mesto in nekaj dobička. Sosežig bo pomenil, da ponovno rešujemo celotno slovensko problematiko kot že v preteklosti, in ne vem, kaj bi ta dolina danes lahko imela od tega. Sploh zavedajoč se, da je sistem centriliziran, dobiček, ki bi se iz tega naslova ustvarjal, bi pa pristal v Ljubljani," je dodal.

Kandidati in njihovi "nahrbtniki"

V zadnjem tednu je bil med kandidati nekoliko bolj medijsko "obdelan" Koželj, češ da je v Velenju nepoznan. Sam pravi, da ni ravno tako. Poudarja pa, da nima za sabo negativnih zgodb. "Večkrat sem povedal, da sem v politiki dobri dve leti. Nikoli prej nisem bil v nobeni stranki, nisem imel nobenih botrov, nikogar, ki bi mi pomagal. Moj nahrbtnik je takšen, kot si ga sam naložim. Prepričan sem, da ga bom sam tudi napolnil," je dejal.

Kandidata Darko Koželj in Benjamin Strozak Petru Dermolu očitata, da je izkoristil občinski aparat za promocijo.
Andrej Petelinsek

Medtem pa Dermola kot nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj še spremlja "nahrbtnik". Z mesta direktorja so ga pred leti uradno odpoklicali zaradi hujših kršitev delovnih obveznosti, obenem ga tožijo za plačilo odškodnine v višini 76 tisoč evrov. "Ta zgodba je še vedno na sodišču. Se je ne bojim niti se z njo ne ukvarjam. Zgodba TEŠ je zame bila zelo koristna. Iz te zgodbe sem se zelo veliko naučil in sem vesel, da sem takrat občutil, kaj vse se lahko v zakulisjih dogaja, koliko škodoželjnosti je zunaj te lokalne skupnosti in proti tej lokalni skupnosti, kakšne namere so imeli in jih imajo tisti, ki sedijo v Ljubljani, in kaj so želeli s to dolino narediti. Ko imaš enkrat na mizi zahtevo, da moraš odpustiti preko sto ljudi in se temu upreš, potem ni kaj drugega pričakovati, kot da se te bo tisti, ki ima vse vajeti v svojih rokah, tudi lotil. Konec koncev sem pa že takrat pokazal, kar so mi takrat tudi očitali tisti, ki so sedeli v Ljubljani, da sem lokalpatriot. Prvi in edini direktor sem bil, ki sem podpisal večletni odškodninski sporazum. S tem sem pokazal, da mi gre za družbeno odgovornost teh podjetij do lokalne skupnosti," je dejal Dermol.

Naslov - VsebinaPremoženjski kartoni županskih kandidatov v občini Velenje Ne. stranki SD. Da. Nazadnje Ne. Ne. s prihranki. ca. 80.000 EUR, in odedovanega privarčevanega gospodinjstvu V skupnem ca. 6000 EUR. 2009, vrednost Audi A6, letnik 150.000 EUR. Okoli župana. kandidature za zaprl zaradi s.p., ki sem ga Popoldanski Vode, Šoštanj. lokacija Bele (ca. 1000 m2), parcele nezazidljive Dve tretjini 3132 EUR Peter DERMOL Ne. Da, gasilcem. Ne. Ne. Abanka. 8000 EUR, ca. 2000 EUR. v vrednosti avtomobila Lastnik kredit za hišo. dolgoročni 6500 EUR - Za ca. 10.000 EUR. vrednost prostorov, lastnih podjetja brez 100% lastnik Velenju. Hiša Podkraj pri 716 EUR. Pokojnina Darko KOŽELJ Da. Jezero Velenje. dejavnosti podvodne Društvu za doniram 0,5 % Da, že vsa leta nakupe. jo za spletne Uporabljam račun v tujini. kartico, ki ima predplačniško Da, imam Ne. v svoj posel. Najraje nalagam podjetnik. samostojni poslujem kot odvisno, kako razlikujejo, Sredstva se večje vrednosti. nimam, vsaj ne Umetniških del oldtimerjev. Lastnik več 18.000 EUR. kredit okoli Potrošniški (ni bil ocenjen). d.o.o. podjetja Plastro, 100% lastnik Hrvaška. v Barbarigi, apartmaja solastnik v Velenju in poslovne hiše stanovanjsko- Sem solastnik plače. nimam bruto podjetnik in samostojni sem kot Zavarovan Benjamin STROZAK svetovalca? ?nančnega osebnega Imate nazadnje? Komu ste dohodnine? 0,5 % Ali donirate Kje in zakaj? v tujini? račun registriran Imate kakšen 10.000 EUR? presega vrednost gotovine, katere skupno vrednost Imate in kje? Kako varčujete privarčevanega? imate Koliko denarja vrednosti predmetov večje drugih umetniških del, avtomobilov, (So)lastništvo in za kaj? zadolženi Koliko ste vrednost/delnice in njihova v podjetjih Lastniški deleži in kje nepremičnin (So)lastništvo plača izplačana Zadnja Kandidat IzrisalNatalija Jurše

In kaj sicer obljubljajo kandidati? "Lahko rečem, da bodo vrata občine bolj odprta," pravi Koželj, ki ima velike načrte tudi s klasirnico. "Nadaljujemo zgodbo Velenja, ki je danes začrtana. Tako kot smo počeli do danes, sedaj pa še z nekoliko bolj mladostno energijo," pravi Dermol in obenem napoveduje izboljšave v zdravstvu, kar je ena od kritik, ki jih je podal Koželj. "Poskrbel bom, da osvežimo Velenje, da z istimi sredstvi naredimo več," pa obljublja Strozak. Celotnemu soočenju lahko prisluhnete na vecer.com.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta