Tudi v Velenju bo vrtec dražji, podražili so ga z grenkim priokusom

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.01.2019 15:57

Starši bodo v Velenju za varstvo malčkov plačevali od 3 do 32 evrov več, občina pa bo morala primakniti pol milijona evrov; na seji velenjskega mestnega sveta znova stare debate med Jenkom in županom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varstvo otrok bo dražje tudi v Velenju. 
Asja Lednik

Dvigom ekonomskih cen vrtcev, ki so posledica vladnega dogovora s sindikati o zvišanju plač, so danes sicer z grenkim priokusom sledili tudi v Velenju, v občini, v kateri so od leta 2012 dvakrat ekonomsko ceno vrtca celo znižali. Tokrat so morali podpreti desetodstotni dvig, sicer bi, kot je poudaril župan Bojan Kontič, na področju predšolske vzgoje imeli kaos. V njihov vrtec, ki velja za drugega največjega v državi, je vključenih 1400 otrok, zanje skrbi 225 zaposlenih, ki so se jim plače v skladu z vladnim dogovorom s sindikati javnih uslužbencev povečale.

'Desant' na proračun

Vodja urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek ob tem sicer poudarja, da so ekonomske cene vrtca Velenje tudi po podražitvi med najnižjimi med mestnimi občinami; cenejši so le še v Slovenj Gradcu. Ekonomska cena za prvo starostno obdobje bo po novem znašala 469,17 evra, za drugo pa 348,37 evra. "Največ staršev, 309, je v petem dohodkovnem razredu. Ti bodo mesečno plačevali za prvo starostno obdobje 11,92 evra več, za drugo starostno obdobje pa 11,08 evra več. Starši v drugem dohodkovnem razredu bodo plačevali od 3,16 do 4,26 evra več. Tisti v najvišjem dohodkovnem razredu pa bodo na mesec odšteli do 32 evrov več. Bo pa to velik pritisk na občinski proračun. Že zdaj skoraj pet milijonov evrov letno namenimo za delovanje vrtcev, zdaj bo še za 500 tisoč evrov večji letni pritisk na proračun. Lahko bi rekli, da gre skorajda za 'desant' na občinski proračun."

Velenje
Rozmari Petek

Stalnica "dvoboji" s svetnikom Jenkom

Svetniki so prisluhnili še kopici poročil in sprejeli še kar nekaj odločitev. Tako so denimo dali soglasje velenjski knjižnici za zadolžitev za nakup novega kombija, izvzeli so določena zemljišča iz statusa javnega dobra na Graški Gori. S tem, ko so sami postali lastnik zemljišč, bodo lahko zemljišča uporabili za gradnjo novega prireditvenega objekta. Še vedno pa so stalnica prepiri župana s svetnikom Matejem Jenkom. Tudi tokrat mu namreč niso dali možnosti za svetniško vprašanje. Jenko je sicer, kot določa novi poslovnik občine, pisno podal svojo svetniško vprašanje, pojasnil je tudi, da se nanaša na župana. A so na občini odločili, da vprašanje, kako bo v tem mandatu deloval mestni svet, ni skladno s poslovnikom. Ker, kot je dodal župan, navsezadnje vprašanje ni imelo niti ločila, vprašaja na koncu. V poslovniku je sicer navedeno, da morajo biti vprašanja kratka ter postavljena tako, da je njihova vsebina jasno razvidna in da je jasno, na koga se naslavlja. Pa tudi, da se v nasprotnem primeru svetnika pozove, da vprašanje ustrezno dopolni. Jenko je poudaril, da je najavil temo, ne pa postavil konkretnega vprašanja, kar je tudi po poslovniku. V novem, 18. a členu poslovnika je zapisano: "Napoved teme ustnega vprašanja, iz katere mora biti vsebina jasno razvidna, mora biti podana v pisni obliki občinski upravi najmanj en delovni dan pred sejo sveta do 8. ure." To je Jenko tudi storil. A župan je debato končal s tem, da je dal na glasovanje vprašanje, ali je bila odločitev občine o zavrnitvi vprašanja pravilna. Že po številu svetnikov SD je bilo tako že pred glasovanjem povsem jasno, da Jenko svojega vprašanja ne bo mogel postaviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta