Turizem na konju, dobesedno

Tina Murko Gajšek
30.01.2019 16:27

V Obsotelju in na Kozjanskem bodo turiste privabljali s kolesarskimi in konjeniškimi potmi. Uredili bodo enajst novih poti in interpretacijske točke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo razvoj turizma pospešili jahači?
Tina Murko Gajšek

Turisti, ki proste dni preživljajo v Podčetrtku ali Rogaški Slatini, lahko svoj dopust aktivno preživijo na kolesu ali pa se po okoliških poteh odpravijo s konji. Konjeniški klub Strmol iz Rogatca turistom, ki so izkušeni jahači, že ponuja ježo po sedmih konjeniških poteh, ki skupaj presegajo 100 kilometrov.

Turisti hitro naletijo na mejo

Z razvojem kolesarskega turizma so v Obsotelju in na Kozjanskem zadovoljni. Primanjkuje pa konjeniškega turizma, ki je priložnost, da te kraje obišče bolj specifična in manjša skupina turistov, ki jo večinoma sestavljajo bolj premožni gostje, ugotavljajo v Razvojni agenciji Sotla. Zato so s hrvaškimi partnerji septembra lani začeli izvajati projekt Ride & Bike II. "Vsi smo na zelo majhnem območju, obiskovalci hitro naletijo na mejo. Zato je pomembno, da se povežemo," je prepričana Željka Grmovšek z Zagorske razvojne agencije. Tako želijo skupaj nadgraditi infrastrukturo in ponudbo, ki so jo začeli razvijati že s projektom Ride & Bike. Ta se je zaključil leta 2016.
"Ljudje so bolj športno aktivni, na dopustu niso več le pasivni obiskovalci. Želimo, da bi tako spoznali destinacijo in njeno kulturno dediščino ter se tam dlje zadržali," poudarja Grmovškova. Za to pa je potrebna dodelana ponudba

Društvo Za Zaščito Konj

Kolesarjem in konjenikom prijazno

Z nekaterimi ponudniki na slovenski strani so v razvojni agenciji sodelovali že v prvem projektu. Za zdaj jih še niso kontaktirali, vendar pravijo, da zanimanje med njimi obstaja. "Ponudniki namestitev in kulinarike kažejo interes, da ponudbo razširijo in dopolnijo. Prepričani smo, da bodo želeli pridobiti tudi kolesarjem in konjenikom prijazen standard svoje ponudbe," pravi direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl. To pomeni, da destinacija potrebuje ponudnike, ki bodo kolesarjem ponudili mesto, kjer lahko čez noč shranijo kolo, pranje oblačil ali jim pomagali s kolesarskimi kartami. Konjeniki pa bodo potrebovali predvsem ponudnike, ki jim bodo omogočili privez konj ter hrano in vodo zanje. Dopolnitev ponudbe tako že načrtujejo v Konjeniškem klubu Strmol, kjer naj bi v prihodnjih nekaj letih nad hlevom uredili 24 ležišč za kolesarje in konjenike.

V Sloveniji tri postojanke

Načrtujejo, da bodo uredili in digitalizirali enajst novih poti. Ker naj bi bila slovenska stran pri tem nekoliko v prednosti, trasiranje čaka predvsem hrvaške partnerje, slovenski pa bodo uredili po eno novo kolesarsko in konjeniško pot. V obeh državah pa morajo še urediti interpretacijske točke, ki bodo turistom predstavile kulturno dediščino in jim ponudile prostor za počitek na poti.
"Namen je, da s projektom pokrijemo čim širše območje Obsotelja in Kozjanskega. Izbrali smo postojanke, ki so se nam zdele aktualne in zanimive za turiste," pravi Žaberlova. Razvojna agencija Sotla bo poskrbela za tri postojanke v Sloveniji. Ena bo na poti na Rudnico oziroma na poti proti gradu v Podčetrtku, druga v trškem jedru v Kozjem, tretja pa bo v občini Rogaška Slatina, v Kostrivnici, ki predstavlja kulturno dediščino in poti na Boč. "Na našem območju je veliko kulturne dediščine, manko pa je pri njeni interpretaciji. Veliko priložnost vidim, da na pameten in sodoben način to dediščino vključimo v novo ponudbo območja," poudarja Bojana Žaberl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta