V Celju veliko zanimanje za vpis v gimnazije. Kaj še veseli devetošolce?

Gordana Possnig Gordana Possnig
28.05.2021 06:00
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo podatke o prvem vpisu na srednje šole, kjer število prijavljenih šolarjev presega število razpisanih mest.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Gimnaziji Celje - Center so zadovoljni z izraženim zanimanjem za vse tri programe. 
Metka Pirc

Le še dobra dva tedna in osnovnošolsko izobraževanje bo končano v najbolj nenavadnem šolskem letu doslej. Devetošolci so že morali oddati prijave, na kateri šoli želijo nadaljevati šolanje. In podatki kažejo, da med mladimi vlada veliko zanimanje za vpis v gimnazijske programe. Na Gimnaziji Celje - Center ponujajo tri programe. V program gimnazija je vpisanih 144 kandidatov, prostih vpisnih mest je 112. 120 devetošolcev si želi nadaljevati šolanje v programu predšolska vzgoja, prostih razpisnih mest je sicer 84. Podatki kažejo za štiri odstotke višji interes kot lani. Zanimanje med mladimi je tudi za program umetniška gimnazija. Vpisanih je 15 devetošolcev več, kot je razpisanih prostih mest, skupaj 43. Ravnatelj GCC Gregor Deleja komentira zanimanje za njihovo šolo: "Na naši gimnaziji smo zelo veseli velikega interesa za naše tri izobraževalne programe in se zavedamo velike odgovornosti, ki jo takšen interes tudi prinaša."

Imeli bodo interni športni oddelek

I. gimnazija v Celju oziroma Kajuhova gimnazija ima v program gimnazije vpisanih 146 kandidatov, razpisanih prostih mest je šest manj. Znova je izredno velik naval mladih za športni oddelek gimnazije, kjer je razpisanih 18 prostih vpisnih mest, prijav za šolanje v tem programu pa je kar 58. Vsako leto je število prijav precej višje kot število prostih mest. "Zadeve na šoli že nekaj let rešujemo s še enim internim športnim oddelkom, ki ga financiramo v celoti sami," poudarja ravnatelj šole Anton Šepetavc, ki ga veseli tudi zanimanje mladih za umetniško gimnazijo. So pa na šoli še prosta vpisna mesta za program klasične gimnazije kot v zadnjih šolskih letih.

​Da je letos zanimanje za gimnazijske programe veliko, dokazuje tudi vpis na gimnazijo in tehniško gimnazijo, ki deluje v sklopu Šolskega centra Celje. Za tehniško gimnazijo imajo šest kandidatov več, kot je prostih mest. Za program gimnazija pa imajo 125 prijav na 112 prostih mest.

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje: "Ne potrebujemo vizionarja, ampak nekoga, ki bo znal na pravilen način izpostaviti vse, kar je dobrega. In dobrega je večina."
Rozmari Petek

Tudi letos je med mladimi, sodeč po vpisih, opazen interes za nekatere tehniške poklice. Tako imajo dovolj kandidatov za program gradbeni tehnik in električar. Pričakovano je spet veliko več zanimanja med devetošolci za program računalniškega tehnika, kamor se je v prvem roku vpisalo kar 96 kandidatov. Prostih mest za ta program ima šola le 56. Mlade na Celjskem pa zanimajo še poklici avtoserviserja in frizerja, logističnega tehnika, medijskega tehnika in tehnika mehatronike. Vodstvo Šolskega centra Celje: "Z vpisom za prihodnjo šolsko leto smo zadovoljni. Veseli smo večjega zanimanja za izobraževanje na Gimnaziji Lava, ki ponuja izobraževalna programa gimnazija in tehniška gimnazija. Tudi v programih strokovnega in poklicnega srednješolskega izobraževanja je zanimanje dobro. Poleg omejitev v obeh gimnazijskih programih bo v Šolskem centru Celje omejitev še v osmih programih strokovnega ali poklicnega izobraževanja."

Z bodočimi srednješolci so zapolnjeni tudi štiriletni programi Zdravstvene šole Celje, tako v programu zdravstveni kot kozmetični tehnik. Je pa opaziti letos vseeno manjši interes za program kozmetični tehnik. Še vedno pa imajo na Zdravstveni šoli Celje prosta mesta v programu bolničar - negovalec.

Podatki znova kažejo na manjše zanimanje za vpis na Ekonomsko šolo Celje, Srednje šolo za gostinstvo in turizem Celje ter Šolo za hortikulturne in vizualne umetnosti Celje. Na vseh teh šolah so še prosta mesta za bodoče srednješolce.

Kakšni so podatki po drugih občinah v regiji?

V Šolskem centru Velenje sta prav tako po pričakovanju zapolnjena splošni gimnazijski program in športni oddelek na gimnaziji. Prosta mesta imajo še vedno v vseh programih Šole za strojništvo, geotehniko in okolje. V Šolskem centru Slovenske Konjice - Zreče imajo še tri prosta mesta v gimnazijskem programu, v vseh drugih programih, tako tehniških kot na smeri gastronomije in turizma, pa imajo še dovolj prostora za potencialne bodoče srednješolce.

Na vseh šolah s prevelikim številom vpisanih bodo omejitve, kandidati pa morajo prijave na drugo šolo, če si bodo premislili, prenesti do 16. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta