V Laškem v znamenju Evropskega prvenstva v biljardu

Gordana Possnig Gordana Possnig
06.03.2022 08:00

Laška športna dvorana Tri lilije že dolga leta gosti različne športne dogodke. Do konca prihodnjega tedna v njej tekmujejo najboljši evropski igralci v biljardu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski navijači na tribunah evropskega prvenstva v biljardu v Laškem
Biiljardna Zveza Slovenije

Laška dvorana Tri lilije je znova prizorišče evropskega tekmovanja. Tokrat gosti evropsko prvenstvo v biljardu, na katerem tekmuje tudi razširjena slovenska zasedba, v kateri so ob desetih moških še tri ženske in dva invalida. Osemindvajset novih biljardnih igralnih mest je postavljenih v dvorani, v njej pa se vse do prihodnjega konca tedna za naslove v petih kategorijah potegujejo številni profesionalni igralci biljarda.

Slovenska reprezentanca v biljardu, ki nastopa v Laškem
Biljardna Zveza Slovenije

Vse to nam potrdi Mitja Gradišnik, predsednik Biljardne zveze Slovenije, tudi reprezentant, ki smo ga opazovali med bojem v disciplini desetka, ko se je boril s hrvaškim tekmecem. "Sama tekma je trajala dobro uro, običajno trajajo še dalj časa. Ves čas boja moraš biti skoncentriran, sam sem sedaj po koncu obračuna čisto preznojen," nam je po porazu s hrvaškim tekmecem zaupal prvi mož slovenske biljardne zveze. Nato pa nadaljeval: "Evropsko prvenstvo poteka v štirih disciplinah (osmica, devetka, desetka, strejtpool), naslov najboljšega na stari celini pa bomo dobili v moški, ženski, kadetski in ekipni konkurenci, prav tako v konkurenci tekmovalcev na invalidskem vozičku. V posamezni disciplini pri moških tekmuje približno 110 tekmovalcev, pri ženskah več kot 40, pri invalidih okoli 50. Med kadeti sicer običajno na tekmovanjih nastopa od 20 do 30 tekmovalcev. Letos nastopajo tekmovalci iz več kot 30 držav. Ker imamo letos prvenstvo na domačih tleh, imamo Slovenci razširjeno reprezentanco. Tokrat smo dali priložnost za nastop tudi takšnim, ki se običajno ne uvrstijo v redno sestavo. Vsaka disciplina ima svoja pravila, zadnjih 32 oziroma 64 uvrščenih pa gre nato na izločanje. Vsak dvoboj traja vsaj uro in pol in je zelo naporen. Pri nastopu moraš biti psihično stabilen. Sam sicer treniram mladince, treniramo trikrat tedensko, treningi so strukturirani. Profesionalci trenirajo vsak dan. Invalidi in ženske so tako močni, da lahko Slovenci tokrat v Laškem računamo na izločilne boje, če ne celo na kolajne," pove Gradišnik.

David Slaček med nastopom za biljardno mizo
Biljardana Zveza Slovenije

V kategoriji invalidov Slovenijo zastopata Matej Brajkovič in David Slaček, ki sta na zadnjem prvenstvu stare celine osvojila pet odličij. S fantoma smo se pogovarjali. "Tekmovanja so se šele začela, se ogrevamo, ob tem pa tudi prilagajamo na nove biljardne mize. Sam treniram približno tri ure dnevno v Biljard klubu Gomes v Mariboru, Matej v Biljardni hiši v Ljubljani, kjer so odlični pogoji in kjer kakšen dan trenira tudi osem ur. Gre za šport, ki je naporen tako psihično kot fizično. Matej se udeležuje tekmovanj že od leta 2003, sam sem začel nekoliko kasneje. Med korono smo večinoma lahko trenirali, predvsem zato, ker so bila vadbišča prej odprta za kategorizirane športnike," pojasnjuje David Slaček.

Slovenski navijači na tribunah evropskega prvenstva v biljardu v Laškem
Biiljardna Zveza Slovenije

Ana Gradišnik je trenutno najboljša igralka biljarda v Sloveniji. "Lepo se igra na novih biljardnih mizah. V petek sem bila peta v prvi disciplini, sedaj tekmujem še najprej. Največ pričakujem v disciplini devetka, ki je moja najboljša disciplina," je povedala Gradišnikova. "Zadovoljen s turnirjem pa je tudi mladinec Miha Vinčič Šnajder. "Prvič sem na članskem prvenstvu, pred tem sem tekmoval med mladinci. Veselim se nastopov do konca prvenstva," je dodal up slovenskega biljarda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta