V Rogaški Slatini zbrali podpise za referendum o stolpu Kristal. Organizatorka spregovorila o grožnjah

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.10.2020 11:40

O usodi gradnje najvišje zgradbe v Sloveniji, načrtovanem razglednem stolpu, bodo vendarle odločali občani sami. Danes je organizatorka zbiranja podpisov sporočila, da jih imajo dovolj, rok se sicer izteče v četrtek. Vprašanje je le, kdaj bo občinski svet referendum razpisal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občani bodo sedaj sami povedali, ali so zato, da dobi Rogaška Slatina najvišji stolp v državi ali ne. 
Občina Rogaška Slatina

Eva Žgajner, organizatorka zbiranja podpisov za razpis referenduma, na katerem bi občani Rogaške Slatine odločali, ali podpirajo županovo idejo o gradnji 106-metrskega stolpa Kristal v kraju, je sporočila, da je uspela zbrati dovolj podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma. "Še pred iztekom roka za zbiranje podpisov v podporo referendumu (ta se izteče v četrtek) smo zbrali zadostno število podpisov; trenutno imamo že več kot 500 podpisov, kljub temu pa jih bomo zbirali še v naslednjih dneh. Tako je pobuda nekaj več kot stotih posameznikov postala zahteva za referendum, ki jo zaenkrat podpira dobrih 5 odstotka volivcev," je sporočila Žgajnerjeva, ki bo predvidoma v ponedeljek zbrane podpise predala občini.

Očitki o raznovrstnih pritiskih na ljudi

A sedaj organizatorko skrbi, da bo razpis referenduma "vpadel" ravno v čas epidemije, ko bo morda gibanje omejeno. "Trenutna situacija z virusom covid-19 gotovo ni naklonjena izvedbi referenduma, zato mislim, da je bolj pametno počakati," meni Žgajnerjeva, saj bi že sama grožnja, da bi se ljudje lahko na voliščih okužili, ljudi odvrnila od udeležbe na referendumu, dodaja. "V Rogaški Slatini je 9360 volivcev in 14 volišč, udeležba na zadnjih lokalnih volitvah je bila malo več kot 50-odstotna, volišča tudi niso zelo velika, na vseh bi težko zagotovili varnostno razdaljo. Razkuževati bi morali mize, stole, pisala, celo papir je problematičen. Zato vsekakor menim, da je treba z referendumom počakati." O datumu izvedbe bo sicer odločal občinski svet na svoji naslednji seji, ki bo predvidoma konec meseca.

Ob tem je Žgajnerjeva dodala še, da so se v času zbiranja podpisov dogajali raznovrstni pritiski na ljudi. "Mnogi ljudje so mi zaupali tudi svoje zgodbe iz preteklosti, ko so na občinske odločevalce naslovili kakšno kritiko in doživljali razne grožnje, izsiljevanja," opisuje Žgajnerjeva. "Imeli smo celo en primer, ko je nekdo svoj podpis 'preklical' oziroma nas prosil, da mu vrnemo overjen obrazec, kar smo seveda tudi storili. To pa je sovpadalo z dogodkom, po katerem je več posameznikov poročalo o pritiskih. Strah, ki ga pri političnem izražanju doživljajo Slatinčani, se mi zdi zelo zaskrbljujoč. Najbolj grozljiva pa je zgodba podpornika referenduma, ki svojega mnenja ne skriva. Ko se nam je pridružil pri zbiranju podpisov, je prejel več klicev z raznimi grožnjami, nato pa je nekdo zastrupil njegovega psa," še opisuje Žgajnerjeva.

Župan: "Mi nismo ustvarjali pritiskov na nikogar"

"Jaz ne verjamem, da je kdo na koga izvajal pritisk. Če trdijo, da so bili pritiski, potem naj povedo, kdo je na koga pritiskal. V zgolj pavšalne obtožbe pa se ne bom spuščal. Za nas pa lahko vsekakor trdim, da mi nismo ustvarjali nikakršnih pritiskov na nikogar," odgovarja župan Rogaške Slatine Branko Kidrič. "Saj tu ni nobenih zadržkov. Ko bodo prinesli podpise, bomo to dali na sejo občinskega sveta."

Ideja o gradnji stolpa je sicer županova, z njo je med drugim na zadnjih lokalnih volitvah 2018 prepričeval volivce, ki so mu vnovič zaupali štiriletni mandat. V zadnjih tednih so podporniki projekta precej ojačali promocijo gradnje stolpa, tako je na družbenih omrežjih najti kup vprašanj in odgovorov na to temo; od načina financiranja gradnje, da zaradi gradnje stolpa ne bodo prikrajšani drugi občinski projekti, do tega, da bo stolp zavoljo dvigala končno razgled omogočal tudi tistim, ki se zaradi gibalne oviranosti ne bi mogli povzpeti na stolp iz bližnjega hriba. Oblikovale pa so se tudi druge facebook domene, ki si iz županovega projekta dobesedno brijejo norce.

Že leta 2018 je ideja o gradnji najvišjega stolpa naletela na neodobravanje s strani občanov; že takrat so grozili z referendumom, vendar so s pobudo kasneje odnehali, saj občina zaradi pogojev zavoda za kulturno dediščino stolpa ni mogla umestiti na območje nekdanje glasbene šole. Poiskala je novo lokacijo ob nekdanjem propadlem mizarstvu, a tudi tukaj je naletela na neodobravanje s strani nenkaterih občanov. Koliko ima občina podpore pri tej ideji in koliko ne, bo najbolj jasno pokazal prav referendum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta