V Slovenskih Konjicah bazena letos ne bo, niti piščančje farme ne

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.05.2019 16:52

Še v tem mesecu se bodo debate najbolj razplamtele okoli namere o postavitvi 14 vetrnih elektrarn na rebru Konjiške gore

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo tudi na Konjiški gori stale vetrnice?
Picasa

Vsi pesimisti, ki so ob zaprtju konjiškega bazena leta 2017 napovedovali, da se v njem ne le naslednje leto ne bodo mogli kopati, temveč tudi leto kasneje, so imeli povsem prav. Bazen bo morda odprt prihodnje leto. A pred tem bo občina morala iz občinske blagajne za dokončanje milijon evrov vrednega olimpijskega bazena odšteti še vsaj kakšnih 200 tisoč evrov, če ne več; natančnih izračunov še ni.
To dejstvo pa pri vsem tem niti ni najbolj boleče. Domačine, med katerimi je tudi domači Plavalni klub Slovenske Konjice, najbolj boli to, da se s prihodom novega župana Darka Ratajca, ki se tudi sam dobro zaveda neprimerno izbranih dimenzij novega bazena, ni dalo nič več spremeniti v smeri gradnje manjšega bazena, družinam prijaznejšega.

Bazen v Slovenskih Konjicah bo imel pet plavalnih prog in skakalno desko. Dimenzije niso optimalne, a je za gradnjo manjšega, družinam prijaznejšega bazena že prepozno. 
Rozmari Petek

Investitor sam odstopil od gradnje farme

Ideja prejšnjega župana, čeprav med domačini ni bila dobro sprejeta, tako gre naprej. V Slovenskih Konjicah bo vnovič stal olimpijski bazen, dimenzij slabih 17 krat 50 metrov, v najglobljem delu bo meril 3,5 metra. "Razmišljali smo, da bi naredili manjši bazen, z nižjimi globinami, saj večjih tekmovanj v olimpijskem bazenu ne bomo imeli, Konjice bi potrebovale rekreacijski bazen, namenjen družinam, do globine 1,3 metra, kar pomeni tudi nižje stroške. S takšnim bazenom bi z dogrevanjem lahko podaljšali sezono, pridobili del prostora, ki ga nujno potrebujemo," o idejah, ki ne bodo uresničene, še pravi Ratajc, ki je bil tudi pred volitvami odločen nasprotnik sedanji gradnji bazena.

Lovski dom (desno) za soseda ne bo imel piščančje farme. 
Rozmari Petek

Naj odločijo svetniki, delno tudi občani

Pri nameri domačega investitorja o postavitvi 17 vetrnih elektrarn na rebro Konjiške gore (14 jih bi stalo na območju, ki sodi pod občino Slovenske Konjice, tri bi sodile pod občino Vojnik) pa Ratajc, ki se je v predvolilnem času ostro postavil tudi proti tej nameri, svetnikom pušča prosto pot. "Kot je znano, je prejšnji župan soglašal, da se pristopi k projektu, k izdelavi podrobnega prostorskega načrta. Na občino smo sedaj prejeli odločbo, da je za ta projekt potrebna celovita presoja vplivov na okolje. To bomo še v tem mesecu obravnavali na občinskem svetu in ta bo sprejel neko stališče o gradnji 14 vetrnic na grebenu Konjiške gore. Moje mnenje je, da to ni primerna okolica za postavitev vetrnic, a o tem naj predebatira občinski svet. To mnenje bo potem relevantno tudi za vse druge inštitucije, ki o tem odločajo," napoveduje župan.

Darko Ratajc: "Bazen bo zgrajen po primerni ceni. Drugje so takšni bazeni pomembno dražji."
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta