V Velenje prihaja več kot 120 mladih smučarskih skakalcev in nordijskih kombinatorcev

Brina Kerič Brina Kerič
18.10.2024 07:00

Na FESA Igrah mladih bo tekmovalo 14 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, tudi štirje domačini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučarsko skakalni center Velenje velja za enega najlepših, letos pa bo gostil FESA Igre mladih 
Smučarsko skakalni center Velenje velja za enega najlepših, letos pa bo gostil FESA Igre mladih 
Rozmari Petek

FESA Igre mladih letos gosti Slovenija, Smučarska zveza Slovenije pa je čast organizacije in izvedbe zaupala Mestni občini Velenje (MOV) in Smučarsko skakalnemu klubu Velenje. Dogodek bo potekal med 18. in 20. oktobrom, fantje in dekleta, rojeni med 2010 in 2012, pa bodo tekmovali v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, v posamični konkurenci in ekipno. 

Čakajo le še na pričetek

Da niso imeli nobene dileme, komu podeliti organizacijo teh iger, je povedal Borut Meh, predsednik panoge smučarskih skoki in nordijska kombinacija pri Smučarski zvezi Slovenije in član organizacijskega komiteja, ki je bil imenovan za organizacijo tega dogodka. "Velenje ima namreč zagotovo daleč najlepši smučarsko skakalni center v Sloveniji in tudi enega izmed lepših v Evropi," je prepričan Meh. Odločitvi je botroval tudi ugled Smučarsko skakalnega kluba Velenje, saj ta velja za enega izmed uglednejših klubov v Sloveniji, je še poudaril. Da je organizacija takšnega tekmovanja velik finančni in organizacijski zalogaj, je poudaril Milan Živic, predsednik Smučarsko skakalnega kluba Velenje in predsednik organizacijskega komiteja. "Imamo dobro ekipo in organizacijski odbor, vse smo izpeljali brez težav, sedaj pa le čakamo na pričetek," je povedal Živic. V Velenju ta vikend pričakujejo več kot 120 tekmovalk in tekmovalcev, prijavljenih je že osem držav, in sicer Slovenija, Avstrija, Česka, Francija, Italija, Nemčija, Švica in Poljska. "Med udeleženci bo 14 slovenskih tekmovalcev, med njimi tudi štirje domačini," je še dodal Živic. Kot je zagotovil Dimitrij Amon, direktor Športno rekreacijskega zavoda Rdeča dvorana, ki skrbi za velik del športne infrastrukture v Velenju, in podpredsednik organizacijskega komiteja, so skakalnice nared za pričetek Iger mladih.

Predstavitev iger
Brina Kerič

Priložnost za promocijo mesta

Igre mladih potekajo pod pokroviteljstvom MOV, omogočili pa so jih številni sponzorji. “MOV velikokrat in zelo rada pristopi k organizaciji takšnih dogodkov,” je povedala Aleksandra Vasiljević, podžupanja MOV in članica organizacijskega komiteja. "Ker gre za smučarske skoke, ki so slovenski nacionalni šport, je to zelo pomemben dogodek za celotno mesto," je dodala. Da ima dogodek izreden pomen tako za promocijo smučarskih skokov kot tudi za promocijo samega mesta, je prepričana. “To je priložnost, da udeleženci in udeleženke z ekipami spoznajo naše mesto, začutijo srčnost Velenja," je prepričana. FESA je naslednica združenja smučarskih asociacij alpskih držav (OPA). Združenje OPA je bilo ustanovljeno leta 1972 in je organiziralo mednarodna tekmovanja za mlade smučarje, skakalce in deskarje. Z namenom širiti članstvo izven alpskih držav se je združenje preimenovalo v FESA, ki ima danes že 17 članic. "Opozoriti je potrebno, da so skoraj vsi današnji vrhunski skakalci in nordijsko kombinatorci svojo kariero začeli ravno na Igrah mladih," je poudaril Meh. Slovenija bo priložnost za ponovno organizacijo Iger mladih imela čez sedem let v sezoni 2031/2032. Svečana otvoritev bo potekala danes, v petek, 18. oktobra ob 19. uri, otvoritve pa se bodo udeležili nekateri reprezentanti in trenerji (Nika Prevc, Jurij Tepeš, Robert Hrgota, Vid Vrhovnik, Ema Volavšek in Gorazd Pogorelčnik), ki bodo obujali spomine na čase, ko so se tudi sami udeleževali takrat še iger OPA. Tekmovanje pa se bo začelo v soboto, 19. oktobra, ob 9. uri, ko bodo na sporedu tekmovanja v skokih in nordijski kombinaciji posamično. V nedeljo, z začetkom ob 8.30, sledijo ekipne tekme v skokih in nordijski kombinaciji. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta