V kopalnici lahko zmanjšamo količino odpadkov

Ba. V.
18.10.2024 06:00

Običajno kupujemo toaletne potrebščine, kot so milo, šampon, zobna pasta, v plastični embalaži, zato vsako leto odvržemo več kilogramov smeti. Po nepotrebnem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v kopalnici lahko zmanjšamo količino odpadkov.
Monkey Business Images

Vsak Evropejec v povprečju proizvede 480 kilogramov odpadkov na leto, kar je vsekakor preveč. Dobra novica pa je, da se 47 odstotkov smeti reciklira ali kompostira, in ta številka naj bi se še povečala (vir: euronews.com). Čeprav je vedno več smeti mogoče ponovno uporabiti, je cilj zmanjšati količino odpadkov, ki jih proizvede posameznik. 

Odpadke je mogoče reducirati na čisto vsakem področju življenja, tudi v kopalnici. Le vprašati se je treba, kaj v resnici potrebujemo. Ni vse, kar vidimo v oglasih, na koncu dober nakup. Pravzaprav lahko nekatere predmete naredite celo sami. Doma narejena mila so na primer trenutno zelo v modi in jih je enostavno narediti. Pri vsakdanjih ritualih v kopalnici se nam zdijo nujni številni izdelki, ki pa hkrati povzročajo veliko plastičnih odpadkov. Količino teh lahko znatno zmanjšate, svetujejo v Geberitu.

Deodorant

Zakaj bi se na primer držali deodoranta v spreju? Običajno so v kovinski ali plastični embalaži. Ampak v resnici ne potrebujete spreja. Kremni deodoranti so idealna alternativa. Običajno so v stekleni posodici ali pločevinki, ki jo je mogoče ponovno uporabiti.

Zobna pasta

Običajna zobna pasta je v plastični embalaži – in navsezadnje nikoli ne morete popolnoma izprazniti tube. Toda obstaja nova alternativa, ki je popolnoma brez odpadkov: tableta zobne paste. Tableto daste v usta, jo žvečite, dokler se ne pojavi rahla pena, nato pa si umijete zobe z zobno ščetko kot običajno.

Veliko izdelkov, ki jih običajno kupimo v plastični embalaži, ima alternativo.
Geberit

Milo

Še pred nekaj desetletji je bil kos mila standard v kopalnici. Danes je v modi tekoče milo, ki je običajno v plastenki. Trdno milo je v papirnati embalaži in dejansko je sorazmerno enostavno narediti lastno milo doma. Preprost način, da se poslovite od še enega plastičnega izdelka v kopalnici.

Šampon

Za vaše lase obstaja tudi alternativa brez plastike. Namesto običajnega šampona iz plastične embalaže za umivanje las raje uporabite trdi šampon. Videti je kot navaden kos mila in je zelo enostaven za uporabo: kos mila podrgnete med vlažnimi rokami, da nastane nekaj pene. To uporabite za umivanje las in jih nato sperite z vodo kot običajno. In iz kopalnice ste pregnali še en odpadni produkt iz plastike.

Toaletni papir

Številni rituali v kopalnici so za marsikoga neovrgljivi. Nekaterim je na primer popolnoma nepredstavljivo, da bi zadnjico čistili s čim drugim kot s papirjem. In vendar je tuš WC veliko bolj higienska alternativa. Umivanje intimnih delov z vodo je veliko bolj čisto, obenem pa prihrani toaletni papir. Zato je vsekakor vredno razmisliti o spremembi rutine na stranišču.

Če uporabljamo tuš WC, prihranimo pri toaletnem papirju.
Geberit

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta