V Velenju in Šoštanju s svetovanjem do cenejšega ogrevanja

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.02.2022 16:51

Čeprav so med najcenejšimi, poskušajo občanom dodatno poceniti ogrevanje. Omogočajo tudi obročno odplačevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ceno ogrevanja diktira Termoelektrarna Šoštanj, razliko med njenimi dvigi krijeta šoštanjski in velenjski proračun.
Rozmari Petek

Komunalno podjetje Velenje je vzpostavilo pisarno za svetovanje, v kateri bodo lahko uporabniki komunalnih storitev pridobili dodatne informacije o obračunu stroškov pa tudi nasvet, kako privarčevati z energetsko sanacijo in racionalnim ogrevanjem. "Na sedežu Komunalnega podjetja Velenje (Koroška cesta 37b) bodo lahko uporabniki vsak ponedeljek, sredo in petek med 8. in 13. uro dobili dodatne informacije glede vseh stroškov in obrazložitev postavk, ki so navedene na položnici. Prav tako bodo lahko prejeli nasvet, kako znižati strošek za toploto z več vidikov, tudi z energetsko sanacijo. Že sedaj imamo v Velenju v okviru mreže Ensvet za občanke in občane organizirano brezplačno strokovno svetovanje o učinkoviti rabi energije v gospodinjstvih, kjer pomagajo tudi pri pridobivanju sredstev Eko sklada. Za razgovor v svetovalni pisarni se lahko naročite na telefonski številki 041 232 176 ali preko elektronskega naslova robert.spegel@ensvet.si," sporočajo iz Komunalnega podjetja Velenje.

Čeprav je cena daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini med najnižjimi (deloma tudi zato, ker razliko med dvigom, ki ga narekuje Termoelektrarna Šoštanj in ceno, ki jo plačajo gospodinjstva, že nekaj let krijeta občini Velenje in Šoštanj; letno za to skupaj namenita več kot 700 tisoč evrov), nekateri uporabniki še vedno opozarjajo na previsoke zneske na položnicah, ki so posledica prevelike priključne moči, kar ob obračunih podraži ogrevanje. Kot pravijo v Komunalnem podjetju Velenje, bodo skupaj z Mestno občino Velenje v naslednjih dneh sklicali sestanek upravnikov večstanovanjskih stavb in tudi z njimi opravili razgovor, kako še dodatno ukrepati za znižanje stroškov za ogrevanje. Že sedaj pa uporabnikom za lajšanje težav pri plačilu položnic za ogrevanje omogočajo obročno odplačevanje. Tega večina okoliških občin (med njimi tudi Celje) ne omogoča.

Ceno ogrevanja sicer diktira Termoelektrarna Šoštanj; iz leta v leto se ogrevanje draži, nekaj zaradi amortizacije bloka 6, nekaj zaradi vedno dražjih emisijskih kuponov. Variabilni del cene toplotne energije v Velenju s subvencijo znaša v 49,55 evra za megavatno uro, kar je najnižja cena ogrevanja v Sloveniji, so preverili v Komunalnem podjetju Velenje. Za primerjavo: variabilni del cene toplote za megavatno uro z davkom po občinah znaša: Ptuj 165,62 evra, Jesenice 112,42, Ljubljana 91,91, Maribor 83,27, Slovenj Gradec 67,77 in Celje 65,87.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta