V zvezi z vedejevstvom ali polnim mandatom Suzi Kvas preobrat pet pred dvanajsto

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.10.2020 06:05

Odbor za imenovanja dolgoletno direktorico celjskega Zavoda Socio, nad katero visi kazenska ovadba, sprva ni potrdil, tik pred sejo mestnega sveta pa so si premislili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica javnega zavoda Socio na seji o njenem ponovnem imenovanju
Rozmari Petek

Suzi Kvas je dolgoletna direktorica Zavoda Socio, ki pod svojo streho združuje več socialnih programov, od varne hiše do medgeneracijskega centra. Do preteklega leta o njej ni bilo slišati nič slabega, lansko jesen pa je Celje pretresla vest o hišnih preiskavah, narejenih pri direktorici Zavoda Griffin Tanji Čajavec in Suzi Kvas.

Direktorica javnega zavoda Socio na seji o njenem ponovnem imenovanju
Rozmari Petek

Takrat se je domnevalo, da je Čajavčeva storila goljufijo na škodo Evropske unije v vrednosti 650 tisoč evrov, Kvasova pa naj bi ji bila pri tem pomagala. Natančneje, Kvasova naj bi podpisala vloge v prijavah na javni razpis, s čimer naj bi lažno prikazala, da bo Zavod Socio skupaj z Griffinom omenjene projekte izvajal v partnerstvu. Tako je Griffin v razpisnem postopku dobil maksimalno število točk, v zameno za pomoč pa naj bi ji bila Čajavčeva prek Griffina za protiuslugo odkupila nepremičnino. Epilog hišnim preiskavam je bila letos poleti vložena kazenska ovadba z Nacionalnega preiskovalnega urada.

Nočejo biti sodniki

In prav to je sprva člane komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade (kviaz) prepričalo, da ji soglasja za naslednji mandat niso podali, čeprav se je na razpis prijavila edina. A tik pred sejo mestnega sveta, kjer naj bi svetniki njihov predlog podprli, so se člani kviaza sestali še enkrat in sprejeli nasprotno odločitev. Zakaj preobrat?

"Na prvi seji je tekla razprava v smer, da se ne poda soglasja, vendar smo ugotovili, da bi si na tak način komisija vzela prehudo breme, kajti organi, ki odločajo o morebitnih nepravilnostih, so drugi, ne pa kviaz ali mestni svet. Zato smo predlagali, da se poda pozitivno soglasje in pustimo pristojnim, da opravijo svoje delo. Če ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti, ni nobenega razloga, da ne podamo soglasja; če pa so bile, bomo pač takrat, ko bo zadeva zaključena, ustrezno reagirali. Treba je tudi jasno povedati, da Suzi Kvas dobro opravlja svoje delo. V teh 20 letih je ta javni zavod eden najboljših v državi in si zaradi tega v tej situaciji zagotovo zasluži našo podporo," je pojasnil predsednik kviaza Janko Požežnik.

Direktorica javnega zavoda Socio na seji o njenem vnovičnem imenovanju
Rozmari Petek

Svoje mnenje je pred glasovanjem podal tudi župan Bojan Šrot. "Kolikor sem razbral iz zapisnikov, ni bil nikoli očitek, da direktorica slabo vodi zavod ali da mu je povzročila kakšno materialno škodo. Kolikor vem, to tudi ni očitek iz ovadbe in verjetno bi bilo res preuranjeno in popolnoma napačno z naše strani sprejemati sodbo, za katero so v tej državi pristojni drugi organi. Če se bo pokazalo karkoli narobe, bo pa časa še dovolj za ukrepanje. Mislim, da je odločitev prava, in upam, da jo boste podprli tudi vi."

Razočaranje in ponovni sestanek

Prav to je upala tudi Suzi Kvas, ki je še prišla na sejo mestnega sveta (od 32 svetnikov so le trije glasovali nasprotno). "Ko je bila podana prva odločitev, da mi ne dajo soglasja in predlagajo vedejevstvo, sem bila zelo pretresena, ker sama v tej situaciji ves čas zatrjujem in sem prepričana, da v zadevi, v kateri sem se znašla oziroma smo se v Sociu znašli kot partnerji v neki preiskavi, definitivno stvari ne držijo in mi pri tem nimamo popolnoma nič. Če bi mislila, da sem naredila kakršnokoli napako, bi tisti trenutek to tudi povedala, se posvetovala in takrat tudi odstopila, če bi bilo potrebno. Tako pa vem, da v teh 18 letih vedno delam v prid uporabnikom in zaposlenim in nikoli v kakršnokoli svojo korist," je dejala Kvasova po seji.

A zakaj se je kviaz ponovno sestal? Jih je pozvala sama? "Mislim, da so se svetniki med sabo posvetovali in o tem debatirali. Nekako se je zgodba potem tako zapeljala, da so še enkrat o tem odločali. V situaciji, ko sem slišala, da me bodo predlagali za vede, da ne bom dobila soglasja, sem seveda svoje stališče tudi pojasnila določenim skupinam in ljudem, da mogoče si po vseh teh letih, kar smo naredili, tega nisem zaslužila. Ne jaz in ne moj zavod." Kot je dodala, z Zavodom Griffin ne sodelujejo več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta