Velenje: Mladi bodo lažje gradili

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.05.2021 15:17
Stari do 35 let bodo upravičeni do polovičnega komunalnega prispevka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek
Velenje - Mesta - Zgradbe - Župnjiska cerkev Sv. Martina, kjer so domnevno našli posmrtne ostanke prve velenjske županje - bloki - hiše -
Andrej Petelinsek

Velenjski mestni svetniki so z veseljem potrdili sklep, da bodo mladi v občini odslej lahko lažje gradili. Občinska uprava je na podlagi želja, ki so jih mladi izrazili lani jeseni na medgeneracijskem forumu, na katerega jih je povabil župan Peter Dermol, oblikovala odlok, po katerem bodo mladi do 35. leta lahko oddali vlogo za zmanjšanje komunalnega prispevka. Kot so pojasnili, bodo mladi, ki bodo gradili ali adaptirali oziroma dozidavali objekte, s katerimi bodo reševali svoje stanovanjsko vprašanje, upravičeni do polovičnega zmanjšanja, a ne za več kot pet tisoč evrov. Na občini računajo, da bo na ta račun letno okoli 40 tisoč evrov primanjkljaja na področju komunalnih prispevkov, kar bodo morali pokriti iz proračuna.

Potezo so pozdravili vsi svetniki. "Takšne pobude nekatere občine že poznajo. Je pa denarna pomoč v primerjavi z drugimi pri nas visoka," je dejala svetnica Tjaša Oderlap (SD). "Me veseli empatija občinske uprave do mladih. Tudi druge želje, ki smo jih na medgeneracijskem forumu predstavili lani, so že v teku, da se uresničijo," je bil zadovoljen tudi svetnik Klemen Arlič (SD). "To je eden od ukrepov, s katerim želimo zadržati naše mlade," je pojasnil župan. "Morda bi bilo smiselno kot pogoj za pridobitev subvencije vključiti tudi državljanstvo," je dodal svetnik Matej Jenko (Dobra država). Svetnik Adnan Glotić (SD) pa je na to odgovoril: "Že v odloku piše, kdo je upravičen do subvencije. Torej tisti, ki ima pravico graditi. Če smo demokratična družba, prostora za diskriminacijo ne sme biti."

Odlok ima tudi omejitve. Če bi upravičenec do subvencije nepremičnino v času pet let prodal, bi bil subvencijo dolžan vrniti. Prav tako se mora upravičenec subvencije stalno prijaviti na naslovu, kjer je gradil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.