Velenjske šole pred začetkom pouka: Več učencev in malčkov, manj prostora

30.08.2021 16:00
Vsem učencem in dijakom že osem let ob začetku leta podarijo zvezke: letos so razdelili 22 tisoč zvezkov, prejelo jih je okoli pet tisoč velenjskih šolarjev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje nujno potrebuje prizidek. (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

V enega največjih vrtcev v Sloveniji, Vrtec Velenje, bo jutri vkorakalo 1435 malčkov, kar je 20 več kot lani. Številka bo konec šolskega leta gotovo še višja, saj lahko starši malčke v vrtec vpisujejo tudi med letom. Kot zagotavlja velenjski župan Peter Dermol, nihče ne bo ostal brez mesta v vrtcu, kar je v Velenju zadnja leta že stalnica. Narašča pa tudi število učencev v osnovnih šolah. Letos bo šest osnovnih šol in Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje obiskovalo 3248 učencev ali 35 več kot lani. Zaradi prostorske stiske so se tako nekatere enote vrtcev morale umakniti iz osnovnih šol v druge prostore, je dodal Dermol. Veliko zato stavijo na nadgradnjo vrtca Najdihojca; zanj Mestna občina Velenje ravno pripravlja potrebno dokumentacijo, s samo gradnjo pa naj bi začeli prihodnje leto. Projekt bodo financirali izključno iz proračuna.

Ravno tako močno je razširitve potreben tudi Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje. Kot je povedal ravnatelj Aleksander Vališer, njihovo šolo obiskuje 123 otrok, ki so razdeljeni na kar 19 oddelkov. Učenci namreč niso razdeljeni po sposobnostih, temveč po starosti, zato se morajo prilagajati normativom in specifičnim potrebam vsakega posameznega učenca. Tudi sami bodo zaradi prostorske stiske letos razseljeni na treh lokacijah, saj se gradnja nujno potrebnega prizidka kljub uspehu na državnem razpisu letos še ne bo začela (podrobneje o tem v prihodnjih dneh).

O tem, kako dolgo bodo v koronačasu delovali vsi vzgojno-izobraževalni objekti, na novinarski konferenci, ki so jo ob začetku šolskega leta pripravili v Velenju, niso razglabljali. Dermol je poudaril le, da imajo vsi skupaj za sabo poldrugo leto bogatih, četudi negativnih izkušenj, ki jih bodo znali s pridom uporabiti. In da bodo spoštovali vse potrebne državne predpise, ne glede na to, kakšno mnenje imajo o posameznih ukrepih.

Župan je strnil tudi nekaj finančnih podatkov o tem, koliko občina nameni za varstvo in izobraževanje otrok. Več kot desetina okoli 44 milijonov evrov težkega proračuna znaša subvencioniranje cen varstva malčkov in drugo sofinanciranje vrtca, šolam pa občina letno nameni skoraj 1,8 milijona evrov, od tega šolski prevozi znašajo dobrega pol milijona evrov. Zadnjih osem let pa učencem in dijakom brezplačno razdelijo tudi komplet zvezkov. Letos so razdelili 22 tisoč zvezkov, prejelo jih je okoli pet tisoč velenjskih šolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta