Vroča prodaja avtokampa jezero tik ob Velenjski plaži: Občina odstopa od nakupa in tožbe

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.04.2022 15:46

Po njihovih informacijah kupec ni špekulativen, temveč naj bi kamp že letos odprl. A tega niso
razkrili mestnim svetnikom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V velenjskem kampu naj bi bilo letos ponovno živahno. Kupec je sicer trenutno znan le neuradno.
Božo Ovčar

Vroča prodaja avtokampa jezero tik ob Velenjski plaži se ohlaja. Občina Velenje, ki je zato, ker Premogovnik Velenje ni sprejel prvotne cene predkupne upravičenke v višini 650 tisoč evrov, s katero so lani jeseni soglašali tudi velenjski mestni svetniki, že rožljala s tožbo, od nakupa odstopa. Prvič zato, ker je cena že presegla milijon evrov, drugič pa zato, ker so od vodstva Premogovnika Velenje, ki je lastnik kampa, prejeli obvestilo, kdo je najboljši ponudnik za nakup kampa.

"Ponudnik po naših informacijah nima špekulativnih namenov, ampak si želi dodatno vlagati v območje, da bi kamp začel čim prej obratovati, kar je tudi v interesu Mestne občine Velenje," so sporočili z velenjske občine. Uradno sicer še ni znano, kdo bo najuspešnejši kupec, saj so na razpis Premogovnika Velenje prispele tri ponudbe. Iz Premogovnika pa so sporočili, da kamp, kot vse drugo, prodajajo "po postopku javnega zbiranja ponudb in v postopkih prodaje nepremičnin spoštujemo načela zakonitosti, transparentnosti in gospodarnosti ter enake obravnave vseh udeležencev". Od kod potem že ime zmagovalca, ni jasno.

A to še ni višek ironije. Svetnik Matej Jenko (Neodvisni - Velenje.com), ki sicer ni bil pristaš nakupa kampa niti za 650 tisoč evrov, je na današnji redni seji ravno načel temo kampa in predlagal razširitev dnevnega reda s to točko. Že predtem je zaradi kampa županu Petru Dermolu pisno predlagal sklic korespondenčne seje, z željo, da se vendar izjasnijo, ali je kamp strateškega pomena za občino ali ni. In ali so pripravljeni zanj odšteti več kot milijon evrov.

Župan pa ga je, namesto da bi mu razložil zgodbo, ki so jo le slabe štiri ure kasneje poslali iz njegovega kabineta, raje podučil, kako se vlagajo predlogi za razširitev dnevnega reda, češ da bi se po teh letih to že lahko naučil. "Ko smo govorili o nakupu kampa za 650 tisoč evrov, niste bili za to, sedaj bi pa zanj dali milijon, da oškodujemo proračun za preko 400 tisoč evrov. Če želite vi to odgovornost prevzeti, potem apeliram na vas, da pripravite gradivo, da poveste, kje bomo dobili teh 400 tisoč evrov, da poveste, komu bomo vzeli, in se pod takšen dokument podpišete," ga je zavrnil župan.

Dilemo, kako do denarja, je sicer Jenko pojasnil že na začetku - na seji so namreč imeli točko, koliko presežkov so ustvarili javni zavodi v vsaj deloma občinski lasti. "Lekarna Velenje ima 1,5 milijona evrov presežka, zdravstveni dom 2,3 milijona evrov. Torej, denarja je več kot dovolj. Govorimo pa o strateški naložbi, ki ste jo vi izbrali," mu je odvrnil Jenko.

Kaj se bo zgodilo z marca vloženo tožbo proti Premogovniku Velenje zaradi nesklenitve pogodbe za nakup kampa, čeprav je občina imela predkupno pravico? "Mestna občina Velenje jo bo umaknila, če se bo potrdila resnost vlaganj v razvoj kampa," še sporočajo z občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta