Zakaj se v Celju na izdajo osebnih dokumentov čaka, v Laškem pa ne

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
22.02.2022 06:00

Vedno več je pritoževanja glede čakalnih dob za pridobitev osebnega dokumenta na celjski upravni enoti. Ljudje so ugotovili, da je ponj bolje iti v Laško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravna enota Celje - vhod - naročanje strank ostaja v veljavi tudi po sprostitvi ukrepov 
Gordana Possnig

Petnajst dni za osebno izkaznico, 15 dni za potni list in 15 dni za vozniško dovoljenje so čakalne dobe na Upravni enoti (UE) Celje. Te so relativno dolge, zlasti če jih primerjamo npr. s prestolnico, kjer znaša ta 16 dni za vsakega od teh dokumentov. Kaj je torej problem v knežjem mestu? In zakaj čakalne dobe sploh so? Načelnik UE Celje Damjan Vrečko to pojasnjuje z več zornih kotov.

Za nujne zadeve ni nujno naročanje

"Ocenjujemo, da najmanj 30 odstotkov nujnih zadev na področju osebnih dokumentov predstavlja njihova prioritetna izdaja, kar pomeni, da je edino na UE Celje mogoče pridobiti osebni dokument že na dan vložitve vloge, kar je povezano s sedežem Cetisa v Celju. Iz tega naslova dnevno rešujemo torej tudi veliko zadev strank, ki prihajajo v Celje iz vse države," je izpostavil Vrečko. Poleg tega celjska upravna enota pokriva območje več občin. Med te spadajo še Vojnik, Štore in Dobrna. Stvarna pristojnost EU Celje je tako določena za približno 65.000 prebivalcev, je dodal sogovornik.

Problem so tudi kapacitete v prostorih celjske upravne enote, ki so bile določene z epidemiološko situacijo v zvezi s covidom-19. Glede na predpisane varnostne ukrepe je bilo lahko v atriju UE Celje, kjer so okenca za poslovanje s strankami, istočasno maksimalno 25 ljudi, je Vrečko pojasnil prejšnji teden. Od ponedeljka, 21. februarja, pa veljajo nekoliko drugačna, a v osnovi še vedno podobna pravila. Pogoj PCT za stranke in zaposlene več ne velja, odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z nalezljivim virusom pa po novem dovoljuje maksimalno 28 strank, je razložil načelnik UE Celje. Izpostavil je še, da je 19. februarja pričel veljati odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivim virusom v upravnih zadevah, ki je podaljšal obvezno naročanje strank za opisane storitve za tri mesece. Naročanje tako ostaja.

Ob tem je Vrečko poudaril, da se za nujne zadeve ni treba naročati. "Konkretno to pomeni, da se za npr. osebno izkaznico, ki jo želite pridobiti že na dan vložitve vloge, ni treba naročiti. Naročanja prav tako ni za druge nujne upravne zadeve s področja delovanja UE, kot so zbiranje podpor volivcev, podpisov za referendume, upravne overitve ..." Dodal je še, da je eden izmed razlogov za dolgo čakanje tudi, da v tem letu poteče veljavnost zelo veliko osebnim izkaznicam.

Zakaj hodijo v Laško

V Laškem čakalnih dob za pridobitev katerega koli od navedenih dokumentov ni. Načelnica laške upravne enote Andreja Stopar je pojasnila, da čakalnih list ni, ker kljub upoštevanju vseh protivirusnih ukrepov čakanje na storitev, torej sprejem vloge za izdajo ali podaljšanje osebne izkaznice, potnega lista ali vozniškega dovoljenja, do sedaj ni presegalo ene ure. "Po naših izkušnjah prosilci za izdajo navedenih dokumentov čakajo na oddajo vloge do 15 minut. Če bi se želel kdo dogovoriti oziroma naročiti za določeno storitev, je tudi to možno. Ta oseba bi glede časa obravnave imela prednost pred drugimi, ki se niso naročili, vendar takega primera do sedaj ni bilo na naši upravni enoti. Pri pripravi poročila o delu za leto 2021 smo ugotovili, da je bilo večje število prosilcev za izdajo navedenih dokumentov v lanskem letu s stalnim prebivališčem izven teritorija, ki ga pokriva laška upravna enota," je dodala. Verjetno je tako kar nekaj prosilcev Celjanov.

Odstopanja v čakalnih dobah za dokumente

Pregledali smo še nekaj občin v regiji in ugotovili, da se čakalne dobe za različne dokumente precej razlikujejo. V Velenju boste za pridobitev osebne izkaznice in potnega lista čakali 13 dni, za vozniško dovoljenje pa ne bo treba čakati. V Mozirju je podobno, le da tam za pridobitev osebne izkaznice in potnega lista čakajo po štiri dni, za vozniško dovoljenje pa ni treba čakati.

Zakaj tolikšna odstopanja? Odgovor je dal načelnik UE Slovenske Konjice Srečko Fijavž. "Zavedati se je treba, da so zaposleni na upravnih enotah različno pristojni za različne dokumente. Tako je nekdo zadolžen za osebno izkaznico, drugi za potni list, tretji pa za vozniško dovoljenje. Razlog za različne čakalne dobe na eni upravni enoti in za daljše čakalne dobe pri tovrstnem dokumentu je ta, da je kar nekaj zaposlenih na bolniški zaradi covida-19," je poudaril. Tako lahko sklepamo, da bo čakanje daljše za npr. pridobitev potnega lista, če bo zaposleni, pristojen za ta dokument, na bolniški, pristojni za vozniško dovoljenje pa bo v službi. Čakalne dobe tako niso zgolj birokratske domislice, temveč rezultat prepletajočih se dejavnikov, ki drug na drugega neizogibno vplivajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta