Zastrupitve psov na Celjskem, psi umirali v bolečinah

Asja Lednik
22.01.2019 17:08

S primeri zastrupitev seznanjena tudi policija, policisti svetujejo lastnikom, naj imajo svoje pse na povodcih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse poginule živali so umirale v hudih krčih in bolečinah.
Zamba Veterina

Lastniki psov na območju Celja so v zadnjih tednih prestrašeni, da se njihovim pasjim ljubljencem ne bi zgodilo kaj podobnega, kar se je že (pre)številnim. Na območju Košnice pri Celju in Polul so namreč v tem mesecu zaznali zastrupitve psov. Poginilo naj bi bilo večje število psov in divja žival - šlo naj bi za lisjaka. Vse poginule živali so umirale v hudih krčih in bolečinah. Po družbenih omrežjih pa so se že pojavila opozorila, da se kaj podobnega ne pripeti še komu. Pogovarjali smo se z Zoro Kučuković iz Zamba veterine, ki deluje na tem območju. Kot pravi, so "v zadnjem mesecu obravnavali dva psa s sumom na zastrupitev, ki sta bila k nam pripeljana še živa, oba iz Košnice, in enega, ki je bil pripeljan mrtev, s Polul. Lastniki so nam povedali še za enega zastrupljenega psa, ki je poginil doma, in za lisjaka, ki je poginil z istimi znaki."
Prvi primer se je zgodil na prvi dan letošnjega leta, zadnji pa 18. januarja letos. Po besedah Kučukovićeve so ob prihodu psov postavili sum na zastrupitev, ki bi ga lahko potrdili šele s toksikološko analizo. "Vsi psi so imeli iste simptome - hude krče, slinili in pregrevali so se. Znaki so nastopili zelo hitro," pove veterinarka in direktorica Zamba veterine. V obeh primerih, ko so v veterinarsko ambulanto pripeljali še živa kužka, a z znaki zastrupitve, so se lastniki odločili za evtanazijo.
Celjski policisti pojasnjujejo, da so bili obveščeni o treh primerih zastrupitve psov v Celju. "Po do zdaj zbranih obvestilih naj bi psi pojedli neznano snov in v hudih bolečinah poginili. Pri vseh so lastniki zasledili močno slinjenje, tresenje in povišano temperaturo," pojasnjuje Milena Trbulin s PU Celje. V tem primeru obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Sicer pa množično zastrupljanje psov ni prav pogost pojav, celjski policisti ga niso obravnavali že več let, pojasnjujejo s PU Celje. Nekaj več izkušenj z zdravljenjem zastrupljenih živali imajo v Zamba veterini. Zora Kučuković pravi: "Naša ambulanta obratuje šele dobro leto. V tem času smo že imeli nekaj zastrupitev psov in mačk s strupi za podgane in miši. Te zastrupitve poznamo, vemo, kaj je protistrup, in zastrupitve so sporadične." Ker se je zadnji primer zgodil pred nekaj dnevi in ni jasno, ali je nevarnost že mimo, policisti svetujejo, naj imajo lastniki pse na povodcu. Zora Kučuković pa dodaja, "naj bodo izjemno pozorni na to, če pes kaj poje. V tem primeru naj takoj poiščejo pomoč pri veterinarju. Tudi v primeru, da pri živalih zaznajo kakršnokoli spremembo - čudno držo, obnašanje, tresavico, naj hitro poiščejo pomoč veterinarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta