Zmago Jelinčič Plemeniti vložil zahtevek za revizijo obnove Žičke kartuzije. Kako naprej?

Rozmari Petek
30.03.2021 15:10
"Videz strehe je več kot očitno do določene točke bil jasen, v nadaljevanju pa so nadvladali finančni interesi posameznikov," je prepričan Zmago Jelinčič Plemeniti. Na občini zavračajo vsakršna namigovanja, da so karkoli izpeljali mimo zakonodaje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izbrana rešitev prekritja oziroma delnega prekritja cerkve je razjezila poslanca, ki je poskrbel za financiranje prenove.
 
Igor Napast

Postopek obnove cerkve v Žički kartuziji se zapleta. Izbrani rešitvi, ki želi zidove obnovljene cerkve pokriti s polovično streho, pod katero bo lebdeča streha, ki jo bo mogoče tudi zložiti, močno nasprotuje v Slovenskih Konjicah izvoljeni poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti. Sam je ogorčen tako nad rešitvijo (prepričan je, da bi morala cerkev dobiti avtohtono streho s stolpičem, podobnim, kot je še danes na cerkvi v Špitaliču) kot nad dejstvom, da ga o načinu reševanja spomenika niso obvestili (denar za obnovo so dobili na račun njegovega vloženega amandmaja), zato je že pred dnevi napovedal, da bo poskušal na vsak način projekt zaustaviti.

Danes je naredil enega prvih korakov. Na računsko sodišče je vložil zahtevek za revizijo javnega razpisa za izbiro izvajalca del. "Prepričan sem, da gre za razpis, ki je prilagojen za točno določenega izvajalca, ki želi izvesti le pomično streho, kar pa je v nasprotju z že omenjenim konservatorskim načrtom," je zapisal v naznanilu. Kot je dodal, je bil med sedmimi prispelimi ponudbami za dela kot najcenejši izbran domači izvajalec, a se je v postopku podražil za skoraj 52 tisoč evrov.

Predvsem pa je v naznanilu računskemu sodišču poudaril, da so bili v konservatorskem načrtu, narejenem leta 2018, predstavljeni štirje konservatorski pristopi, od popolne rekonstrukcije cerkve do ohranjanja objekta v obstoječem stanju kot ruševine, predstavniki občine pa da so brez upravičljivega razloga izbrali tretji, moderni koncept. "Prenova se je začela brez arhitekturnega razpisa in javne razprave. Odločitev za izbor tretjega koncepta najverjetneje temelji na koruptivni praksi odločevalcev v predmetni zadevi," je zapisal.

Dodal je, da izvedbena dela, ki se trenutno izvajajo, grobo posegajo v določila o varstvu kulturne dediščine in degradirajo videz Žičke kartuzije. "Videz strehe je več kot očitno do določene točke bil jasen, v nadaljevanju pa so več kot očitno nadvladali finančni interesi posameznikov. Projekt je pridobil dodatna dva milijona evrov proračunskih sredstev, kar je bilo najverjetneje veliko presenečenje tako za naročnika kakor za ponudnika. Ker je s tem projekt postal prekomerno prefinanciran, si je najverjetneje marsikdo od udeležencev želel polastiti teh sredstev," je še zapisal poslanec.

Na občini so sicer že pred dnevi ostro zavrnili vsakršna namigovanja, da so karkoli izpeljali mimo zakonodaje. Ob tem so poudarili, da si takšne rešitve niso izmislili sami, temveč so jo v celoti prepustili stroki. Ta se je odločila za moderen pristop, ki obenem izpolnjuje njihovo edino željo, da bi objekt vendarle imel tudi streho.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta