Kaj vse lahko očistijo in osvežijo čudežne limone?

S. B.
17.01.2020 06:03

Zaradi citronske kisline, ki jo vsebuje, je limona med naravnimi čistili naravnost nepogrešljiva. Zato, če svoj dom raje kot z dosežki kemijske industrije negujete in čistite z naravnimi pripravki, je rumeno dišeče sadje pravo za vas. Poglejmo kaj vse zmore limona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Preprečuje nalaganje prahu

V plastenki z brizgo pomešajte 10 kapljic limoninega olja, 2 žlici limoninega soka in nekaj kapljic olivnega olja. Pripravek razpršite izpostavljene površine in pobrišite z mehko krpo.

Posvetli belo perilo

Da bo vaše perilo sijalo v sveži belini, mu v pralni stroj dodajte polovico lončka limoninega soka. Perilo naj se, če se le da, posuši na svežem zraku oziroma na soncu.

Neguje les

Za čiščenje lakiranih lesenih površin, dodajte nekaj kapljic limoninega soka v polovico skodelice tople vode. Raztopino nanesite na vlažno krpo in pobrišite lesene površine. Kadar gre za nelakiran les, v razmerju 1:1 pomešajte limonin sok in olivno olje. S pripravkom in mehko krpo zdrgnite les.

Profimedia

Čisti tuš kabino

Na vratih tuš kabine se običajno strjujejo ostanki mila. Odstranite jih tako, da kabino zdrgnete s krpo, navlaženo z limoninim sokom. 

Profimedia

Polira kovino

Limonin sok je naravno belilo in razkužilo. Za sijoče kovinske predmete na polovico limone potrosite nekaj soli in s takšno limono zdrgnite kovinske predmete, izredno lepo se obnese tudi pri medenini in bakru.

Očisti rezalne deske

S prerezano polovico limone podrgnite plastične ali lesene deske za rezanje, da se znebite neprijetnih vonjav.

Odstrani vonj ribe z rok

Ste čistili ali jedli ribe? Neprijeten vonj na rokah lahko odstranite tako, da še pred umivanjem z milom roke zdrgnite z limoninim sokom.

Uniči slab vonj v mikrovalovni pečici

V posodo nalijte nekaj vode, vanjo pa dodajte polovico limone in za pet minut postavite v priklopljeno mikrovalovno pečico.

Profimedia

Osveži in očisti odtok

​Kako? Tako, da nekaj naribane limonine lupine splaknete v odtok.

Odstranjuje rjo

Pomešajte žlico limoninega soka z dvema žlicama soli in dobili boste gosto pasto za odstranjevanje rje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta