Vsi čudeži ananasa: Lepa koža, izguba teže, večji libido ...

S. B.
16.11.2019 06:05

Ananas je preprosto čudežen. Med sadeži velja za pravo sočno tovarno zdravja in ko boste izvedeli za vse njegove pozitivne učinkovine, si ga boste privoščili že danes!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kašelj 

Se vas loteva kašelj? Ananas za malico je tisto, kar potrebujete. S svojimi protivnetnimi lastnostmi vas lahko pred kašljem reši nekaj porcij sočnega tropskega sadja. Ananasov sok namreč pomirja grlo, pri čemer mu pomaga izjemno koristen encim bromelain.

Artritis

Protivnetne lastnosti "čudežnega" bromelaina v ananasu zmanjšujejo tudi zatekanje sklepov, kar je glavni vzrok revmatoidnega artritisa. Da do tega ne pride, je v veliko korist tudi vitamin C, ki krepi in ohranja dober imunski sistem. 

Krvni tlak

Ananas je bogat z antioksidanti in betakarotenom, ki pozitivno vplivajo na krvni tlak. Poleg tega ananas vsebuje dobro razmerje natrija in kalija, kar je ključno za ohranjanje zdravega krvnega tlaka. 

Profimedia

Rakave bolezni

Vsebnost antioksidantov v ananasu lahko prispeva k preprečevanju rakavih obolenj, saj protivnetne spojine v tem sadju zmanjšujejo oksidativni stres in vnetja. Tudi tukaj pride na svoj račun encim bromelain, saj sodeluje pri proizvajanju in delovanju belih krvnih telesc, ob tem pa pomaga pri uničevanju nekaterih rakavih celic.

Zajedalski črvi

Encimi ananasa spodbujajo proizvodnjo prebavnih sokov, kar pomaga pri razgradnji hrane in so učinkoviti pri zatiranju zajedalskih črvov, kot so trakulje in gliste.

Plodnost

Mnogi verjamejo, da bo uživanje sočnega ananasa pet dni po ženski ovulaciji pomagalo pri implantaciji oplojenega jajčeca. Raziskave so namreč potrdile, da ananas zgosti maternično sluznico, bromelain pa, kot že omenjeno, zmanjšuje vnetja, kar je ključno za zdravo maternico. 

Izguba teže

Ne le, da je ananas odlična poslastica za tiste, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja in kalorij, je tudi bogat z vlakninami, vitaminom B6 (pomaga pri presnovi beljakovin), vsebuje mangan (varuje pred prostimi radikali), vsi pa tudi pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov in maščob, ki so bistvenega pomena pri hujšanju.

Lepa koža

Ananas z vsemi svojimi bogatimi sestavinami lahko dolgoročno pomaga ohranjati zdravo in prožno kožo. Protivnetne lastnosti sadja kožo ohranjajo čisto, zavirajo nastajanje aken, bromelain jo mehča, antioksidanti in vitamin C pa pomagajo zmanjševati drobne gube, sončne lise in neenakomerno toniranje polti.

Povečan libido

Ananas velja za afrodiziak. Kalij v ananasovem soku zmanjšuje krče v mišicah in telo se takoj počuti v vrhunski formi. Tudi tukaj se izkaže bromelain, ki lahko pri moških dvigne nivo testosterona, svoje pa naredi tudi pri dvigu ženskega libida. 

Imunska odpornost

Vse ananasove dragocene učinkovine skupaj krepijo celotni imunski sistem. Nekatere raziskave so pokazale, da lastnosti ananasa lahko pomagajo pri absorpciji železa iz različnih drugih živil in krepijo kosti. Vse dobite ob majhni količini kalorij, saj ena skodelica tega sadja vsebuje le okoli 82 kalorij!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta