Biodinamična kmetija sredi neokrnjene haloške pokrajine: "Smo majhna kmetija, ki deluje po najvišjih ekoloških standardih"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.11.2021 04:00

Zakonca Cafuta sta se pred osmimi leti zagledala v posestvo ob Dravinji v Zgornji Pristavi in staro kmetijo poimenovala v Ajdo, ki je, kot pravita, simbol skromnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kmetija, ki jo zakonca Cafuta še obnavljata, je stara več kot 140 let.

Osebni arhiv Cafuta

"Vsak začetek se zgodi najprej v nas samih," sta prepričana mlada kmetovalca Bernarda Gregorec Cafuta in Peter Cafuta. Tudi njima se je. "Bila je neizpolnjenost, nemir, življenje, ki ni imelo tistega pravega čara, globljega smisla, ki ti daje moč, da se premikaš naprej in se spopadaš z izzivi, saj v sebi veš, da je pot prava. Trenutek, ko prestopiš cono udobja utečenega življenja in greš spremembam naproti," opišeta trenutek, ko sta sklenila, da zase in za otroke poiščeta nov dom. Razgledovala sta se po starih meščanskih stanovanjih na Ptuju in v Mariboru, a nazadnje so njuno pozornost pritegnili čari narave in stik s prvinskim načinom življenja. Usoda jima je na pot postavila domačijo v od Ptuja deset kilometrov oddaljeni Zgornji Pristavi pod Ptujsko Goro, blizu reke Dravinje. "Pisalo se je leto 2013, ko so najine želje dozorele in sta v družini začeli utripati dve novi življenji: eno na naši kmetiji in drugo pod mojim srcem," je danes presrečna Bernarda Gregorec Cafuta. Čudovito haloško domačijo, obdano s sadovnjaki in polji, ki je bila zgrajena leta 1879 in s svojo podobo obuja nostalgijo na stare čase, sta zakonca poimenovala Ajda. Iz preprostega razloga, pravita, ker Ajda ni samo lepo slovensko žensko ime, ampak pooseblja žensko rodovitnost, v pridelavi pa predstavlja simbol skromnosti, kar je pravo nasprotje njenemu bogatemu okusu in kulinarični pestrosti. "Je hrana za prebujenega človeka - skromnega v porabi in bogatega v dajanju," poudarita mlada kmeta.

Osebni arhiv Cafuta

Delo, ki krepi telo, voljo in duha

Ugotavljata, da so se dogodki, četudi niso bili načrtovani, zlagali kot domino ploščice. Sin Oskar je iz javnega vrtca prestopil v zasebnega, ki deluje po načelih Waldorfske pedagogike, katere ustanovitelj je bil dr. Rudolf Steiner. In prav njegova načela pridelave hrane po biološko-dinamični metodi, s katerimi sta se seznanila, ko sta se udeležila kmetijskega tečaja pri Društvu za biodinamiko Podravja, pa tudi ob prebiranju literature, so ju prevzela in odločila sta se za pridelavo najkakovostnejše žive rastlinske hrane in s tem za ohranjanje matere Zemlje. Hkrati pa sta začutila sočutje do vseh živih bitij in tako rekoč čez noč postala najprej vegetarijanca, danes pa se v družini prehranjujejo skoraj izključno z rastlinsko hrano. Delo na biodinamični kmetiji opišeta kot zelo terapevtsko, ker krepi telo, voljo, duha. Zanju so čudovita meditativna opravila tako nabiranje zdravilnih zelišč v razgibanih Halozah in na posestvu kot tudi sonaravno čebelarjenje. "Posebno lepa energija se razvije, ko pripravljamo in apliciramo biodinamične preparate, ali sestavljamo biodinamični kompostni kup. Vse to bo imel nekega dne možnost doživeti oz. občutiti tudi naš gost," zreta v prihodnost sogovornika. Njuni načrti gredo namreč v smeri razvoja destinacije za oddih v pravem pomenu besede, z apiterapevtskim turizmom, nočitvami na kmetiji, glamping nastanitvami, delavnicami veganske kuhinje, organizacijo dogodkov za osebnostno rast, s predstavitvijo kmetije in načina življenja na njej za šolarje, poletnimi tabori, izobraževanji ... Prav posebno mesto na posestvu pa že zdaj predstavlja dišeč apiterapevtski čebelnjak, v katerem bo kmalu mogoče prenočiti. Hiški na drevesu, ki je še v nastajanju, pa se bodo po besedah Bernarde Gregorec Cafuta, v bližnji prihodnosti pridružile še glamping hiške.

Na posestvu sredi Haloz rastejo različna zelišča.

Osebni Arhiv Cafuta

Veganske namaze družina Cafuta ponuja tudi v darilnih embalažah. 

Osebni arhiv Cafuta

Pomladi šparglji, poleti in jeseni ajda

Zaenkrat na kmetiji Ajda pridelujejo rastlinsko hrano, ki jo ponujajo tudi strankam v različnih trgovinah z ekološko in lokalno hrano, tržnicah, izdelke pa pripeljejo strankam tudi na dom. "Smo majhna kmetija, ki deluje po najvišjih ekoloških standardih, potrjenih z demeter certifikatom kakovosti. Obdelujemo tri hektarje zemlje," pojasnita zakonca Cafuta. "Naša pomlad je v znamenju špargljev, poleti in jeseni pa se veselimo pridelka ajde, izmenično pire, sončnic, včasih ovsa ter zelenjave, ki jo porabimo za predelavo in potrebe družine, obiskovalcev in degustacije na kmetiji." Na posestvu rastejo tudi sadna drevesa, ki pa so, kot pojasnita sogovornika, po večini šele v času priprave na prva rodna leta. Gospodarjevo veselje je delo s čebelami, ki ga opravlja v apiterapevtskem čebelnjaku. "Dotik bosih nog gladkega lesa in vonj po čebelah, propolisu in medu, meditativno šumenje čebelic, naša prilagojena glasnost, vse to pričara nepozabne trenutke v naši Be(e) well hiški, ki še nima potrjenega imena. Ima pa opremo za apiterapevtsko vdihovanje zdravilnih aerosolov iz čebeljega panja, opazovalno okno za varno opazovanje pristajanja in vzletanja čebel, infra-rdečo savno, ki služi kot apiterapevtska komora ter galerijo za počitek. In to kakšen počitek, kraljevski, za telo in dušo," sta navdušena mlada kmeta, ki pravita, da umetnost pripravljanja najkakovostnejše rastlinske hrane povežeta z dobro energijo v Ajdini kuhinji. V tamkajšnjih kozarcih se tako ne skrivajo le materialne sestavine živil, pač pa živost le-teh ter najboljše namere vseh, ki so vključeni v pripravo bio dobrot, na primer bio lükavega z lešniki, bio vegi bifteka, ustvarjenega iz rjave leče, suhih paradižnikov in oljčnega olja ter bogatih naravnih dodatkov, bio čemaževega namaza, ki vsebuje kar 70 odstotkov svežih listov čemaža ter slane dobrote, imenovane bio Sončev potres, ki je, kot pravi Bernarda Gregorec Cafuta, nepogrešljiv povsod tam, kjer sicer uporabljate parmezan ali njegov rastlinski nadomestek, kot so denimo kvasni kosmiči. Ponudbo pa dopolnijo še mnogi drugi bio izdelki: ajdov čaj, zeliščni čaj, kruh, ki ga spečejo tudi po naročilu, kot tudi piškote in pecivo ter rubinasto rdeč kis iz črnega bezga, sirupi iz bezga, melise ...

Družina Cafuta se je odločila za gojenje šparglev. Prodajajo sveže, preostanek tudi vložijo za ozimnico.

Osebni Arhiv Cafuta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta