Idilična domačija Gora pod lipo: S srcem narejeno, z nasmehom ponujeno

Sanja Verovnik
21.11.2021 04:00

Zgodba Gore pod lipo v Tinjski Gori počiva na vinu in odlični kulinariki, spisala sta jo Lena Klinar in Primož Gregorčič, ki imata za seboj veliko izkušenj tako v gostinstvu kot tudi v turizmu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv Gregorič

"Izraziti sebe in nekaj prispevati k boljšemu danes - to je smisel življenja," razmišljata mlada nadobudna gospodarja idilične domačije Gora pod lipo, ki se nahaja nedaleč stran od Slovenske Bistrice. Želja, da bi se nekega dne uresničila v svoji turistični zgodbi, v njiju tli že od otroških dni. Vsak je prehodil svoj kos poti in pridobil izkušnje, ki sta jih združila. Primož je po poklicu in duši gostinec, ki uživa v svojem delu in ustvarjanju v okolju, ki mu je pri srcu. Imeti pristno pohorsko hišo so bile njegove sanje že v času, ko sta se med študijem na Bavarskem srečala z Leno – ko sta ju za vedno združili ljubezen in podobna vizija. Leta 2005 sta v raju, ki je ujet med griče, preraščene z vinogradi in gozdovi, kupila domačijo in s tem uresničila svoje sanje, ki sta jih poimenovala Gora pod lipo. Postopoma je nastajala zgodba, ki je dozorela v eno najlepših na Pohorju. "Včasih se šaliva, da je to najin prvi otrok," v smehu pove Lena Klinar in pristavi, da to tudi na nek način drži, saj z domačijo rasteta in sta ji popolnoma predana.

Lena Klinar je ljubiteljska kuharica, ki zna združiti tradicijo s pridihom modernega.

Jaka Koren

Gost ceni svežo hrano

Njuna domačija danes predstavlja hišo izbranih vin in kulinarike. Tu se tradicionalno pretaka v sodobno in obrnjeno. Iz vzdušja skrbno obnovljene lesene hiške - z ohranjeno črno kuhinjo in krušno pečjo ter majhno in skromno spalnico - se v nekaj korakih preselite v sodobno minimalistično urejene prostore. Med enimi in drugimi je še shramba z različnimi domačimi dobrotami, ki pričajo o prizadevanjih zakoncev Gregorič, da oplemenitita vse, kar pridelata sama oziroma kar pridelajo kmetje v bližnji okolici. "Goste pričakamo z nasmehom in zanje s srcem pripravimo dogovorjen meni. Pri tem se prilagodimo njihovim željam, utripu dogajanja, brez hitenja in pritiskov. Hrano, ki je popolnoma sveža, pripravljamo sproti. To gost prepozna in zna tudi ceniti," razloži kulinarični pristop do gostov Lena Klinar, ljubiteljska kuharica. Gostom kuhata hrano s pridihom lokalnega okolja in domačnosti pa tudi sodobnosti. Gora pod lipo je svojevrsten odsev vrednot, ki si jih Lena in Primož delita: na vsakem koraku se čuti duh preteklosti in toplina tedanjega časa. Da jima tradicija in toplina doma veliko pomenita, še priznata, kar se zrcali tudi v ambientu, hkrati pa si želita iti v korak s časom, biti malce drzna, za ščepec drugačna in življenje zastaviti tako, da ne bo vse vnaprej predvidljivo. Zemlja in značilnosti okolja definirajo tudi njihova vina. Skrbita za slabe štiri hektarje vinogradov, ki so, kot pravita, razpršeni vse od Virštanja preko Visol do Tinjske Gore. Jesen obožujeta, saj je to tudi čas trgatve. Letošnjo vinsko letino pa opišeta kot odlično, kljub temu da je narava poskrbela za kar nekaj nevšečnosti: postregla je s točo in pozebo, a obenem je po njunem mnenju tudi omogočila možnost trganja kakovostnega grozdja, kar je vsekakor garancija za odlično vino.

Žlahtne kapljice skrbno negujeta gospodar domačije Primož in hišna enologin­ja Darja Bolha.

Jaka Koren

Sodelovanje z enologinjo Darjo Bolha

Vina hranita v obokani vinski kleti, v kateri dominira mozaik z družinskim grbom. Gre za ogromen, skrbno načrtovan in urejen prostor, v katerem živijo stare in se rojevajo nove dogodivščine. Pravzaprav je vse zraslo na tem temelju, ki sta ga Primoževa starša postavila leta 1984, ko je družina Gregorič zasadila prvi vinograd. Iz vinogradniške zgodbe se je nato razvila tudi zgodba o kleti. Tukaj pridelujejo mirna in peneča vina, z občutkom narave in uporabo avtohtonih kvasovk. Pod znamko Vino Gregorič te žlahtne kapljice skrbno negujeta Primož in hišna enologin­ja Darja Bolha. "Usoda nas je združila," je prepričana Lena Klinar. "Mi trije smo si enostavno usojeni, kar se nam na skupni poti zmeraj znova potrjuje. Uspešno vinsko pot gradimo že sedmo leto, postajamo vse bolj povezani in usklajeni," ne skriva zadovoljstva nad uspešnim sodelovanjem Klinarjeva, ki poudari, da so v ospredju pri vseh treh okusi. "V tem zares uživamo," še sklene mlada gospodarica.

Mirna in peneča vina z občutkom narave in uporabo avtohtonih kvasovk so zaščitna znamka Gore pod lipo.

Jaka Koren
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta