Afera Đoković: "Kot so križali Jezusa, zdaj Novaka"

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.01.2022 21:10

Prvi tenisač sveta zaprt v hotelu v Melbournu čaka na odločitev sodišča, dru​žina Đoković v Beogradu ogorčena, Srbija in Avstralija pa na pragu diplomatskega spora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sram naj vas bo, so Avstralcem iz srbske prestolnice sporočili Đokovićevi.

EPA

Kar štiri dni, vse do ponedeljka, bo moral Novak Đoković preždeti v Park Hotelu v Melbournu, kjer na milost avstralskih oblasti čaka tudi nekaj ducatov migrantov, preden bo stopil pred sodnika, ki ga bo posadil v letalo ali mu dovolil nastopiti na uvodnem grand slamu sezone. Vsaj dolgčas mu ni bilo prvi dan, skozi okno je opazoval, kako so srbski navijači peli in plesali kolo. Preklic takojšnje deportacije so iztržili odvetniki, ko so Srba na letališču zaradi neustreznega vizuma zavrnili. Med nasprotniki in podporniki Noleta pa še kar vlada vročekrvnost, njegova družina je v Beogradu organizirala tiskovno konferenco, pred narodno skupščino ga je podprlo več sto rojakov, ki naj bi se vračali vsak dan ob 15. uri, Avstralija in Srbija pa sta na pragu diplomatskega spora.

Pred hotelom v Melbournu so peli in plesali srbski navijači.

James Ross

"Ne obstaja meja, ki je ti ne moreš prečkati," so svojemu idolu na transparentu sporočili iz srbske prestolnice. "Bog vidi vse, moralna etika kot največji ideal je zvezda vodnica k dvigu duhovnega. Moja milost je duhovna, njihova le materialna," pa je tenisač poslal sporočilo v domovino, ki ga je prebral njegov brat Đorđe. To je najbrž storil še pred tem, ko so mu Avstralci vse pobrali, ali pa, ko so mu že vrnili telefon in nekaj stvari, zaradi česar je bil najbolj ogorčen oče. "On je v zaporu, ne v priporu. Najboljši tenisač, najboljši človek na svetu. Jezus je bil križan, naredili so mu vse in je preživel. Zdaj enako počnejo Novaku. Lahko se sramujete svojih riti, če že obraza nimate," je Avstralcem zabrusil Srđan Đoković. Pred predstavnike medijev je dru​žina položila vse trofeje iz Melbourna: "Teh devet pokalov kaže, kakšnemu človeku so prepovedali vstop v državo." A pri tem se ni zaključilo, Novak je po Srđanovih besedah borec za svobodni svet. Mama Dijana Đoković pa je ozadje afere označila za politično: "Škandalozno je, da ga zadržujejo v umazani sobi in da ne sme imeti stika z nami. To je politični napad nanj, on je žrtveno jagnje, ampak za mene je velik zmagovalec."

Res se je v afero vmešala politika. "Če ni izpolnil obrazcev, kot bi moral, potem misli, da se lahko šali s suvereno kapaciteto druge države. Zagotovo je nekdo napravil napako; če ni povedal resnice, je ta oseba gospod Đoković," je dejal namestnik avstralskega premiera Barnaby Joyce. Pravi, kot vsi drugi tamkajšnji vodilni politiki, da se pri njih sledi zakonom: "Ne moreš potovati po svetu, misleč, da si nad zakoni drugih držav, ker si bogat." Srbski mediji so poročali, da naj bi bil avstralski ambasador v Beogradu prejel klic tamkajšnjega predsednika Aleksandra Vučića, da naj Đokoviću dovolijo igrati na turnirju. "Novaku sem dejal, da je cela Srbija z njim in da delamo vse, da se nadlegovanje najboljšega teniškega igralca na svetu nemudoma konča," je povedal Vučić. Avstralski premier je zavrnil, da gre za nadlegovanje. "Lahko rečem le, da dokazi o zdravstveni izjemi, ki jo je navedel Đoković, niso bili zadostni," je povedal Scott Morrison. V javnost je prišel podatek, da je za zdravstveno izjemo zaprosilo 26 tenisačev in uradnikov, le trem so bile odobrene, vsi so že v Avstraliji. Njihov razlog naj bi bila prebolelost covida po 1. avgustu lani, na kar naj bi se po novih informacijah skliceval tudi Novak Đoković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta