(FOTO) Pogačar navdušil slovenske navijače: Z njim v rumenem gremo do Pariza

A.L., STA, U.G.
03.07.2021 17:29
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je novi vodilni na dirki po Franciji. V osmi etapi od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda (150,8 km) se je po samostojni vožnji v zadnjih 30 km otresel vseh tekmecev v boju za rumeno majico in v cilj prišel kot četrti. Etapa je sicer pripadla ubežniku, Belgijcu Dylanu Teunsu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Član ekipe Bahrain Victorius, zanje je bila to druga zaporedna etapna zmaga po petkovem uspehu Slovenca Mateja Mohoriča, je bil najboljši med 18 ubežniki in slavil 12. zmago med poklicnimi kolesarji, od tega drugo na Touru.

Andrej Petelinšek

Prava dirka v boju za skupno zmago pa se je odvijala v ozadju.

Pogačarju (UAE Team Emirates) so do zadnjih 32 km pomagali tudi moštveni kolegi, ko pa so ostali brez moči, je v deževnem in nekoliko hladnejšem vremenu 22-letnik s Klanca pri Komendi napadel. Po prvem poskusu mu je sledil le Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ko pa je napadel drugič, je zmagovalec Gira 2019 in lani drugouvrščeni na Vuelti popustil. "Malce sem presenečen. Po včerajšnjem dnevu, ko so nas napadli, sem slutil, da so mislili, da so nas zlomili. In da bodo konec koncev danes pokazali več. Izkazalo se je, da so bili najbrž bolj načeti zaradi dolge etape in današnjega mraza, Ko sem videl, da so vsi trpeli in da so moji moštveni kolegi opravili odlično delo, sem napadel in nadaljeval v svojem ritmu." je Pogačar, ki so ga do vrhunskega rezultata bodrili tudi številni slovenski navijači.

Slabo vreme jih ni zmotilo. "Noben dež te ne more spraviti v slabo voljo. Tu je noro," je dejal Marjan Maček iz Horjula, ki je prspel z avtobusom s kakšnimi 40 Slovenci. Večina jo je kar s kolesom mahnila na prelaz Colombiere. "Zdaj pa sploh ne gremo domov", "gremo vse do Pariza" in še marsikaj je bilo slišati od navdušenja nad vožnjo Pogačarja, ko je deklasiral glavne tekmece in daleč pred njimi pripeljal do zadnjega prelaza dneva. Tam je že virtualno oblekel rumeno majico in je do cilja ni več izpustil. Podobno kot navijači pa je v cilju razmišljal tudi Matej Mohorič: "Pogačar pa je še enkrat pokazal, da ima prestavo več od ostalih. Upam, da ima dovolj močno ekipo, da bo tole pripeljal do Pariza."

Andrej Petelinšek

Potem ko je imel na vrhu predzadnjega vzpona na prelaz Romme (8,7 km/9,4 %) 1:20 minute naskoka pred Carapazom, je bil na vrhu Colombiera (7,3 km/8,7 %) pred Ekvadorcem že za tri minute. Tam je vzel pet bonifikacijskih sekund, v cilj pa je po zahtevnem spustu v dežju pripeljal kot četrti z zaostankom 49 sekund za Teunsom.

V skupnem seštevku je slovenski zvezdnik zdaj 1:48 minute pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in že 4:38 minute pred Kazahstancem Aleksejem Lucenkom (Astana-Premier Tech). "Mislim, da je moj največji sovražnik zdaj Tadej Pogačar," je v smehu dodal slovenski as. "Smo v rumenem in pripravljeni smo na obrambo majice, saj smo dokazali, da smo močna ekipa," je še dejal lanski zmagovalec Toura.

Andrej Petelinšek

Preostali Slovenci so bili daleč od najboljših. Matej Mohorič, ki je predal pikčasto majico moštvenemu kolegu Wouterju Polesu, je zaostal 26 minut, Luka Mezgec in Primož Roglič pa 35. Jutri bo po profilu še težja etapa, saj karavano čaka pet kategoriziranih vzponov in prvi ekstra kategorije ter prvi dvatisočak. Cilj sicer ni uradno na vrhu gore, saj je po prihodu v Tignes še dva kilometra ravnine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta