(POGOVOR) Slovenski olimpijci v Tokiu v dobrih rokah, zdravstveni karton je prazen

Vodja zdravstvene stroke v Tokiu dr. Matjaž Vogrin je zadovoljen z japonsko oskrbo in da je bolniški karton prazen
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlato pravilo velja tudi na Japonskem: vsi so veseli, če Matjaž Vogrin nima dela.
Anže Malovrh/STA

S telesom na Japonskem, z dušo pa tudi v Mariboru oziroma na Švedskem, kjer so "njegovi" vijoličasti nogometaši sinoči igrali evropsko tekmo proti Hammarbyju. Dr. Matjaž Vogrin, strokovni vodja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je tudi zdravnik v klubu iz Ljudskega vrta in vodja zdravniške službe slovenske olimpijske reprezentance na Japonskem, kjer mu delata družbo Katja Ažman Juvan in Marko Macura.

Ne covid, problem je vročina

"Doktorica Ažmanova je specialistka s področja kardiologije in prehrane, Macura skrbi za košarkarje, jaz pa gledam s poškodbeno-travmatološko-ortopedskega zornega kota. Tukaj je tudi več fizioterapevtov, tako tisti, ki so vključeni v posamezne reprezentance, kot tisti, ki skrbijo za vse športnike. Ljudi je na tem področju dovolj," nam je zagotovil prvi mož zdravstvene stroke. Zato si je morda lahko privoščil malce krajši spanec, sicer pa mu nihče ne želi, da bi imel veliko dela. Športniki zagotovo, navijači pa najbrž tudi. "Da sem vesel, če nimam dela, je pravilo, ki je napisano z zlatimi črkami. V tem trenutku lahko poročam, da je zdravstveni karton slovenske olimpijske reprezentance tako rekoč prazen. Bilo je nekaj manjših poškodb, ampak so bile v celoti sanirane, tako da lahko z gotovostjo rečem, da bodo nastopili vsi naši športniki, ki so v olimpijski vasi. Nekaj manjših zdravstvenih težav je bilo tudi zaradi vročine, vendar smo tudi to sanirali," je naznanil dr. Vogrin.

Letošnji obisk domovanja najboljših športnikov na svetu ni minil kot običajno, ko smo se sprehodili po slovenskih sobah, preverili, s čim si športniki krajšajo čas in kako imajo pospravljeno, ampak so nas smeli pozdraviti le pri vhodu v mešani coni. Virus jim sicer preglavic ne povzroča. "Glavni problem ni covid, ampak vročina. Danes sem bil na treningu kajakašev in kanuistov, 34 stopinj zunaj, 30 voda, to je zelo težko prenašati. Uporabljamo vse protokole, ki pridejo v poštev, se pravi, hladne brisače, ledeni jopiči, ledene kopeli po treningu in rehidracijske raztopine, napitki, to je nujno potrebno, brez tega ne bo šlo," se zaveda mariborski strokovnjak. Dodal je, da so takšne pogoje pričakovali in se so nanje tudi pripravili. Športniki prav tako, saj je večina na Japonskem opravila generalko.

Sistem je stestiral Zelko

Zdaj ni več možnosti za popravni izpit, šlo bo zares in takrat morajo biti zadeve urejene, da se manjše stvari čim prej in ustrezno zakrpajo. Ta segment Japonci obvladajo. "Zelo dobro je poskrbljeno za športnike. V okviru olimpijske vasi je poliklinika, ki ima na voljo praktično vse storitve, ki so nujno potrebne. Govorim o splošni medicini, interni medicini, kirurgiji, ortopediji, fizioterapiji, akupunktura je prav tako tu, oftalmologija in zobozdravniki, na voljo so praktično 24/7. Mi smo nekatere usluge že potrebovali, tudi magnetno resonanco, in lahko rečem, da vsi postopki potekajo brez težav. Večje so s prevozi kot s pridobitvijo diagnostičnih in terapevtskih storitev."

Olimpijski zdravstveni sistem je za Slovence stestiral Žan Luka Zelko, mariborskega jadralca je uščipnilo v hrbtu. "Bil je na magnetni resonanci, koristili smo tudi akupunkturo. Govoril sem z njim, je tako rekoč brez težav in bo nastopil," je povedal dr. Vogrin. Kaj pa Primož Roglič, po grdem padcu in odstopu na dirki po Franciji se je pojavil na Japonskem in bo kot edini naš startal v obeh disciplinah? "Je v dobrem stanju, nastopil bo, kot je bilo pričakovano. Nobenih posledic ni utrpel," nam je zagotovil sogovornik, ki se z Zasavcem na Daljnem vzhodu ni ukvarjal. "Celotna naša medicinska ekipa se ni, kolesarji so na drugi lokaciji. Govoril sem z njegovim zdravnikom iz kluba Jumbo-Visma, od njega imam informacije in od Primoževega trenerja," je doktor naznanil dobre novice. Jutri si bo tudi sam ogledal cestno dirko in iz prve roke izvedel, kakšne posledice ob visokih temperaturah povzroča še visoka vlažnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta