Slovenski paralimpijci v boj po jubilejno 50. medaljo

24.08.2021 08:31
Z otvoritveno slovesnostjo se bodo danes v Tokiu začele paralimpijske igre. Slovenske barve bo zastopalo sedem tekmovalcev vseh generacij
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedem članov šteje slovenska odprava v Tokio.
Jaka Gasar/Dnevnik

Danes otvoritvena slovesnost, jutri prve tekme. Odštevanje do paralimpijskih iger v Tokiu se je končalo. Tudi sedem slovenskih paralimpijcev bo do 5. septembra tekmovalo na Japonskem. Nastopili bodo v atletiki, plavanju, namiznem tenisu, streljanju in kolesarstvu. Pet jih že ima izkušnje s paralimpijskih iger, medtem ko jih bosta dva okusila prvič.

Paraplegik Anej Doplihar se bo pomeril v ročnem kolesarstvu. Dejan Fabčič bo streljal z ukrivljenim lokom. Pred tem je na igrah tekmoval že v plavanju in kajaku ter v obeh disciplinah dosegel šesto mesto. Disk bo metal 47-letni tetraplegik Henrik Plank, ki je disk in kopje metal že v Pekingu 2008, kroglo pa leta 2012 v Londonu. Franček Gorazd Tiršek bo streljal z zračno in malokalibrsko puško stoje in leže. Srebrni medalji je osvojil na igrah v letih 2012 in 2016. Najmlajša v slovenski odpravi sta 23-letni Luka Trtnik, ki bo tekmoval v namiznem tenisu, in 17-letni Tim Žnidaršič Svenšek v plavalnih disciplinah 50 metrov delfin in 100 metrov hrbtno. Plava s pomočjo nog in trupa, saj ima prirojeno anomalijo obeh rok, Trtnik pa desnostransko hemiparezo. Paralimpijski veteran iz Slovenske Bistrice, 68-letni paraplegik Franc Pinter, bo tekmoval v kar štirih disciplinah, v streljanju z zračno puško stoje, leže, z malokalibrsko puško leže in še v trojnem položaju. To bodo zanj že osme igre. Prvo srebrno medaljo je osvojil leta 1996 v Atlanti, osvojil ju je še v Sydneyju 2000 in Atenah 2004. V Pekingu 2008 je bil bronast, v Riu de Janeiru 2016 pa enajsti. To bodo zanj verjetno zadnje igre, saj se nagiba h koncu zelo dolge in uspešne kariere.

Bistričan Franc Pinter bo že osmič nastopil na paralimpijskih igrah. 
Igor Napast

Medalja bi bila češnja na torti

Slovenci bodo v Tokiu torej mešanica izkušenih parašportnikov in novincev, kar bo priložnost za pridobivanje izkušenj. Priprave so bile naporne, tekmovalcem pa na roko ne gredo niti strogi ukrepi, ki veljajo v japonski prestolnici. "Dela je več kot v preteklosti, treba je upoštevati vse ukrepe, ki narekujejo varovanje vseh udeležencev. Vsem športnikom smo skušali zagotoviti enako izhodišče in jim zagotoviti dobre priprave," je za STA povedal predsednik slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar. Vodja slovenske delegacije Boro Štrumbelj je prepričan, da ukrepi na igrah ne bodo vplivali na nastope: "Upamo, da se bomo vsaj približali rezultatom naših olimpijcev. Te igre bodo res drugačne. Organizacija bo potekala nemoteno, na športnikih pa je, da pokažejo, kaj znajo." O medaljah se ne pogovarjajo na glas. Če bi jo osvojili, bi bila to jubilejna 50. kolajna za Slovenijo na paralimpijskih igrah. "Medalja bi bila češnja na torti. A glavno je, da se je sedem športnikov sploh uvrstilo na igre, saj je udeležba tu še bolj omejena zaradi specifik. Če bo medalja, bomo zelo veseli, če pa se vrnemo brez nje, pa bomo prav gotovo ponosno zastopali Slovenijo," je še povedal Štrumbelj.

Najmočnejši v streljanju

Največji slovenski aduti za odličja bodo strelci, ki so že v preteklosti dosegali odlične rezultate. Tiršek in Pinter imata skupaj kar šest paralimpijskih kolajn. Oba si obetata dobre uvrstitve, a se zavedata, da ne velikem tekmovanju nista nastopila od svetovnega prvenstva 2019 in sta s tem malce izpadla iz tekmovalnega ritma. Strelce bo vodila trenerka Polonca Sladič, ki je na olimpijskih igrah pred tedni spremljala tudi Živo Dvoršak. Razmere za discipline z zračno puško bodo pričakovano dobre, medtem ko bi lahko zaradi visokih temperatur imeli težave strelci z malokalibrskim orožjem na zunanjih prizoriščih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta