Tenis, OP Francije: Zidanškova v Parizu nezaustavljiva

Bojan Bauman
06.06.2021 18:46
Triindvajsetletna Konjičanka se je z zmago nad Romunko Sorano Cirstea prebila v četrtfinale enega od štirih turnirjev sezone za grand slam
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamara Zidanšek 
Christophe Petit Tesson

Konjičanka Tamara Zidanšek je na teniškem turnirju v Parizu ruši rekorde. V svojem tretjem nastopu na prestižnem grand slamu ji je najprej uspelo prvič zmagati. Danes je dosegla že četrto zmago in je v četrtfinalu; kar v zgodovini samostojne države ni uspelo še nobeni slovenski tenisarki. Zdaj ima tudi dobre možnosti, da se prebije tudi skozi ta krog, kjer se bo merila s Španko Paulo Badosa. "Že dolgo je tega, ko sem z njo zadnjič igrala. A zdaj že ne more biti slaba, če je v Parizu prišla tako daleč. Zdaj se bom poskušala spočiti. Kmalu sledijo priprave na naslednji obračun," je za Radio Slovenija Zidanškova komentirala torkovo nasprotnico.

Tamara Zidanšek se je včeraj v Parizu razveselila še četrte zmage in nastopov v drugem tednu grand slama. Foto: EPA
Christophe Petit Tesson

V četrtfinale se je 23-letnica prebila po tem, ko je včeraj v prvem dvoboju osmine finala na osrednjem igrišču kompleksa Roland Garros premagala Romunko Sorano Cirstea s 7:6 (4) in 6:1. V nasprotju z dvobojema pred tem, ko je bila uvodoma precej rezervirana, je tokrat Romunki odvzela že uvodni servis. A je takoj zatem izgubila igro na svoj začetni udarec. Sledila je izenačena igra, Zidanškova pa je v težave zašla na svoj servis pri 5:6, ko se ji je po ogorčenem boju uspelo izvleči. Zatem je proti 54. igralki sveta dobila podaljšano igro. "Na igrišče sem prišla pripravljena. Ob koncu niza je bilo pomembno, da sem ostala mentalno zraven. To je bila dolga igra, sama sem imela tri, štiri žoge za vodstvo, pa nisem uspela," je uvodni niz po tekmi podoživela Slovenka.

Tamara Zidanšek
Christophe Petit Tesson

Zadnjo priložnost za preobrat na dvoboju je 31-letna Romunka zamudila v prvi igri drugega seta, ko je imela kar tri priložnosti za odvzem servisa Zidanškovi. Sledila je zrela igra Slovenke, ki je po uri in 28 minutah izkoristila že prvo priložnost za zmago. Romunka je na tekmi izkoristila le eno od sedmih priložnosti za odvzem servisa, medtem ko je Zidanškova od štirih izkoristila kar tri. "Poskušala sem čim manj razmišljati o uvrstitvi v četrtfinale. A je to ena velika želja, da prideš na grand slam in tu narediš preboj. Vedela sem, da sem tega sposobna, da sem dobro pripravljena in ... zdaj sem tukaj."

Sorana Cirstea
Christophe Petit Tesson

Za Bianco Andreescu, Brengle Madison in Katerino Siniakovo je tako premoč Zidanškovi v Parizu morala priznati še četrta tenisarka. Slovenka je z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja, vrednega več kot 34 milijonov evrov, zaslužila 255 tisoč evrov bruto. "Moram še malo podoživeti, kaj se je tukaj zgodilo. Poskušam slediti dobrim občutkom in izkoristiti vsako priložnost," razmišlja Zidanškova, ki je vesela podpore družine pa tudi bivšega trenerja Zorana Kranjca, Marjana Čuka, Mateja Lunežnika ... vse do sedanjega trenerja, Španca Pancha Alvarina.

Tamara Zidanšek 
Christophe Petit Tesson

Drugi teden odprtega prvenstva Francije so si v moški kategoriji zagotovili tudi vsi trije prvi zvezdniki svetovnega tenisa. Prvi nosilec Novak Djoković je gladko v treh nizih s 6:1, 6:4 in 6:1 ugnal Litovca Ričarda Berankisa. Tretji nosilec Španec Rafael Nadal je bil z 6:3, 6:3 in 6:3 boljši od Britanca Camerona Norrie. V osmino finala se je uvrstil tudi 39-letni Roger Federer, a Nemca Dominika Kopferja mu je uspelo izločiti po hudem boju, ki ga je povsem izmučil.

Roger Federer
Reuter

Tako zelo, da je Švicar včeraj odpovedal nadaljevanje turnirja in naslednji dvoboj predal Italijanu Matteu Berretiniju. "Po posvetu z ekipo smo se odločili, da zapustimo turnir. Po dveh operacijah kolena in enoletni rehabilitaciji mi ne preostane drugega, kot da prisluhnim svojemu telesu. Vsak začetek dneva preverim položaj, tokrat sem se odločil, da ne tvegam in mojo vrnitev nadaljujem po manjših korakih," je sporočil 39-letni Švicar, ki se bo zdaj raje kot igri posvetil treningom pred sezono turnirjev na travnatih podlagah. Njegov cilj je nastop v Wimbledonu, kjer je že osemkrat zmagal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta