Uspešna mariborska strategija: Ko zaškripa, podaj Ikhbayriju

28.10.2021 19:20
Aktualni odbojkarski prvaki so Kamničanom še drugič v sezoni dokazali, da so boljši. V soboto jih čaka nov derbi, v dvorano Tabor prihaja ACH Volley
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko udari Ahmed Ikhbayri, je tudi trojni blok brez moči. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Sredina vnaprej odigrana tekma 8. kroga državnega prvenstva odbojkarjev med ekipama Merkurja Maribor in Calcita Kamnik je potrdila, da napovedi Mariborčanov, da jih tudi v tej sezoni zanima naslov prvaka, niso iz trte izvite. Potem ko so v uvodni tekmi državnega prvenstva Calcit s 3:1 premagali v Kamniku, so jih tudi sinoči v dvorani Tabor odpravili z enakim rezultatom. "Zmaga je veličastna, potrjuje, da smo na pravi poti. Sedaj so naše misli naravnane na sobotno tekmo proti ACH Volleyju, ki bo zagotovo še zahtevnejša," je po tekmi povedal trener mariborske ekipe Sebastijan Škorc.

​Tekma je privabila blizu 150 gledalcev, tistim, ki so oklevali, ali naj se napotijo v dvorano Tabor ali ne, in so ostali doma, je lahko žal, saj so bili ob vrhunski športni dogodek. V soboto bo v dvorani Tabor gostoval ACH Volley, ki bo zagotovo še trši tekmec od Calcita, saj gre za serijske državne prvake s skupno sedemnajstimi naslovi, šestnajstimi zaporednimi, vladavino Ljubljančanov pa so v minuli sezoni prekinili prav Mariborčani.

Saso Bizjak

"Pred tekmo z ACH pripravljamo skromno slovesnost. Povabili smo vse nekdanje odbojkarje našega kluba, ki so bili državni prvaki bodisi s člansko ali mladinsko ekipo, in vse trenerje. Ogledali si bodo tudi tekmo," je razkril organizacijski direktor mariborskega kluba Matjaž Kramberger.

Donik poskrbel za preobrat

Državni prvaki so tekmo proti Calcitu začeli slabo, nič jim ni uspevalo, še posebej je škripala igra v bloku, Kamničani pa so igrali poletno, domala vsak napad končali s točko in dobili niz. "V uvodnem nizu so Kamničani navalili z vsemi topovi, še posebej odlično so izvajali začetne udarce, in ker naš sprejem ni bil na ustrezni ravni, so si hitro priigrali občutno prednost, ki je nismo uspeli izničiti. V nadaljevanju smo zaigrali veliko boljše in tekmo mirno pripeljali do konca," je povzel Škorc. "V uvodnem nizu so nas Kamničani presenetili z napadalno igro in to ni bila prva tekma, v kateri nam v prvem delu ni veliko uspevalo. Ko smo v nadaljevanju ujeli ritem igre, je tekma potekala po naših notah," je dodal kapetan mariborske ekipe, podajalec Uroš Planinšič.

Mariborčani so se v škripcih znašli tudi v tretjem nizu, ko so gostje povedli 13:6. Tedaj je Škorc namesto Filipa Kovačevića v igro poslal Žigo Donika in izkušeni odbojkar se je trenerju oddolžil z odlično igro. Vnesel je zanesljivost na sprejemu in v napadu dosegel nekaj odločilnih točk, tako da se je ekipa izvlekla iz težavnega položaja in dobila niz. "Fantje so v pravem trenutku stopili na plin, Donik je močno poživil igro in poskrbel tudi za preobrat. S Planinšičem sta uigran dvojec, poleg tega pa se je še enkrat pokazalo, da imamo na klopi igralce, ki so v vsakem trenutku sposobni prevzeti odgovornost na svoja ramena. Tri točke so visoke kot Pohorje, veljajo tudi za ligo Mevza. Igralcem čestitam za še eno odlično predstavo," strateg državnih prvakov ni skoparil s pohvalami na račun svojih fantov.

Saso Bizjak

Libijec je težko premostljiva ovira

V taboru kamniškega kluba po tekmi niso skrivali razočaranja, a priznali, da je bil Merkur veliko boljši tekmec. "Osvojili smo uvodni niz, z nekaj sreče bi lahko tudi tretjega, toda s takšnim nezanesljivim sprejemom to ni bilo mogoče. Kdor me pozna, ve, da veliko pozornost namenjam prav sprejemu, to prvino pilimo na vsakem treningu, a, kot kaže, premalo. S takšnim sprejemom se ne moremo kosati z ekipo, kakršna je mariborska," je povedal trener Calcita Matija Pleško. "Zapravili smo priložnost, da bi bil boj za prvaka bolj zanimiv. Maribor z Ahmedom Ikhbayrijem (22 točk) je odlična ekipa. Na vseh tekmah, kjer sem bil zraven, je libijski odbojkar predstavljal težko premostljivo oviro. Ko v mariborski ekipi zaškripa, podajo žogo Ikhbayriju in ta stori tisto, kar se od njega pričakuje. Tokrat sta bila za igro razpoložena tudi Roland Gergye (16 točk) in Žiga Donik (9)," je dodal Pleško. Podobnega mnenja je bil tudi kapetan Calcita Jan Klobučar (15 točk). "V prvem nizu smo igrali dobro, nadaljevanje pa je bilo slabše. Za poraz smo krivi sami, vedeli smo, od kod preži nevarnost, toda Ikhbayrija nismo znali zaustaviti. Ko mu je malo zmanjkalo sape, so se razigrali njegovi soigralci in priložnost, da iz Maribora odpotujemo neporaženi, je splavala po vodi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta