Mlada sopranistka iz Rač navdušila s koncertom v Mariboru

V koncertni dvorani Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru je zaključni koncert opravila sopranistka Eneja Lina Berglez, ki je svojo glasbeno pot začela v domačih Račah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eneja Lina Berglez, za klavirjem Predrag Bjelajac Foto: Tone Berglez
Tone Berglez

V časih koronaepidemije in splošnega jadikovanja nas navdihujejo dogodki, ki osrečujejo in kažejo pot, kako je treba ravnati, če kaj uide iz včasih preveč navajenih in utečenih tirnic. Zaključni koncert Eneje Line Berglez je prav gotovo eden od teh dogodkov. Mlada nadarjena koncertantka zmore mnogo in še več: pred kratkim je maturirala na II. gimnaziji Maribor, odpela koncertni program pri Komornem zboru Huga Wolfa – bila je tudi solistka, je članica Vokalne skupine A cappella in Komornega zbora Škrjanček KUD Rače v svojem kraju, sedaj pa je še glasbena pika na i njen zaključni nastop ob koncu njenega šolanja solo petja pri mentorju Alešu Marčiču. Po njej se lahko zgledujejo mladi in manj mladi.

Vidni nastopi že v osnovni šoli

Predstavila se je s programom Alessandro Scarlatti: Le Violette, Giuseppe Giordani: Caro mio ben, Wolfgang Amadeus Mozart: Ridente la calma, Johannes Brahms: Vergebliches Ständchen, Claude Debussy: Nuit d'étoiles Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Otchego?, Zorko Prelovec: Dekliška pesem, Benjamin Ipavec: Če na poljane rosa pade, Aldo Kumar: Pa da bi znal ter Wolfgang Amadeus Mozart: Vedrai, carino; arija iz opere Don Giovanni.

Kot osnovnošolka je zelo veliko nastopala kot zboristka in tudi kot solistka na šolskih prireditvah na Osnovni šoli Fram. Njen vzor je bila njena učiteljica in mentorica ter sedaj že tudi njena sopevka Dora Ožvald. V spominu je ostal njen prvi osnovnošolski nastop s sestro Pio v framski cerkvi, kjer sta zapeli pesem Angeli živijo. To je bil eden od mnogih nastopov, ki jih je organizirala učiteljica Smiljanka, najodmevnejši so bili vsakoletni nastopi na šolskih prireditvah Pokaži, kaj znaš, kjer sta jo običajno spremljala učitelj Blaž s kitaro in učiteljica Dora z violino.

Nastopala kot pianistka, v kvartetu ...

Že s petimi leti je začela obiskovati glasbeno pripravnico, leto kasneje pa je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri učiteljici Beti Robič Polc začela ure klavirja. V letu 2014 je uspešno sodelovala na 4. mednarodnem klavirskem tekmovanju v Radljah ob Dravi. V petem razredu je še s tremi sošolci začela tudi kot pianistka glasbeno ustvarjati v kvartetu, ki so ga poimenovali Kvartet Nonstop. Nastopali so na številnih šolskih in obšolskih nastopih, predstavili so se tudi v jutranjem programu televizije Maribor.

Eneja Lina Berglez (levo) in Lea Arnejčič, koncert Foto: Tone Berglez
Tone Berglez

V 8. razredu osnovne šole je začela obiskovati tudi ure solopetja pri profesorju Alešu Marčiču na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška. Z vstopom v srednjo šolo se je Eneja Lina pridružila tudi mladinskemu pevskemu zboru II. gimnazije Maribor pod vodstvom Viljema Babiča. Postala je tudi članica Vokalne skupine A cappella in Komornega zbora Škrjanček, ki delujeta pod okriljem KUD Rače. Zadnja štiri leta poje tudi v Komornem zboru Huga Wolfa. Kot solopevka je sodelovala tudi na 48. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig, dosegla je 95,00 točk in prejela zlato plaketo. Prav tako je v letu 2020 sodelovala na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC Maribor in prejela tretjo nagrado.

Kot gostja zaključnega koncerta je nastopila sopranistka Lea Arnejčič, ki je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Karola Pahorja Ptuj, kjer je zaključila nižjo glasbeno šolo iz klavirja in violine. Nato je uspešno opravila sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Kasneje se je pridružila pevskemu razredu Tine Pečar Laznik na glasbeni šoli v Ormožu, sedaj pa svoje pevsko izobraževanje nadaljuje na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v razredu profesorja Klemna Gorenška. Glasbeno se udejstvuje in sodeluje tudi pri raznih glasbenih in instrumentalnih sestavih. Zapela je Ich liebe dich L. Van Beethovna in delo Antona Lajovica: Mesec v izbi.

Koncert je povezovala članica KUD Rače Patricija Simrajh, ki jima je v imenu navdušene publike zaželela nadvse uspešno pevsko kariero in študij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta