Nastop, ki nas bo pretresel: Evrovizijska zmagovalka Jamala, danes tudi sama begunka, prihaja v Sv. Trojico

Denis Živčec Denis Živčec
29.04.2022 09:00

Pevka, ki je leta 2016 Evropo ganila s spominom na neko drugo vojno, bo posebna gostja TrojicaFesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Kako daleč se danes zdijo dnevi, ko je Evropo pretresla s skladbo 1944, ki je oživela spomin na grozote nekega drugega časa. Malo je takrat vedela, kakšno grozo bo njena domovina doživljala leta 2022. Jamala, ukrajinska pevka, ki je leta 2016 slavila na Pesmi Evrovizije v Stockholmu in največji evropski glasbeni dogodek pripeljala v Kijev. Danes je tudi Jamala begunka, ki je svoje staro življenje morala čez noč pustiti za seboj.

Te dni potuje po Evropi, z ukrajinsko zastavo v roki smo jo videli tudi na nemškem evrovizijskem predizboru, kjer je svojo 1944 zapela s solzami v očeh. Pevka tatarski korenin je iz Ukrajine najprej zbežala v Romunijo in od tam odpotovala v Istanbul, kjer živi njena sestra. Zdaj prihaja v naše kraje.

Epa

Jamala bo namreč 16. junija posebna gostja TrojicaFesta v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Pomembno sporočilo prinaša. "Jamali, predstavnici Ukrajine, ki ji je zmago na Eurosongu prinesla pesem, v kateri pripoveduje zgodbo svoje babice, ta je preživela vojno leta 1944, se leta 2016 še sanjalo ni, da bo babičino zgodbo doživela nekaj let kasneje tudi sama in tako postala ena od vojnih begunk, ki je s svojimi otroki pobegnila v Turčijo. V Sveti Trojici bomo del prav posebnega koncerta, saj je Jamala v zadnjih mesecih ena izmed glavnih ambasadork, ki opozarja na razmere v Ukrajini," ob tem pravi svetotrojiški župan David Klobasa.

Epa

"S koncertom, ki ga organiziramo, želimo na svoj način pomagati in opozoriti na grozote, ki se dogajajo le 600 kilometrov stran, obenem pa sledimo poslanstvu, da je TrojicaFest več, kot samo zabava," dodaja. Jamala bo del velike otvoritvene slovesnosti festivala, ki bo tudi letos prinesel veliko znanih glasbenih imen.

Tako bo 16. junija v Sveti Trojici nastopila tudi Helena Blagne, dan kasneje Manouche in Cubismo. V soboto, 18. junija, bodo tam koncertirali Tabu in Nika Zorjan, dan kasneje pa še Il Divji in Tanja Žagar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta