Odločeno je, kje bo potekala Pesem Evrovizije 2022, znano je tudi, kaj se bo zgodilo s slovensko Emo

08.10.2021 12:05
Slovenski evrovizijski predizbor bo naslednje leto potekal v treh večerih, zmagovalec pa bo slovenske barve zastopal v olimpijskem mestu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Soklič je po dveh letih čakanja Slovenijo zastopala v Rotterdamu, a obtičala v polfinalu. 
Ebu/Andres Putting

Dolgo so izbirali, preučevali možnosti in končno odločili. Pesem Evrovizije 2022 bo gostil Torino. Ne gre za popolno presenečenje, saj je nekdanje olimpijsko mesto kot nalašč za tako velike projekte. Kot je danes sporočila zveza EBU, bo največji svetovni glasbeni izbor potekal v areni PalaOlimpico. Znani so tudi datumi evrovizijskih večerov - 10., 12. in 14. maj. Kot pravi Martin Österdahlprvi mož Evrovizije pri EBU: "Kot smo videli med zimskimi olimpijskimi igrami 2006, PalaOlimpico presega vse zahteve za organizacijo globalnega dogodka takih razsežnosti. Navdušila nas je zagnanost in predanost Torina, ki bo maja gostil na tisoče oboževalcev." Italija bo tako Evrovizijo gostila prvič po 30 letih, EBU pa bo prireditev izpeljala skupaj z italijansko javno televizijo RAI. Navdušen je tudi Carlo Fuortes, direktor televizije. "Veseli smo, da bo Torino gostil naslednjo Evrovizijo, festival, ki ga v vseh državah ljubi toliko ljudi," sporoča.

PalaOlimpico je večnamenska dvorana, ki lahko sprejeme tudi več kot 15.000 ljudi, gre za največje pokrito športno prizorišče v Italiji. Za njeno gradnjo so porabili 87 milijonov evrov. Gre za eno najbolj zasedenih športnih prizorišč v Italiji, v glavnem gosti hokejske tekme in koncerte. 

Prav danes je svoje evrovizijske načrte razkrila tudi TV Slovenija. Izbor slovenskega predstavnika za 66. tekmovanje Pesem Evrovizije 2022 bo potekal v dveh delih – 24 novincev se bo naprej pomerilo na Emi Freš, štirje zmagovalci pa se bodo še s 16 uveljavljenimi glasbeniki udeležili izbora Ema 2022. Prijave potekajo od 8. oktobra 2021 do 22. novembra 2021.

Ema Freš za glasbene novince

Izvajalce in vse evrovizijske navdušence čaka razburljivo glasbeno dogajanje, ob koncu katerega bomo dobili velikega zmagovalca izbora EMA 2022. Glasbeni izvajalci, ki ne štejejo več kot 30 let in so izdali največ tri skladbe, bodo najprej tekmovali v spletnem predizboru Eme Freš. Tako se bo že letos v štirih tednih na spletu predstavilo 24 skladb. Od 24 skladb jih bo po štirih tednih spletnega predizbora EME Freš ostalo še 14.

Štirinajsterica glasbenih novincev se bo januarja predstavila še enkrat, tokrat v dveh televizijskih oddajah EMA Freš, in se potegovala za eno od štirih mest, namenjenih novincem izbora EMA 2022.

EMA 2022 v treh večerih

Izbor Ema 2022 bo potekal v treh večerih – v dveh predizborih in finalu. V vsakem predizboru bo nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme Freš. Žirija in telefonski glasovalci bodo v vsakem polfinalu izbrali po šest finalistov.

Dvanajsterica izbranih bo nastopila na velikem odru finalnega izbora Ema 2022. O najboljšem bodo skupaj (v razmerju 50:50) odločali gledalci in pet petčlanskih žirij. Zmagovalec bo postal slovenski predstavnik na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto v Italiji.

Pesem Evrovizije je v Italijo pripeljala megauspešna skupina Måneskin, na majskem izboru v Rotterdamu je Slovenijo po dveh letih čakanja zastopala Ana Soklič s skladbo Amen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta