Evrovizijski škandal trese Malto: Za nastop porabili 650.000 evrov in umetno napihovali stavnice

D.Ži
28.05.2021 09:25
Če se je kdo v zadnjih tednih začudeno spraševal, zakaj je Evropa tako zelo navdušena nad malteško evrovizijsko skladbo, potem so sumi bili povsem na mestu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Malto trese velik evrovizijski škandal. Dolge tedne je njihova predstavnica Destiny s skladbo Je Me Casse kraljevala na vrhu evrovizijskih stavnic, v velikem finalu pa jo je pričakala ledeno hladna prha, saj je od gledalcev dobila le ubornih 47 točk. Tako je Destiny postala največja poraženka rotterdamske Evrovizije. Sumničav občutek tistih, ki se jim je čudno zdelo, zakaj je čez noč postala tako velika favoritka, je očitno bil pravilen. Kot kaže, je šlo za umetno napihnjeno evforijo okoli nje. 

Stvari postajajo jasne. Malteški mediji pišejo, da je država za promocijo pevke in skladbe porabila neverjetnih 650 tisoč evrov. Malteško notranje ministrstvo se je lotilo revizije stroškov, zaradi suma, da je velik del tega zneska bil namenjen umetnemu zagotavljanju prvega mesta na stavnicah. Ne bi bili prvi, ki so na ta način poskusili pritegniti več pozornosti medijev in oboževalcev, a znesek je res ekstremen, sploh ker gre za denar malteške javne televizije. 

Times of Malta je objavil članek z ironičnim naslovom Je Me Cash, v katerem piše, da javna televizija zlorabila denar davkoplačevalcev in ga zafrčkala za stavnice. Minister Carmelo Abela je namreč prejel več namigov, da je televizija zelo razmetavala. Malteško predstavnico so izdatno promovirali na skoraj vseh družbenih omrežjih, podpirali so jo tudi številni domači in tuji spletni vplivneži, ki so očitno za to prejeli plačilo.

Profimedia

Malteška turistična zveza je v namene promocije odobrila 350.000 evrov, 300.00 je prispevala javna televizija. Viri poročajo, da je eden od zaposlenih na televiziji PBS že priznal, da so del proračuna porabili tudi za financiranje tujih državljanov, ki so Destiny razglašali za svojo favoritko. Malta je več  tednov bila na prvem mestu stavnic, a je nato spolzela po lestvici navzdol, ko sta svoji skladbi objavili Švica in Italija. Destiny je na koncu na Evroviziji osvojila 7. mesto. Zdaj je nekako jasno, zakaj se je ob tem držala tako kislo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta