(VIDEO) Kurja polt! Med evrovizijskim nastopom Ane Soklič žari na milijone zvezd

Denis Živčec Denis Živčec
09.05.2021 09:31
Po več kot letu čakanja je Ana Soklič vendarle dočakala svoj Rotterdam. Njen nastop nas bo spomnil, kako mali, ranljivi, a hkrati veličastni smo. Po prvi vaji je Slovenija na stavnicah poskočila za sedem mest.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ebu/Andres Putting

Zgodilo se je. Po več kot letu čakanja je Ana Soklič končno prispela v evrovizijski Rotterdam. Voda je ostala v Sloveniji, tokrat stavimo na skladbo Amen. Klasična evrovizijska izkušnja to ne bo, saj mesto, v katerem se nahaja največje evropsko pristanišče, gosti izbor, ki ga spremljajo številne omejitve, povezane s preprečevanjem širjenja pandemije koronavirusa.

Ebu/Andres Putting

Glasbeniki bodo, najbrž prvič in zadnjič v zgodovini izbora, imeli toliko časa zase, da jim bo verjetno že dolgčas. Delegacije 39 držav bodo dva tedna preživele v mehurčku, kar pomeni, da se lahko nahajajo le v Ahoy Areni, kjer se bodo zgodili vsi trije evrovizijski večeru, in v hotelu.

Testiranja in zaščitne maske se vrstijo, tradicionalne evrovizijske spremljevalne družabne dogodke. Eurokluba, kjer so evrovizijski oboževalci, delegacije in novinarji običajno preplesali noči, letos ni, evrovizijska vasica obstaja le virtualno, v tiskovnem središču, kjer je običajno o prireditvi poročalo več kot 2000 ljudi, jih letos dela le peščica.

Edina živa spremljevalna dogodka bosta odprtje izbora s sprehodom po turkizni preprogi in nato še manjše druženje interne narave. So pa nizozemske oblasti dovolile, da trem glavnim evrovizijskim večerom in šestih vajam prisostvuje 3500 gledalcev z negativnim covid testom. Težke okoliščine, a vzdušje na prizorišču je vedro in optimistično. Svet se vendarle počasi sestavlja.

Na oder v Ahoy areni je stopila tudi naša Ana, ki je že oddelala prvo vajo. Slednje ni bilo dovoljeno posneti, a nekaj sekund nastopa, ki so ga objavili organizatorji, razkrivajo, bo slovenski nastop spremljalo veličastno ozadje, ki bo gledalce spomnilo, da smo vsi na tem svetu eno. Videli bomo luči, ki na Zemlji žarijo ponoči, in na milijone zvezd. Pogled iz vesolja je opomnik, kako majhni, ranljivi, a hkrati veličastni smo. Ana nosi svojo prepoznavno belo enodelno opravo.

Po prvi vaji je za Večer povedala, da je razpoloženje v ekipi vsemu navkljub razposajeno in dobro, saj si vsi želijo ustvariti lepo vzdušje. "S prvo vajo sem zadovoljna, naredili smo več poskusov. Ne bom pela le na na enem odru, ampak na večih. Vzdušje je odlično, tudi kar se celotnega osebja tiče, res so nam ustvarili profesionalne pogoje," pravi Ana. Malo za šalo, malo zares smo jo vprašali, kdo v ekipi si je za krajšanje tednov v mehurčku vzel Človek ne jezi se in kdo Sveto pismo, Ana pa je v smehu odvrnila: "Sveto pismo sem res nameravala vzeti, a je tako debelo, da sem ga pustila doma. Upam, da bosta naslednja dva tedna lepa, absolutno bo naporno, a tukaj smo zato, da uživamo, se imamo fajn in poskusimo narediti največ kar se da."

Mednarodni odzivi na prvih nekaj sekund nastopa so odlični, zdi se, da ne bo nikogar brez kurje polti. Mnogi menijo, da bo prav Slovenija tista, ki bo letos presenetila najbolj. Če smo pred dnevi na stavnicah bili zadnji, je Ana v urah po vaji poskočila za sedem mest, po sredini drugi vaji pa najbrž za še kakšno. Povsem zares bo šlo v prvem polfinalu, 18. maja, ko bo Ana na oder stopila kot druga, drugi polfinale bo 20. maja, finale pa 22. maja. Zmago trenutno stavnice napovedujejo Malti, Franciji, Švici ali Italiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta