(FOTO) Beg iz obleganega pekla Mariupola. "Bala sem se, da bunker ne bo zdržal."

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
02.05.2022 17:18

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolu evakuirajo civiliste, ukrajinski vojaki pa se ne nameravajo predati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetki evakuacije kažejo tudi na skoraj popolno uničenje jeklarne Azovstal.
Reuters

Po dolgih tednih trpljenja in pogajanj se je minuli konec tedna končno začela evakuacija civilistov, ki so se zatekli v enajst kvadratnih kilometrov velik kompleks jeklarne Azovstal v Mariupolu, tem porušenem in večinoma okupiranem ukrajinskem pristaniškem mestu. Ruske sile, ki oblegajo jeklarno, kamor so se zavlekli zadnji ukrajinski borci iz 36. mornariškega bataljona in nacionalističnega polka Azov, so dovolile pot na prostost več kot stotim civilistom, ki se skrivajo v šestih nadstropjih podzemnih rovov, izkopanih pod industrijskim kompleksom. Tam naj bi bilo tudi okoli dva tisoč ukrajinskih vojakov, od tega kakih 500 ranjencev.

"Tako zelo dolgo nismo videli sonca"

Natalia Usmanova, ki se je skrivala v labirintu bunkerjev iz časa Sovjetske zveze, izkopanih globoko pod jeklarno Azovstal, je mislila, da se ji bo srce ustavilo, tako je bila prestrašena, ko so ruski izstrelki vseh tipov in kalibrov deževali na Mariupol in so nanjo padali koščki betona in prah.

Nekdanja zaposlena v Azovstalu, 37-letna Usmanova, je v nedeljo spregovorila z novinarji Reutersa, potem ko so jo evakuirali iz zaklonišča obsežnega tovarniškega kompleksa, ki ga je ustanovil Josef Stalin in je ljudi, ki so se zatekli vanj, varoval pred ruskimi napadi na mesto. "Bala sem se, da bunker ne bo zdržal - grozno me je bilo strah," je čas, ki se je skrivala pod zemljo, opisala Usmanova. "Ko se je bunker začel tresti, sem postala histerična, kar lahko potrdi moj mož. Zelo me je skrbelo, da se bo bunker zrušil."

Zdaj je na varnem, vsaj v primerjavi s peklom Azovstala. "Sonca nismo videli tako zelo dolgo," je povedala novinarjem v vasi Bezimene v Doneškem bazenu na vzhodu države, ki je pod nadzorom proruskih sil, 30 kilometrov vzhodno od Mariupola. Opisala jim je še pomanjkanje zraka v zaklonišču in strah ljudi, ki so morali biti ves čas sklonjeni. Po dveh mesecih skrivanja sta se Natalija Usmanova in njen mož odpeljala na varno v konvoju, ki so ga organizirali Združeni narodi in Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC). V avtobusu sta se pošalila, da jima zdaj ne bo treba več na stranišče s svetilko. "Ne morete si predstavljati, kakšen teror smo preživeli," je dejala Usmanova. "Tam sem živela in delala vse življenje, a to, kar smo doživeli, je preprosto grozno."

Posredovanje ZN in Rdečega križa

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer pozdravil uspešno evakuacijo približno sto civilistov iz Azovstala in napovedal, da naj bi se evakuacije nadaljevale. "Še naprej bomo delali vse, da bi evakuirali naše ljudi iz Azovstala in Mariupola," je dejal. "Organizacija takšnih humanitarnih koridorjev je eden od elementov tekočega pogajalskega procesa. To je zelo zapleteno. Toda ne glede na to, kako težko je bilo, smo z območij sovražnosti rešili več kot 350.000 ljudi," je dodal. Po navedbah ukrajinske nacionalne garde naj bi bilo v jeklarni ujetih še 200 civilistov, med njimi 20 otrok. Pred dnevi se je sicer govorilo o tisoč civilistih. Poleg tega naj bi bilo v podzemnih tunelih na območju jeklarne še vedno približno 500 ranjenih ukrajinskih upornikov, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč. Ponudbo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da jim zagotovi zdravljenje, če položijo orožje in se predajo, so ukrajinski borci zavrnili.

Ruska stran trdi, da je bilo evakuiranih 126 ljudi. Več kot polovica se jih je odločila za evakuacijo na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. "69 civilistov, ki so se odločili za umik na območje pod nadzorom režima v Kijevu, je bilo predanih predstavnikom Združenih narodov in Rdečega križa in se trenutno v konvoju vozil odpravljajo proti Zaporožju," so sporočili. Kot so dodali, ruska vojska zagotavlja varnost humanitarnega koridorja. Ukrajinska stran je sicer včeraj poročala, da so ruske enote znova začele obstreljevati Azovstal.

Nič z zmago do dneva zmage

Ruska vojska se v Ukrajini sooča z velikimi težavami in je morala združiti in okrepiti številne izčrpane enote, potem ko je na severovzhodu doživela poraz, so sicer ocenili na britanskem obrambnem ministrstvu, ki z javnostjo deli del svojih izsledkov o vojni. Britanski analitiki tudi ocenjujejo, da je morala med ruskimi vojaki nizka. Rusija zdaj upa, da bo rešila težave "z geografsko koncentracijo bojne moči, skrajšanjem oskrbovalnih poti in poenostavitvijo verige poveljevanja," ocenjujejo v Londonu. A čeprav se je na posameznih območjih povečala učinkovitost, se še vedno soočajo "s preslabo izurjenostjo sil in nezadostno zračno podporo, zaradi česar ruska vojska ne zmore povsem izkoristiti svoje bojne moči", navaja poročilo britanskega obrambnega ministrstva.

Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do dneva zmage 9. maja, je sicer dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da bo trajanje vojne odvisno predvsem od potrebe po zmanjšanju tveganj za civilno prebivalstvo in rusko vojsko. "Naša vojska svojih dejanj ne bo umetno prilagajala nobenemu datumu, vključno z dnevom zmage," je dejal Lavrov v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo. "Kot vedno bomo slovesno praznovali 9. maj. Spomnite se tistih, ki so padli za osvoboditev Rusije in drugih republik nekdanje ZSSR, za osvoboditev Evrope izpod nacistične kuge," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta