Kdo je kriv za referendumski poraz? Butlsocialisti? Levičarji? Kralji ulice? Čustva? "Pozivam vse domoljube, da jih od zdaj naprej ignorirate."

A.L.
12.07.2021 10:04
Volivci so na nedeljskem referendumu s prepričljivo večino zavrnili novelo zakona o vodah. Proti jih je glasovalo skoraj 87 odstotkov. Na Twitterju pa medtem že pogrom nad člani Kraljev ulice, ki so zaradi izraženega mnenja tarča verbalnega nasilja. Svoje je pristavil tudi predsednik vlade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

"V nedeljo se bom udeležil_a referenduma o noveli zakona o vodah. Glasoval_a bom za za čisto in zdravo okolje. Obvarujmo našo naravo in glasujmo PROTI," so na predreferendumski petek na družbenih omrežjih zapisali v društvu Kralji ulice. 

Objava je na Twitterju sprožila plaz odzivov in žaljivih komentarjev. Prvi se je oglasil predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal: "Da ne bo kdo mislil, da so Kralji ulice nekaj spontanega." Včeraj pa je v odzivu po zavrnitvi zakona o vodah napisal: "Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Zato brez drame."

Svoje so pristavili tudi rumeni jopiči in sporočili: "Poziv vsem domoljubom za bojkot Kraljev ulice. Že večkrat so se izkazali kot jasno in nedvoumno levo usmerjene, zato od nas ne dobijo niti centa več."

"Kralji ulice, dobre me poznate. Že po objavi Pregla v vašem časopisu sem vam razložil, da vam politično opredeljevanje samo škodi ... Od mene ne dobite niti centa, pozivam tudi vse domoljube prav tako, da jih od zdaj naprej ignorirate," pa je v svojem slogu zapisal član rumenih jopičev, tisti, ki se je pred tedni z mikrofonom, kamero in štirimi varnostniki na Trgu republike v Ljubljani spravil na več protestnikov.

"Glej, glej. Še klošarji so kar naenkrat postali politično ozaveščeni, podpirajo LGBT ideologijo, grejo predčasno glasovat (ne vem, zakaj). Od mene ne dobijo centa, ne evra več," je bil še eden od odzivov uporabnika Twitterja.

Sicer pa se je referendum o noveli zakona o vodah po besedah okoljskega ministra Andreja Vizjaka ugrabil in zlorabil za druge cilje, tudi politične. "Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona," je sinoči po približno petini preštetih glasov v odzivu za medije dejal Vizjak. 

Po večini preštetih glasov se je oglasil tudi Branko Grims, ki pravi takole: "Če dobro premislite - cela zgodba današnjega referenduma z izidom proti (vodam!!) je v resnici dokazala samo to, kako pomembno zgodovinsko resnico je zapustil človeštvu veliki humanist Vaclav Havel: 'Laž je nesmrtna duša levičarjev!'"

Po referendumu se je oglasil tudi Mitja Iršič, ki na ministrstvu za kulturo pod Vaskom Simonitijem skrbi za odnose z javnostmi. Na komentar političnega filozofa Borisa Vezjaka za Večer, da so "pri Janševih podcenili moč organizirane civilne družbe, stroke in mladih, nikakor ne le opozicije, kar jih je vidno presenetilo", je zapisal: "'Civilna družba' je koncentrirana okrog stranke Levica in njenih akademskih izrastkov. Glede na to, kakšne butlsocialiste je vzgojila generacija X, pa je neizbežno, da bo nekoč na referendumu vprašanje o nacionalizaciji zasebnega premoženja. 5 minut po tem, ko dobijo ustavno večino."

Ob tem ne gre pozabiti, da so v SDS in NSi nedavno sicer neuspešno želeli v državni zbor (DZ) poslati zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta