Policisti brezdomcu zaradi kršenja policijske ure izrekli 400 evrov kazni. In to ni edini primer: "Žal se pri mnogih nabirajo izvršbe."

Asja Lednik Štrukelj
03.02.2021 11:06
Brezdomstvo narašča že nekaj časa, stiske so že od nekdaj velike, trenutna situacija je stvari le še poslabšala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
EPA

"Še en član Društva Kralji ulice je prejel globo v višini 400 evrov zaradi kršitve 'policijske ure'. Ker so ljubljanske ulice že nekaj let njegov edini dom, prepovedi ni mogel upoštevati. Profesor pravne fakultete Univerze v Ljubljani dr. Samo Bardutzky pravi: 'Če se brezdomec ne more ob 21. uri nikamor umakniti, da ne bi kršil odloka, potem ga tudi ne krši.'" Takšen zapis se je včeraj skupaj s fotografijo o kazni pojavil na družbenih omrežjih društva Kralji ulice. 

Še en član Društva Kralji ulice je prejel globo v višini 400 EUR zaradi kršitve "policijske ure". Ker so ljubljanske...

Objavil/a Kralji ulice dne Torek, 02. februar 2021

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so nam pojasnili, da so 28. januarja opravili postopek z osebo na območju Bežigrada, za katero so ugotovili, da krši odlok, ki prepoveduje gibanje na prostem med 21. in 6. uro. "Policisti osebo poznajo že iz več predhodnih postopkov in jim je znano, da ima oseba zatočišče, kjer se večinoma tudi nahaja v nočnem času," pravijo na PU Ljubljana in dodajajo, da se je oseba že nekajkrat v nočnem času zadrževala stran od zatočišča, opozorili naj bi jo tudi že, da s tem krši odlok. Ker član Društva Kralji ulice naj ne bi upošteval predhodnih opozoril, so mu izdali plačilni nalog.

Na vprašanje, koliko brezdomcem so že napisali kazen zaradi kršenja policijske ure, na policiji odgovarjajo, da evidence ukrepov po ekonomskem statusu ali prebivališču oseb ne vodijo posebej, zato statističnih podatkov, koliko je takih postopkov, ne morejo podati. "Lahko pa povemo, da občasno prejemamo prijave občanov in tudi sami ob kontrolah zaznavamo zbiranje brezdomcev na različnih predelih na območju Ljubljane. Policisti se za vsak primer posebej odzovejo in ugotavljajo, ali je prišlo do morebitnih kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi. Tudi v primeru, da gre za brezdomce, je dovoljeno samo zbiranje in gibanje, ki je v skladu z določbami odloka," povedo.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Če ugotovijo elemente kršitev, ljudi opozorijo, kar v večini primerov upoštevajo. V primeru hujših ponavljajočih kršitev pa zoper kršitelje tudi ukrepajo, pravijo na PU Ljubljana. "Vsekakor pa je potrebno odlok tolmačiti življenjsko, kar pomeni, da bi lahko šlo v primeru brezdomcev za izjemo. Dodajamo pa, da bi morda lahko v tem začasnem obdobju, ko velja tako imenovana policijska ura, brezdomci uporabili zavetišča ali druga zatočišča, kjer se ponavadi zadržujejo v podobnih pogojih, seveda pa ob upoštevanju priporočil NIJZ."

Večina brezdomcev kazni ne more poravnati

Hana Košan, ki v Društvu Kralji ulice med drugim skrbi tudi za odnose z mediji, na vprašanje, koliko kazni so policisti napisali brezdomcem zaradi kršenja policijske ure, odgovarja: "Na nas so se za pomoč pri pisanju zahteve za sodno varstvo obrnile tri osebe. Več oseb pravi, da je dobilo kazen, vendar se ne želijo ukvarjati s tem in pisati zahteve za sodno varstvo. Nekaj oseb je dobilo kazni tudi zaradi nenošenja mask, zbiranja na javnih mestih, prehajanja med občinami." 400 evrov kazni lahko za ljudi brez doma pomeni pravo tragedijo, pahne jih lahko v še večje stiske. Kako poravnajo tovrstne kazni? "Večina brezdomnih oseb seveda ne more poravnati kazni, saj imajo sredstva, ki služijo za preživetje. Nekateri so podali zahteve za sodno varstvo. Mnogi za kakšne kazni vložijo prošnjo za delo v splošno korist. Žal se pri mnogih nabirajo izvršbe. Ko si osebe uredijo življenje, imajo potem še kup izvršb, kar jim otežuje, da bi zaživeli na tej novi poti. To je za mnoge demotivirajoče," pripoveduje Hana Košan.

Hana Košan.
Krb

Član Društva Kralji ulice, ki je nedavno prejel 400 evrov kazni, po besedah sogovornice kroži med različnimi možnostmi, kar je značilno za mnoge brezdomne osebe (zavetišče, spanje na ulici, spanje v tako imenovanih bazah ...). "Zadnje čase je že nekaj časa zunaj. Oseba ne more bivati na stalnem naslovu, kjer je prijavljena. Mnogi pravijo, da so žal že navajeni, da so preganjani, tako od represivnih organov kot tudi meščanov," pove Košanova. Po prejeti kazni je ta oseba podala prošnjo za sodno varstvo. 

V Društvu Kralji ulice menijo, da bi morale pristojne službe, "recimo ministrstvo za notranje zadeve, podati smernice oziroma brezdomstvo dati med izjeme. Ne zdi se nam prav, da je to odgovornost posameznih policistov, ki naj bi pač odlok tolmačili življenjsko. S tem, ko bi brezdomstvo pri tem odloku omenili, bi tudi pokazali, da pristojne službe razumejo 'širšo' sliko brezdomstva in aktivno delujejo v smeri reševanja oziroma preprečevanja brezdomstva". Prav ta situacija je pokazala, kako pomembno je, da imamo ljudje varen prostor, kamor se lahko zatečemo, da imamo dom, razmišljajo v društvu.

Ljudje si želijo varen dom, prostor, kamor se lahko umaknejo

Izkušnje brezdomcev s policisti so različne. Večina njihovih uporabnikov in uporabnic poroča o tem, da jih policisti v večini primerov legitimirajo, pove Hana Košan. "Nekateri tudi rečejo, da se zdaj mogoče počutijo še bolj varne. Nekateri poročajo o tem, da jih policisti stalno preganjajo, mnogi pa tudi, da jih razumejo." V društvu se s policijsko postajo Ljubljana center redno povezujejo in poskušajo sodelovati v posameznih primerih, prav tako pa so pogosto ravno na tej postaji tisti, ki nezadovoljnim občanom obrazložijo, da imajo brezdomne osebe pravico, da preživljajo dneve na primer v parku pred njihovim blokom, pove Košanova. "Konec koncev je policija podala tudi pobudo na pristojne institucije, da je potrebno na tem področju nekaj ukreniti, ker v tem času sami zaznavajo več ljudi, ki spijo zunaj."

Sicer pa brezdomstvo narašča že nekaj časa, stiske so že od nekdaj velike, trenutna situacija je stvari le še poslabšala. "Želje pa seveda ostajajo večinoma enake. Ljudje si želijo varen dom, prostor, kamor se lahko umaknejo. Prav tako pa občutek, da so sprejeti v družbi in da imajo podporo, da se dvignejo na noge. Vsak potrebuje nekoga v življenju, ki ga sprejme takšnega, kot je."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.