Krajše oddaje, ukinitev Globusa, volilna soočenja na drugem programu ... Takšne spremembe predlaga vodstvo RTV Slovenija

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.11.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volilna soočenja se selijo na drugi program javne televizije.
Robert Balen

Kot poudarjajo avtorji dokumenta, "bo leto 2022 v informativnem programu v skladu z novim programsko-produkcijskim načrtom leto številnih novosti". "Trenutno informativni program beleži padec gledanosti večine oddaj. Potrebno je poudariti, da ne gre za posledico strategij zgolj zadnjih nekaj let, ampak gre za pojav, ki mu lahko sledimo predvsem po letu 2003. Zaskrbljujoče ni samo dejstvo, da ima informativna oddaja 24UR na Pop TV skoraj enkrat več gledalcev kot Dnevnik. Skrbi nas, da je Dnevnik ob 19. uri po gledanosti prehitela celo informativna oddaja 24UR Zvečer na Pop TV. Od pet najpomembnejših informativnih oddaj v Sloveniji so Odmevi zdrsnili na zadnje mesto, saj je oddajo že prehitela informativna oddaja Svet na Kanalu A," lahko med drugim preberemo v predlogu PPN. Ob tem dodajajo, da je pozitivna izjema Prvi Dnevnik ob 13.00, ki je v zadnjem letu med delovniki uspel ohraniti 37-odstotni delež, vendar je oddaja bila vse do pred kratkim brez konkurence. "Tudi Tarča se v zadnjih letih lahko pohvali s porastom gledanosti. Oddaja je od leta 2015 do leta 2020 pridobila kar 61.000 gledalcev, delež gledalcev se je zvišal z 14 na 19 odstotkov. Res pa je, da je oddaja v zadnjem letu zašla v težave, se soočila s hudimi kadrovskimi težavami, ki so skoraj ogrozili njen obstoj, in izgubila 3-odstotni delež. Tudi Studio City se lahko pohvali s stabilno gledanostjo. Oddaja od leta 2015 do danes ohranja približno 15-odstotni delež gledalcev," še piše v dokumentu. 

Kot še pojasnjujejo snovalci programa za prihodnje leto, je informativni program v letu 2021 ustvaril 2.632 ur programa, leta 2022 pa bo ustvaril 2.699 ur. "Razlika je 67 ur, kar pomeni, da programa ne bomo krčili, ampak nasprotno. Z novim načrtom precej zmanjšujemo program na TV SLO 3 in ga znatno povečujemo na TV SLO 2," dodajajo. 

V nadaljevanju objavljamo bistvene spremembe informativnega programa TVS, ki jih predlaga vodstvo Radiotelevizije Slovenija:

- "Čeprav jutranja poročila niso navedena v programski shemi informativnega programa na TV SLO 1, jih ne ukinjamo. Njihovo produkcijo selimo v oddajo Dobro jutro, ki sodi pod Program plus. Tako kot oddajo Dobro jutro bomo konceptualno preoblikovali tudi jutranja poročila."

- "Dolžino Poročil ob 17.00 bomo prilagodili na novo dolžino. Trenutno je dolžina ob delovnikih 16 minut, ob vikendih 10 minut. Z novim PPN 2022 načrtujemo dolžino 13 minut ob delovnikih, za vikende 10 minut."

- "Oddajo Dnevnik bomo ob delovnikih nekoliko skrajšali, ob vikendih pa nekoliko podaljšali. Dnevnik bo po novem PPN 2022 dolg 20 minut, tako ob delovnikih kot za vikende. Gre za enotno dolžino, vsak dan v mesecu. Po PPN 2021 je bila napovedana dolžina Dnevnika ob delavnikih in za vikende 26 minut. V realnosti so povprečne dolžine oddaje povsem drugačne. Uredniki informativnega programa imajo v vsakodnevnem planu realizacijski načrt za Dnevnik ob delovnikih v dolžini 29 minut, ob vikendih 15 minut. Torej po novem PPN 2022 bo oddaja krajša za 9 minut, ob vikendih pa daljša za 5 minut."

- "Slovenska kronika z lokalnimi in regijskimi novicami bo po novem PPN 2022 dolga 10 minut. Dolžina oddaje se med delovniki skrajša za 3 minute, po drugi strani bomo lokalnim in regijskim novicam v bodoče namenili več pozornosti in Slovensko kroniko podaljšali. Po novem bo oddaja tudi v sobotah, nedeljah in praznikih. Leta 2021 smo s Slovensko kroniko zagotovili 3315 minut programa, leta 2022 jih bomo 3650 minut."

- "Za oddaje, kot so Studio City, Tednik, Dosje in Mednarodna obzorja, ne predvidevamo sprememb glede na PPN 2021."

- "Zaradi spremenjene programske sheme med 19. in 20. uro na TV SLO 1, kamor bomo v soboto in nedeljo uvrstili Slovensko kroniko in oddajo Kultura, bomo žal morali umakniti dve kratki rubriki – Politično s Tanjo Gobec (v dolžini 10 minut) in Dnevnikov izbor (v dolžini 8 minut)."

- "Gledalcem bomo na TV SLO 2 ponudili nov informativni blok od 20.00 do 22.00, ki bo vseboval poročila ob 20.00 in 21.00, rubrične oddaje (kot so Točka preloma, Koda, poročila s področja znanosti, tehnologije, zdravja in boja proti kriminalu) in poročila s področja zabavne kulture."

- "Pomembna novost je tudi ta, da bomo soočenja za predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve preselili na TV SLO 2. S tem smo prisluhnili pripombam vseh tistih ustvarjalcev, ki so opozarjali, da ni sprejemljivo, da se bo v letu 2022 precej zmanjšalo število oddaj, kot so Tednik, Studio City in Tarča."

- "Povprečna gledanost oddaj Odkrito in Na tretjem na TV SLO 3 je dosegala manj kot 1-odstotni delež vseh gledalcev. Oddaji umikamo zaradi izrazito nizke gledanosti in prerazporeditve kadrovskih, produkcijskih ter finančnih virov v informativne oddaje, ki so na sporedu na TV SLO 2."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta